Menu

Festivaly a letní akce v Maďarsku v roce 2023

26. 06. 2023

dl____harley-budapest3

Maďarsko je bezpochyby zemí kulturních zážitků. Od časného jara až do konce léta čekají na návštěvníky po celé zemi bohaté a l
ákavé festivaly. Tyto akce nabízejí rozmanité programy pod širým nebem, od hudby a tance až po kulturu, umění a gastronomii. Festivaly odrážejí rozmanitost samotné země. Můžete zde zažít jak malé vesnické lidové a náboženské slavnosti tak i velké mezinárodní hudební a kulturní akce, na kterých vystupují světoznámí umělci.

Hudební festivaly

Největším festivalem na maďarském pobřeží je Balaton Sound. Jedná se o jeden z největších a nejpestřejších venkovních festivalů elektronické hudby v Evropě, během kterého na břehu Balatonu vystoupí ti nejznámější a nejzajímavější DJs. Přes den mohou návštěvníci festivalu odpočívat, opalovat se a koupat se v jezeře, večer pak na několika pódiích začínají největší a nejbláznivější party a koncerty. Datum konání: 28. června - 1. července 2023.
https://balatonsound.com/en-int/

Národní turistické setkání studentů vysokých škol a univerzit neboli festival EFOTT je jedním z tradičních maďarských letních hudebních festivalů. Původně se konal každý rok na jiném místě v Maďarsku a vznikl jako pionýrský tábor, kde se studenti mohli zúčastnit programů, jako je tanec, promítání filmů, diskotéka, nepovinné sportovní soutěže, politická fóra, táboráky a pouliční párty. Konceptem festivalu bylo ukázat mladým lidem různá turistická místa Maďarska, odtud název festivalu turistické setkání. Jeho koncepce se v průběhu let měnila a zaměřovala se především na večerní koncerty a večírky, na nichž vystupovali mezinárodní i místní umělci a hudebníci. Festival se koná od 12. do 16. července 2023. Místo konání: Sukoró.
https://tickets.efott.hu/events/efott-2023

Po obrovském úspěchu v letech 2021 a 2022 připravuje Campus Festival pro letošní rok na počest svého 15. výročí  ještě větší oslavy. Campus Festival je jednou z největších populárních hudebních a kulturních akcí v Maďarsku. Na jubilejním ročníku se představí více mezinárodních produkcí než kdykoli předtím. Kromě světových hvězd, jako jsou Parov Stelar, ZAZ a Robin Schulz, účast přislíbilo mnoho dalších zajímavých zahraničních umělců. Díky čtyřem plnohodnotným dnům, dvěma velkým pódiím a nespočtu míst se v roce 2023 vrátí ti nejlepší z místních. Datum konání: 19. - 23. července 2023. Místo konání: Debrecín, Nagyerdei Stadion.
https://www.campusfesztival.hu/en/homepage
 

Každý, kdo kdy slyšel o Maďarsku, zná festival Sziget, nebo o něm alespoň slyšel. První Sziget se konal v roce 1993 a od té doby se stal jedním z největších hudebních festivalů v Evropě. Více než 1000 vystoupení na 60 různých scénách během 6 dnů - to je to, co ostrov svobody představuje. Ačkoli je jádrem akce hudba, klíčovou roli hraje také umění. Cirkus, tanec, divadlo, performance a výtvarné umění pobaví návštěvníky z celého světa. Datum konání: 9.-14. srpna 2023. Místo konání: ostrov Óbuda v Budapešti.
https://szigetfestival.com/en/  

Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) neboli Segedínské dny mládeže jsou jedním z posledních letních festivalů v Maďarsku. Festival SZIN má nejdelší historii a je také držitelem ocenění Ekologický festival, protože se koná pod širým nebem v lesoparku podél řeky Tisy, v jednom z největších maďarských měst Segedín. Původně, v letech 1968-1989, byl SZIN jediným festivalem, kde mohly kapely vystupovat bez jakékoli cenzury, mladí lidé si mohli oblékat, co chtěli, a také mohli bez jakýchkoli sankcí pít alkohol na ulici. Šlo o to být svobodný, divoký a bláznivý. Po roce 2003 se SZIN stal moderním hudebním festivalem, ale stále představuje svobodu, lásku a hlavně hudbu. 23.-26. srpna 2023.Místo konání: Szeged, Közép Kikötő sor.
https://szin.org/en/  

Kulturní festivaly

Na letním festivalu na Margaretině ostrově čekají návštěvníky různé hudební koncerty, filmové, operní a operetní premiéry, baletní a divadelní představení. Místo konání nabízí jednu z nejznámějších venkovních scén a představení v zemi. Je právem proslulý svým mezinárodně vynikajícím repertoárem a koná se po celé léto. Margaretin ostrov (Margitsziget) má zvláštní historické, náboženské a přírodní zvláštnosti. Monumentální vodárenská věž v jeho centru nabízí mladým a začínajícím umělcům možnost vystavovat svá díla. Po celé léto se návštěvníci mohou těšit na bezplatné víkendové programy pro rodiny, koncerty, interaktivní pohádkovou scénu a večerní hudební koncerty.
https://margitszigetiszinhaz.hu/en/ 

Művészetek Völgye neboli Údolí umění je desetidenní umělecký festival, na kterém se návštěvníci mohou stát součástí skutečné tvůrčí komunity s výběrem koncertů a v krásném prostředí Balatonu a Balatonské vrchoviny. Místo stavebních pódií se v rámci Údolí umění promění ulice, domy a zahrady tří vesnic (Kapolcs, Taligándörögd a Vigántpetend) v koncertní sály, galerie, divadla a řemeslná centra. Během tohoto výjimečného, jedinečného a k přírodě šetrného desetidenního festivalu se uskuteční téměř 2000 programů. Datum konání: 21.-30. července 2023. Místo konání: Kapolcs, Taligándörögd, Vigántpetend.
https://www.muveszetekvolgye.hu/
 

