Menu

Gastro Junior ovládla fialová Perla moře

29. 01. 2019

Od čtvrtka 17. do neděle 20. ledna se na brněnském výstavišti uskutečnil polokulatý 25. ročník tradiční soutěže studentů středních hotelových škol Gastro Junior Brno. Pod taktovkou České barmanské asociace studenti soutěžili v oborech Barman, Barista a nově také Teatender a Číšník, Asociace kuchařů a cukrářů zajistila soutěž pro obory Kuchař a Cukrář.

33

Čtvrtečního barmanského klání se zúčastnilo 24 juniorských barmanek a barmanů ze středních škol s gastronomickým zaměřením, kteří na brněnské výstaviště přijeli z různých koutů republiky od Mostu po Kroměříž. Jejich úkolem bylo vytvořit fancy koktejl, přičemž museli použít minimálně 2 centilitry rumu Captain Morgan, jenž spadá do distribučního portfolia společnosti Stock Plzeň-Božkov s.r.o. 
Budoucí profesionální barmani ve svých recepturách často sahali také po sirupech značky Monin nebo ovocných džusech Cappy, k vidění byla i práce s méně tradičními ingrediencemi. V drincích se objevily například čokoládové bitters, rozmarýn, anglická slanina, pomerančová marmeláda, sněhová emulze, švestková povidla, řapíkatý celer, tabasco nebo sójové mléko. 
Nejvíce bodů od odborné komise v konečném součtu za svůj výkon získala Kateřina Vymazalová ze SOŠ a SOU Polička. Její koktejl Perla moře obsahuje 2,5 cl Captain Morgan White Rum, 1,5 cl Becherovky, 1 cl sirupu Monin Fleur de Sureau, 1 cl Nestea Green Ice Tea Strawberry, 4 cl nápoje z Aloe Vera, 0,5 cl limetového freshe a 4 květy modrého čaje. Právě užití květů byliny s latinským názvem clitorie ternatea bylo zajímavým nápadem, jenž drinku přinesl atraktivní fialovou barvu. Jako druhá se v soutěži umístila Barbora Kociánová ze SSŠG Svídnická a na třetím místě skončila Eliška Doušková ze SŠHG Praha-Klánovice.  
Juniorské klání by se nemohlo uskutečnit bez podpory partnerů, kterými byli společnosti Stock Plzeň-Božkov s.r.o., Coca-Cola HBC Česko a Slovensko s.r.o., Zanzibar s.r.o. a Karlovarské minerální vody a.s. Gastro Junior Brno byl první soutěží juniorského Barmana roku 2019. Tou následující bude už 6. února Kroměřížská koktejlová soutěž.

Připravil Michael Lapčík.

www.cbanet.cz
www.iba-world.com


gastr_-_logo

 

 

 

 

 

 

 



Nepřehlédněte


Mice

CzechTourism představí novou veletržní expozici

Přehledné a jednoduché uspořádání, velkoformátové obrazy, atypické osvětlovací prostorové bannery, výrazné označení – to jsou hlavní atributy nové...

17. 01. 2019

číst dál


Mice Rozhovory

Pražští Skålisté v Holiday Inn Prague Congress Centre****

Skål International je organizací, kterou jsem začal sledovat už v začátcích své profesní kariéry, říká Zdeněk Kovařík.

10. 09. 2019

číst dál