Menu

Jarní menu z Valašska vhodné i na velikonoční stůl

27. 03. 2022

Jarní čas s sebou přináší barvy, začíná kvést zlatý déšť a pomalu vše zelená.  Čerstvý jarní vánek má svěží vůni a sluneční paprsky v nás navozují novou etapu, chuť inovovat, zdobit. Na jaře máme chuť rovněž zpestřovat jídelníček. Snažíme se zařazovat čerstvé, svěží a lehké ingredience. Toužíme o očištění nejenom našich domovů, ale i našeho těla. A tak jako jsou barevné Velikonoce může být barevný i náš stůl. Velkým pomocníkem, který je nejenom zdravý, ale i chutný a dodá nám vítanou energii je beze sporu špenát. Proto Mlékárna Valašské Meziříčí připravila jeden recept se smetanovým špenátem a druhý typický velikonoční v podobě Velikonočního beránka.

„Špenát se smetanou jsme pro Vás připravili především pro jeho úžasné účinky. Pochází z Persie a ve střední Evropě se prokazatelně pěstuje od 12. až 13. století. Špenát je právem považovaný za superpotravinu a to především díky vysokému obsahu vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a různých antioxidantů. Významný je i podíl kyseliny listové, která je nezbytná pro růst, dělení buněk a také biotinu, takzvaný vitamin krásy pro hezkou pleť, vlasy, nehty,“ říká Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékáren Valašské Meziříčí.  „Velikonoční beránek zase potěší naše chuťové pohárky, provoní byt, a navíc dodá tu správnou energii,“ dodává Zuzana Pavelková. 

Velikonoční menu

Špenát s kysanou smetanou z Valašska
Snadné / 45 minut / pro 2 osoby

Ingredience:
400 g mraženého špenátu
200 g Kysaná smetana z Valašska
80 g sýru Niva
1 cibule
3 stroužky česneku
1 l studeného vývaru
Olej
1 vejce
1 lžička mletého nebo drceného kmínu
mletý pepř, sůl

Příprava:
1. Na rozehřátém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou
    cibulku, zasypeme moukou, prosmažíme a zalijeme
    připraveným vývarem.
2. Ochutíme prolisovaným česnekem, kmínem, pepřem
    a přivedeme k varu. Vaříme 20 minut.
3. Poté přidáme mražený nebo čerstvý špenát a povaříme.
    Přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, promícháme,
    odstavíme a vmícháme vajíčko.
4. Na závěr zjemníme Kysanou smetanu z Mlékárny
    Valašské Meziříčí a dochutíme.
5. Podáváme s volským okem, hovězím masem, nivou
    nebo i samostatně.

Velikonoční beránek  
Snadné / 90 minut

Ingredience
3 vejce
150 g cukr moučka
550 g Valašské Kyšky
3 dl oleje
600 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
2 lžíce citronové šťávy
kůra z jednoho bio citronu

Příprava
1. Žloutky vyšleháme spolu s cukrem do světlé pěny.
2. Poté přidáme olej, kyšku, šťávu a kůru z citronu a prosátou
    mouku s kypřícím práškem. Vše zamícháme dohromady.
3. Ve vedlejší míse si vyšleháme bílky do tuhého sněhu
    a poté opatrně zašleháme do těsta. Formu vymažeme
    a vysypeme moukou.
4. Dáme do předehřáté trouby na 170 stupňů
    a pečeme zhruba 60 minut.
Připravila Kateřina Gorškov Řeháková.

www.mlekarna-valmez.cz



Související články


Vzdělávání Mice Gastro

Mezinárodní mistrovství Česka Gastro Junior Brno – Bidfood Cup 2019

Pozvánka na 25. ročník mezinárodního mistrovství Česka Gastro Junior Brno – Bidfood Cup 17. – 20. ledna 2019 do pavilonu P na...

12. 01. 2019

číst dál


Gastro Mice Vzdělávání

Mezinárodní mistrovství Česka Gastro Junior Brno – Bidfood Cup 2018

V rámci Mezinárodního mistrovství Česka Gastro Junior Brno – Bidfood Cup 18. až 21. ledna 2018 na brněnském výstavišti soutěžili...

28. 01. 2018

číst dál


Archiv