Každé léto se v Budapešti koná jedinečná oslava řemesel Festival lidového umění. Festival je nejočekávanější rodinnou událostí roku, na které mohou návštěvníci obdivovat řemeslnou zručnost řemeslníků a dokonce si ji sami vyzkoušet. Na letošním Festivalu lidového umění se během celodenní zábavy na pódiích představí téměř 1 000 řemeslníků a stovky účinkujících, návštěvníci mohou zhlédnout ukázky řemesel a lidové zábavy a pochutnat si na jídle a pití. Čestným hostem letošního festivalu je navíc Korejská republika, jejíž řemeslníci představí kaligrafii, chrámovou a lidovou malbu, korejský patchwork, pyrografii, keramiku a tkaní z papíru. Datum konání: 18. - 20. srpna 2023 Místo konání: Budínský hrad a jeho okolí.
https://mestersegekunnepe.hu/english/
 

Přestože se letošní Budapešťské jarní slavnosti konaly až na konci dubna, je důležité mít tento každoroční program na paměti při organizaci budoucí cesty do Budapešti. Jedná se o ideální akci, která představuje charakteristické rysy maďarského hlavního města, neboť během festivalu se koná více než 50 programů a představení na téměř 30 místech ve městě. Mnohé z nich nabízejí možnost aktivní účasti spolu s vystoupeními vynikajících místních i zahraničních umělců.
https://budapestitavaszifesztival.hu/en/
 

Festivaly vína a gastronomie

Badacsony je jednou z nejstarších a největších vinařských oblastí Maďarska, baštou balatonských vín. Badacsony a víno jdou ruku v ruce již po staletí. Díky zvláštnímu klimatu, tisícům hodin slunečního svitu a čedičovým skalám, které se zde nacházejí od nepaměti, se Badacsony právem nazývá vinicí velikánů, protože zde zapustili kořeny někteří z největších maďarských vinařů. Nejznámější vinařství v oblasti to dokazují během Badacsonyi Wine Festival. Po dobu 17 červencových dnů jsou hosté v centru Badacsonyi vítáni v rodinné atmosféře, kterou oživuje hudební kulisa, krásné vizuální efekty a romantická zahrada. Datum konání: 14. - 30. července 2023. Místo konání: Badacsony, Badacsony Park.
https://www.badacsony.com/en/esemenyek/wine-festival-in-badacsony/

Paloznak Jazz Picnic se koná v Paloznaku, jedné z nejkrásnějších vesnic na severním břehu Balatonu. Základní myšlenkou festivalu je spojit dobré víno, dobrou hudbu a příjemnou atmosféru a nabídnout tak alternativu k masovým hudebním festivalům. Kromě nejlepších domácích a zahraničních interpretů je důležitá také kvalitní gastronomie, přítomnost místních výrobců a význam udržitelnosti. Paloznak, malá vesnice s 500 obyvateli, se na tři dny stane hlavním městem jazzu: přes den mohou návštěvníci relaxovat na dekách v trávě a večer si poslechnout místní i mezinárodní interprety a protančit noc pod hvězdami. Datum konání: 3. - 5. srpna 2023. Místo konání: Paloznak, Sport utca 4.
https://jazzpiknik.hu/en/

Hévíz se na čtyři dny promění v ráj pro milovníky gastronomie a vína, kdy mohou návštěvníci ochutnat nesčetné množství specialit na Hévízské promenádě vína a gastronomie. Po celé čtyři dny budou návštěvníky bavit renomovaní vinaři, maďarská gastronomická nabídka kombinující inovace a tradice, řemeslníci, programy pro děti a místní i mezinárodní umělci a hudebníci. Datum konání: 17. - 20. srpna 2023. Místo konání: Hévíz, Rákóczi utca.
https://www.heviz.hu/en/programs/programs/heviz-wine-and-gastrokorso

Na samém konci léta se centrum Budapešti opět zaplní těmi nejlepšími pivy na pivním festivalu v centru města. Ledově zlatavé pivo, kvalitní pouliční jídlo, teplé letní večery a úžasná atmosféra nočního života. Vedle budovy parlamentu na návštěvníky čekají místní pivovary a mezinárodní nabídka více než 250 druhů piv a řemeslných speciálů. V podstatě po dobu 6 dnů najdete nejlepší piva v zemi na jednom místě. Datum konání: 29. srpna až 3. září 2023 Místo konání: náměstí Szabadság.
https://gourmetfesztival.hu/en/

Hostující festivaly

V roce 2023 uplyne 120 let od založení světoznámé značky Harley-Davidson. Letos má Budapešť tu čest připojit se k fanouškům a oslavit tuto výjimečnou událost. Evropský festival 120. výročí Harley-Davidson slibuje být jedinečnou a vzrušující oslavou mnoha rozměrů. Připravte se na prvotřídní mezinárodní živá hudební vystoupení na pěti pódiích, možnosti jízdy na motocyklu, kaskadérská vystoupení, kino pod širým nebem, nákupy, jídlo a samozřejmě na nepřehlédnutelnou Harley-Davidson Parade. Termín konání: 22.-25. června 2023.
https://hd120budapest.hu/site/
Připravilo AVIAREPS Czech Republic.

https://visithungary.com/cs
https://online.mojemadarsko.eu/
www.mojemadarsko.eu
www.facebook.com/WOW-Hungary-110383264057124
www.cmok.eu



Archiv