Menu

Jablonečtí bižuterníci křísí dávnou slávu skleněných knoflíků

23. 03. 2021

Mezi přední české výrobce štrasové bižuterie a polotovarů ze skleněných kamenů patří další z firem působících v Křišťálovém údolí. Je jí společnost AG Plus, která byla založena v roce 1993 a působí v Jablonci nad Nisou.

Vedle štrasové bižuterie nabízí firma i štrasové polotovary – kovové či plastové borty, knoflíky, přezky, rondelky a kuličky, popřípadě oblíbené našívací kameny v kotlíku. Firma má vlastní galvanizovnu povrchových úprav, kterou mohou využívat i externí zákazníci.

Výroba broušených skleněných knoflíků si i do dnešních dnů zachovala neopakovatelnou atmosféru tradičního řemesla. Počátek jejich výroby v oblasti Jizerských hor se datuje již od druhé poloviny 18. století. Zpočátku šlo  jen o jednoduchou skleněnou část, zasazenou do kovové podložky s očkem. Během druhé poloviny 19. století přišly nové výrobní postupy, díky nimž se kovová očka zapouštěla přímo do skla.


„Škoda, že dnes už nejsou skleněné knoflíky používány v takové míře, v jaké je používali krejčí v minulém století. Ty od firmy AG Plus jsou totiž skutečným šperkem pro šaty každé dámy,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
Největší rozmach výroby skleněných knoflíků přišel v první třetině 20. století. Skleněné knoflíky jako oděvní doplněk patřily k jedněm z nejpopulárnějších vývozních artiklů jabloneckého regionu. Většina produkce byla určena pro evropské trhy a zámoří.

Až to situace umožní, lze doporučit prohlídku firmy. Návštěvníci na vlastní oči uvidí proces výroby knoflíků od natavení tyčového skla v peci přes mačkání do kleští, stříhání a broušení. Poslední dvě operace si lze i vyzkoušet. Mimo jiné si návštěvníci prohlédnou též nepřebernou škálu forem, tvarů a dekorů knoflíků.
Připravil Jan Mikulička.

www.agplus.cz
https://crystalvalley.cz
www.liberecky-kraj.cz
www.facebook.com/libereckraj/
https://twitter.com/Libereckykraj/
www.instagram.com/libereckykraj/



Archiv