Menu

Hlavním tématem workshopu CBA pro pedagogy bylo šumivé víno

30. 06. 2021


Sparkling koktejly, kreslení do kávové pěny i škola čepování piva. To jsou jen některá z témat, která s odbornými lektory probíraly desítky učitelů na tradičním workshopu pro pedagogické pracovníky středních škol s gastronomickým zaměřením. V brněnském centru Abzac jej v pátek 25. a sobotu 26. června spolu s partnery uspořádala Česká barmanská asociace.


Šlo již o třináctý ročník dvoudenního vzdělávacího maratonu, který si oblíbili učitelé gastronomických škol z celé České republiky. Tentokrát se jich oproti běžné stovce sešlo zhruba 80, kapacita eventu totiž byla lehce omezena kvůli přetrvávajícím epidemiologickým opatřením.


„Byla to vlastně první post-covidová akce pořádaná naší asociací po neuvěřitelně dlouhé době. Vyloženě se proto nabízelo zvolit hlavním tématem sparkling cocktail, jenž je založen na slavnostní ingredienci – šumivém vínu,“ podotknul prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský.

Míchané sparkling drinky kantorům připravoval Achim Šipl z likérky R. Jelínek a Martin Vogeltanz z Diageo Bar Academy, všechny za použití produktů z portfolia Bohemia Sektu. Zážitkem „na vlastní chuťové pohárky“ pak byla degustace šesti vzorků šumivých vín od Bohemia Sektu, hlavního partnera celého workshopu, s perfektním komentářem sommeliera Petra Marxe.


Kladný ohlas vzbudil také vzdělávací blok v podání sekce Mistr kávy. Baristé pod vedením Adama Troubila a Teda Zahradila nejdříve účastníky učili malovat obrázky do kávové pěny populární technikou latte art, poté porovnávali kávová zrna a jejich defekty v kávě připravené pomocí french pressu z rukou Gorana Jozice a Jiřího Nováka.

Zajímavá byla přednáška Milana Zaleše z Ultra Premium Brands o slavném Campari, která zahrnovala také přípravu alkoholického a nealkoholického aperitivu. Čepování hořkého ležáku od Starobrna si pak učitelé vyzkoušeli za instruktáže vedoucího pivní sekce CBA Radka Poláčka.

Z večerního diskuzního panelu s VIP hosty na téma Servis v gastronomii vyplynulo, že nejpalčivější bolístkou oboru hospitality je momentálně kvalita personálu. „Provozovatelé potřebují především motivované pracovníky. Vypadá to, že učitelé hotelových škol by měli u svých studentů spíše pilovat jejich základní dovednosti, a naopak nebazírovat na přehršli okrajových vědomostí. Tak, aby absolventi byli ihned zaměstnatelní a uměli například odnést tři talíře v jedné ruce,“ konstatuje Aleš Svojanovský.

Vzhledem k spontánním požadavkům ze strany pedagogů zvažuje vedení CBA organizovat od nynějška workshop dvakrát ročně. Další termín připadá na přelom letošního října a listopadu.

CBA děkuje všem partnerům, bez jejichž součinnosti by uspořádání workshopu nebylo možné. Akci podpořily firmy a značky Bohemia Sekt, Stock Plzeň-Božkov, Rudolf Jelínek, Ultra Premium Brands, Jan Becher Pernod Ricard, Premier Wines & Spirits, Zanzibar, Pepsico, Mattoni 1873, Cellini, Café Reserva, Bohemilk, Aqualink, Starobrno, PartyLED, Sahm Gastro, Cormen a Manner.
Připravil Michael Lapčík.

www.cbanet.cz
www.iba-world.com

skinny brunette undressing strip unclothed desi bhabhi Perverted Stepdad Fucks Stepdaughter April Reid Wearing Mini Dress indian priya papa kitchen fuck in hindi


Archiv
festival krumlov 34
laco deczi
klaster pivo