Menu

Dovolenou nebo výlet po Česku plánuje devět z deseti Čechů

24. 06. 2020

Letošní letní dovolenou v České republice plánuje 79 % Čechů, na kratší výlet se jich chystá vyrazit 89 %. Za dovolenou plánují Češi utratit v průměru 6150 korun na osobu, odpočívat budou asi devět dní a nejčastěji se ubytují v penzionu. Útrata za výlet (bez ohledu na počet osob) bude odhadem 2 380 korun. Vyplývá to z průzkumu, který pro agenturu CzechTourism zpracovaly společnosti Mind Bridge a Economic Impact ZDE.

„Průměrná útrata na české dovolené vychází na něco málo přes 700 korun na osobu a den, přičemž nejvíce se utratí za ubytování a stravování v restauracích. Pro podnikatele v cestovním ruchu to představuje potenciál v podobě 76 miliard, respektive 92 miliard korun při započtení útrat výletníků,“ komentuje Jan Herget ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism a doplňuje: „Porovnáme-li čísla s dubnovým průzkumem vidíme zásadní rozdíl. Lidé se nebojí a ani dopad na finance nevnímají tak negativně. Navíc dvě třetiny lidí si teprve vybírá konkrétní lokalitu v Česku, a proto je dobře, že města, kraje i vláda přichází s různými vouchery, které mají za cíl nerozhodnuté hosty nalákat. CzechTourism podporuje domácí cestovní ruch především skrze portál Kudyznudy.cz a koncept #světovéČesko.“

Lidé chtějí nejčastěji vyrazit do přírody, mimo město, na místa, kde není mnoho lidí nebo tam, kde je v okolí nějaká zajímavá památka, hrad či památník anebo někam, kde ještě nebyli a chtějí se tam už dlouho podívat. Nejvyhledávanějšími regiony jsou podle průzkumu jihočeský, jihomoravský a liberecký.

obr_graf

Graf: Dovolenou v ČR plánuje 79 % lidí (rozhodně ano 42 %, spíše ano 37 %, spíše ne 14 %, rozhodně ne – obavy z nákazy 3 %, rozhodně ne – nebudou finance 4 %). V dubnu 2020 plánovalo dovolenou 69 % lidí (rozhodně ano 24 %, spíše ano 39 %, spíše ne 19 %, rozhodně ne – obavy z nákazy 9 %, rozhodně ne – nebudou finance 9 %).

On-line průzkum na reprezentativním vzorku české populace (1000 dotázaných respondentů), sběr dat agentura MindBridge, 3. – 11. 6. 2020.
Připravila Ivana Vejvodová.

www.czechtourism.cz



Archiv