Menu

Festival Den architektury

24. 06. 2022

Den architektury nejrozsáhlejší festival o architektuře u nás ve dnech 30. 9. až 6. 10. opět nabídne stovky zdarma přístupných akcí ve stovce měst a obcí po celém Česku i ve Slovenské republice. Mottem dvanáctého ročníku festivalu je “Nebourej, transformuj!” Program se tak z velké části zaměří na ekologický, ekonomický i etický rozměr architektury a výstavby a představí zdárná řešení rekonstrukcí a revitalizací v různých měřítkách.

„Nejen v rámci Dne architektury dlouhodobě sledujeme téma udržitelnosti v architektuře, se kterým souvisí letošní hlavní festivalová sekce i další festivalová linka věnovaná zelené architektuře. Jednou z cest k udržitelnosti jsou pro nás i renovace staveb a odklon od bourání odkazu 20. století. Napříč republikou jsme svědky mazání paměti tohoto období, jejíž nahrazování nepřináší větší hodnotu. Jsme přesvědčeni o tom, že kvalitní rekonstrukce či revitalizace mohou být větším přínosem nejen pro investora, ale i pro veřejnost,“ vysvětluje zakladatelka a ředitelka Dne architektury, Marcela Steinbachová.

Den architektury také připomene osobnost Josipa Plečnika, od jehož narození uplynulo v letošním roce 150 let, a sleduje i na jeho následovníky a kolegy z Vídeňské školy Otto Wagnera. U této příležitosti bude mimo jiné uvedena kompozice Emila Viklického Pocta Josipu Plečnikovi v pražském kostele Nejsvětějšího Srdce Páně. Festival vzdá také napříč regiony i poctu české architektce Aleně Šrámkové.

Za architekturou známou i neznámou se mohou zájemci vydat pěšky, za běhu nebo na kole, ale i třeba na skatu, a to vždy s odborným výkladem. Pod tradičním názvem Hurá dovnitř! se otevřou veřejnosti i desítky běžně nepřístupných budov. Festival představuje jak současné zajímavé stavby, tak architekturu 20. století, a na některých místech zamíří i hlouběji do historie. Hlavním dějištěm zdarma přístupného festivalu bude Praha, kde se bohatý program tradičně odehraje v samotném centru, ale i na území Prahy 7 nebo Prahy 10 či v okolí Pražského hradu. Rozsáhlý program chystají i Brno, Ostrava ale i další desítky měst.

Paralelně se Dnem architektury probíhá letos po desáté i jeho sesterský festival Film a architektura. Pořadatelem obou festivalů je spolek Kruh, který čerpá z více než dvou desítek let zkušeností v oboru a dlouhodobé spolupráce s architekty, spolky a institucemi ve všech regionech. Vznikla tak síť, do níž se v průběhu deseti let zapojilo na 180 měst na území České republiky i na Slovensku. Den architektury se tradičně koná u příležitosti Světového dne architektury, který připadá na první pondělí v říjnu.

Program bude průběžně aktualizován na www.denarchitektury.cz.

Hlavním tématem letošního ročníku festivalu Den architektury jsou rekonstrukce a obnovy, které vychází z dlouhodobého zájmu pořadatelů o osvětu udržitelnosti v architektuře. Program nabídne příklady zdárných řešení rekonstrukcí či obnov od drobných staveb až po urbanistické komplexy a krajinné kompozice. V rámci festivalu se veřejnosti otevřou například Palác Langhans, který získal ocenění Stavba roku 2003 a autorem jeho rekonstrukce je Ladislav Lábus, společenské sály a salonky secesního Reprezentačního domu architektů Antonína Balšánka a Osvalda Polívky, který prošel rozsáhlou rekonstrukcí od ateliéru ADNS. V Brně bude možné navštívit Otevřenou zahradu, nízkoenergetickou administrativní budovu, která po rozsáhle rekonstrukci disponuje například vlastní fotovoltaickou elektrárnou. Dále program zve i na prohlídku zvířecího krematoria Věčná Loviště v Žižicích architekta Petra Hájka nebo kulturního centra Telegraph v Olomouci, na jehož rekonstrukci se podílelo studio Ječmen.

Témata letošního Světového dne architektury navazují na evropskou iniciativu Evropský rok zelenějších měst 2022, který si klade za cíl poukázat na význam zelené infrastruktury a nevyužité možnosti zvyšování kvality života ve městech a povzbudit občany k místní agendě. Den architektury tak představí i zdařilé revitalizace veřejných prostranství, nové parky, nová krajinná řešení s ohledem na modrozelenou infrastrukturu i ekologické budovy. Nabídne například prohlídku nové regionální centrály ČSOB v Hradci Králové ateliéru Projektil architekti nebo unikátní dřevostavby pro sídlo Kloboucké lesní ateliéru Mjölk. V Praze se zaměří mimo jiné na proměny ostrova Štvanice, zahrady v Emauzích, pražské nouzové kolonie na periferii Prahy nebo proměny a vize veřejných prostranství na Vyšehradě.  V Brně se mohou zájemci těšit například na komentovanou procházku po jednotlivých fázích úprav ploch veřejné i soukromé zeleně od parku Lužánky až do Černých Polí.

