Menu

Hemmrichův klenot zachránila dražba, rozhledna Bramberk funguje dál

10. 02. 2021

Dřevěné, kamenné i železné. Na milovníky výhledů čekají v Libereckém kraji desítky rozhleden a vyhlídkových věží. Kdo se k nim vypraví, toho čeká odměna v podobě překrásných zážitků a dojmů z pohledů do známa i neznáma.

„Rozhledny budovaly německé horské spolky, někde spolky okrašlovací – stavby rozhleden nebyly na rozdíl od současnosti záležitostí obcí či měst. V našem kraji stále vznikají nové a nové, jež poskytují svým návštěvníkům radost z netušených výhledů do krajiny a také možnost obdivovat konstrukci či invenci architektů,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Jednou z nejznámějších rozhleden regionu je Bramberk, který se nalézá na Jablonecku u obce Lučany nad Nisou. Žulová rozhledna byla postavena v roce 1912 a patří mezi jizerskohorské vyhlídky, na jejichž výstavbě podílel významný jablonecký architekt Robert Hemmrich (1871-1946), tvůrce dalších dvou kamenných rozhleden na Černé studnici a Tanvaldském Špičáku i dřevěné věže na Prosečském hřebenu.

Vystavěna byla v blízkosti turistické chaty a nahradila dřevěnou předchůdkyni, která nevydržela dlouho odolávat místním drsným klimatickým podmínkám. Rozhledna sloužila svému účelu i po roce 1945 v symbióze se sousední chatou, kterou spravoval jablonecký podnik Restaurace a jídelny. Po roce 1990 přešly chata společně s rozhlednou do soukromých rukou.

Před třinácti lety však majitel rozhlednu pro turisty uzavřel. O dva roky později si město Lučany nad Nisou rozhlednu pronajalo od správce konkurzní podstaty a znovu ji zpřístupnilo, v roce 2014 Lučany rozhlednu vydražily. Otevřena je dodnes, pokud to situace a počasí umožní, je přístupná od dubna do října.
Připravil Jan Mikulička.

www.visitliberec.eu
www.kraj-lbc.cz
www.liberecky-kraj.cz
www.lucany.cz/turistika/rozhledna-bramberk/



Archiv