Jarní menu z Valašska vhodné i na velikonoční stůl
27. 03. 2022
Jarní čas s sebou přináší barvy, začíná kvést zlatý déšť a pomalu vše zelená. Čerstvý jarní vánek má svěží vůni a sluneční paprsky v nás navozují novou etapu, chuť inovovat, zdobit. Na jaře máme chuť rovněž zpestřovat jídelníček. Snažíme se zařazovat čerstvé, svěží a lehké ingredience. Toužíme o očištění nejenom našich domovů, ale i našeho těla. A tak jako jsou barevné Velikonoce může být barevný i náš stůl. Velkým pomocníkem, který je nejenom zdravý, ale i chutný a dodá nám vítanou energii je beze sporu špenát. Proto Mlékárna Valašské Meziříčí připravila jeden recept se smetanovým špenátem a druhý typický velikonoční v podobě Velikonočního beránka.
„Špenát se smetanou jsme pro Vás připravili především pro jeho úžasné účinky. Pochází z Persie a ve střední Evropě se prokazatelně pěstuje od 12. až 13. století. Špenát je právem považovaný za superpotravinu a to především díky vysokému obsahu vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a různých antioxidantů. Významný je i podíl kyseliny listové, která je nezbytná pro růst, dělení buněk a také biotinu, takzvaný vitamin krásy pro hezkou pleť, vlasy, nehty,“ říká Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékáren Valašské Meziříčí. „Velikonoční beránek zase potěší naše chuťové pohárky, provoní byt, a navíc dodá tu správnou energii,“ dodává Zuzana Pavelková.
Velikonoční menu Špenát s kysanou smetanou z Valašska Snadné / 45 minut / pro 2 osoby
Ingredience: 400 g mraženého špenátu 200 g Kysaná smetana z Valašska 80 g sýru Niva 1 cibule 3 stroužky česneku 1 l studeného vývaru Olej 1 vejce 1 lžička mletého nebo drceného kmínu mletý pepř, sůl
Příprava: 1. Na rozehřátém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, zasypeme moukou, prosmažíme a zalijeme připraveným vývarem. 2. Ochutíme prolisovaným česnekem, kmínem, pepřem a přivedeme k varu. Vaříme 20 minut. 3. Poté přidáme mražený nebo čerstvý špenát a povaříme. Přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, promícháme, odstavíme a vmícháme vajíčko. 4. Na závěr zjemníme Kysanou smetanu z Mlékárny Valašské Meziříčí a dochutíme. 5. Podáváme s volským okem, hovězím masem, nivou nebo i samostatně.
Velikonoční beránek Snadné / 90 minut
Ingredience 3 vejce 150 g cukr moučka 550 g Valašské Kyšky 3 dl oleje 600 g polohrubé mouky 1 prášek do pečiva 2 lžíce citronové šťávy kůra z jednoho bio citronu
Příprava 1. Žloutky vyšleháme spolu s cukrem do světlé pěny. 2. Poté přidáme olej, kyšku, šťávu a kůru z citronu a prosátou mouku s kypřícím práškem. Vše zamícháme dohromady. 3. Ve vedlejší míse si vyšleháme bílky do tuhého sněhu a poté opatrně zašleháme do těsta. Formu vymažeme a vysypeme moukou. 4. Dáme do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme zhruba 60 minut. Připravila Kateřina Gorškov Řeháková.