Slovinský architekt Josip Plečnik je předním představitelem moderní i klasicistní architektury, kterému se podařilo vtisknout jedinečný charakter Pražskému hradu i celé řadě dalších míst, ale ovlivnit i myšlení celé generace architektů. Festival nabídne hned několik akcí věnovaných právě Pražskému hradu nebo kostelu Nejsvětějšího Srdce Páně a bude se věnovat i širším souvislostem jeho odkazu v dějinách architektury, k němuž neodmyslitelně patří téma státnosti a role reprezentativní architektury. V programu se zaměří i na tvorbu jeho žáků a následovníků jakými byli například Josef Fuchs, Ludvík Hilgert, Karel Řepa nebo Otto Rothmayer. Program neopomíjí ani práci jeho vrstevníků a poukáže na stylový rozptyl Vídeňské školy Otto Wagnera, kterou Plečnik absolvoval. Součástí programu Dne architektury bude i mimořádné uvedení skladby jazzového muzikanta Emila Viklického Pocta Josipu Plečnikovi, která zazní 4. října v Plečnikově kostele na pražských Vinohradech. Mimořádné dílo Viklický zkomponoval na motivy korespondence dcery TGM, Alice Masarykové, a právě architekta Plečnika. 

Den architektury věnuje samostatnou programovou sekci poctě první dámě české poválečné architektury Aleně Šrámkové, která zemřela v březnu letošního roku. Alena Šrámková patří mezi nejvýraznější osobnosti české architektury několika posledních dekád a její osobitý rukopis nalezneme pod celou řadou významných staveb. V Praze festival vedle architektonické procházky po jejích realizacích v centru města i na sídlišti Lužiny blíže představí například Novou budovu Fakulty architektury ČVUT nebo přestavbu ateliéru Věry a Vladimíra Janouškových, dále nabídne prohlídku Vily v Černošicích, meteorologické stanice v Maškově u Chebu nebo procházku kolem Tyršova mostu v Přerově.

Paralelně se Dnem architektury probíhá také filmový festival Film a architektura. Ve dnech 29. 9. – 4. 10. představí již pojedenácté ve více než dvou desítkách českých a slovenských měst mezinárodní a tuzemské snímky s tématikou architektury a urbanismu. Na návštěvníky čeká rozšířená nabídka promítání v řadě osvědčených kinosálů i v méně známých a netradičních prostorách. Nebudou chybět ani diskuze s tvůrci a další speciální doprovodný program. Festivalové sekce se tematicky zaměří na tvorbu tzv. neviditelných architektů, tedy autorům významných staveb s pro širší veřejnost méně známými jmény či významnou osobnost české architektonické scény Alenu Šrámkovou. Program bude postupně uveřejněn na webu filmarchitektura.cz.

Seznam potvrzených míst konání:
Banská Bystrica, Bardejov, Bílovec, Blatná, Brandýs nad Labem, Bratislava, Brno, Broumov, Čáslav, Čelákovice, Česká Lípa, České Budějovice, Český Krumlov, Dobříš, Frýdlant, Helfštýn, Hlučín, Hodonín, Hradec Králové, Hrušovany u Brna, Humpolec, Cheb – Maškov, Jablonec nad Nisou, Jaroměř, Jihlava, Josefův Důl (v Jizerských horách), Kamenický Šenov, Karlovy Vary, Kladno, Kladruby, Klatovy, Klíše, Kolín, Krásné, Kutná Hora, Libčice nad Vltavou, Liberec, Lidice, Litoměřice, Lomnice nad Popelkou, Mariánské Lázně, Mělník, Mikulov, Mikulovice, Mnichovo Hradiště, Náchod, Nakléřov (Krušné hory), Nitra, Nový Bor, Nymburk, Olomouc, Ondřejovice v Jeseníkách, Opava, Ostrava, Pardubice, Partizánske, Pavlov, Piešťany, Písek, Plzeň, Praha, Prostějov, Přerov, Rajecké Teplice, Roudnice nad Labem, Rožnov pod Radhoštěm, Řevnice, Říčany, Slaný, Svit, Široký Brod, Šumperk, Tábor, Teplice, Tišnov, Turnov, Týn nad Vltavou, Ústí nad Labem, Ústí nad Orlicí, Valašské Meziříčí, Vamberk, Varnsdorf, Velké Pavlovice, Vimperk, Volyně, Vratislavice, Zlín, Zvolen, Žamberk, Žatec, Žďár nad Sázavou, Železný Brod, Žilina, Žižice.
Připravila Silvie Marková.

www.denarchitektury.cz
www.filmarchitektura.cz



Archiv