Menu

Horácké muzeum v dubnu 2019

15. 03. 2019

Výstava k 140. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů v Novém Městě na Moravě
Výstava mapuje historii hasičského sboru. Uvidíte na ní historické stříkačky, uniformy a přilby, historickou výstroj a výzbroj. Nechybí ani písemnosti - zakládací listiny, dobové dokumenty a samozřejmě fotografie.
Ve výstavním sále Horáckého muzea 29. února - 16. června.

Velikonoční jarmark
Již tradičně v Horáckém muzeu na zelený čtvrtek předvedou své umění vyznavači lidových řemesel. Tentokrát jich přijede deset, z blízka i z daleka. Různé techniky zdobení kraslic, od slaměných po děrované předvede například paní Jaklová z Chotěboře, paní Bartošová ze Skutče nebo paní Hrabovská ze Želetavy. Nebudou chybět výrobky ze šustí, drátované, paličkované, dále stylové perníčky, kukaně a koše z proutí a samozřejmě pomlázky. Ty vám prodá a vaše děti naučí plést pan Bureš ze Svratky. Výtvarnou dílnu tentokrát povede paní Čiháková z dalekého Slovácka, která se pyšní známkou Nositel tradice a jejíž kraslice jsou vždy ozdobou našeho jarmarku.

Přírodní zahrada – povídání o zahradničení
V únoru letošního roku jsme ve vestibulu Horáckého muzea zřídili semínkovnu, ve které si pěstitelé mohou zadarmo vzájemně směňovat semínka rostlin. Mezi místními zahrádkáři zaznamenala úspěch, proto jsme se rozhodli uspořádat setkání, na kterém se zájemci o zahradničení mohou sejít a případně navázat další, hlubší spolupráci. Pozvali jsme paní Moniku Zelníčkovou z Rousínova, která má přírodní zahradu, věnuje se pěstování květin, zeleniny I ovocných stromů a pravidelně jezdívá na novoměstské farmářské trhy se svými bylinnými sirupy a čaji. Své zkušenosti sdílí na webové stránce www.Zivotvroubence.cz. Po úvodním povídání s promítáním bude následovat volná diskuse při stylovém občerstvení.
V Horáckém muzeu ve čtvrtek 11. dubna od 17:00 hodin.
Připravila Alice Hradilová.

https://hm.nmnm.cz/



Archiv
for kids