Menu

Hvar si připomíná 150 let organizovaného turismu

14. 05. 2018



Po zajímavých akcích v březnu a dubnu se Hvar připravuje na velkou centrální oslavu 150. výročí organizované turistiky! Celoročním turistickým zaměřením města Hvar a Turistického sdružení města Hvar je letos přitažení pozornosti k bohaté kulturní, společenské a sportovní nabídce, kterou Hvar nabízí turistům z celého světa. Několikadenní oslava se bude konat od 10. do 15. května 2018 na různých místech ve městě Hvar. Tak bude Hvar 10. května hostitelem vinařského festivalu Hvar – ostrov vína a další den se bude konat jarmark s názvem Fjera sv. Prošpera, patrona města Hvaru, program u příležitosti jeho svátku na náměstí sv. Štěpána, a akce Večer folklórního tance a zpěvu a capella.
V sobotu 12. května se uskuteční koncert skupiny Super Cover Band a v neděli 13. května bude ve hvarském přístavu velkolepý Ples plachet a módní přehlídka Hvar Dress Code hvarského návrháře Toniho Cariće Rica v malém městském přístavu s názvem Mandrač. Na pondělí 14. května 2018 je naplánován koncert Čtyř tenorů – Đaniho Stipaničeva, Marka Škugora, Vladimira Gariće a Marka Pecotiće.Oslavy vyvrcholí v úterý 15. května 2018, v samotný den založení tzv. Hygienického spolku, prvního takového turistického sdružení v Evropě. Ten den proběhne řada akcí zaměřených na zdůraznění bohaté turistické tradice Hvaru – po otevření výstavy 150 let cestovního ruchu na ostrově Hvar v rekonstruované galerii v budově Arzenálu, sloužící původně jako dok a opravna lodí, bude následovat slavnostní zasedání Výboru Turistického sdružení města Hvar a gastronomická přehlídka Hvar 150 v hotelu Riva a den uzavře velký koncert předního dalmatského interpreta Gibonniho na hvarském náměstí Pjaca.
Tato šestidenní akce má velký význam jak pro hvarskou, tak pro chorvatskou turistickou tradici. Specifická poloha a přírodní a historické dědictví byly podnětem k rozvoji organizované turistiky od roku 1868, kdy byl založen tzv. Hygienický spolek, který podporoval cestovní ruch a postavil jej do pozice nejdůležitějšího odvětví ekonomiky tohoto města, dnes světově proslulého turistického letoviska.
Připravila Jelena Bilić, foto Ivo Bbiočina. 

http://chorvatsko.hr



Archiv