Menu

Děčínský zámek uvede Sváťovo dividlo a výstavu marionet

13. 09. 2018

Sváťovo dividlo tvoří manželé Sváťa a Alenka Horváthovi z Litoměřic. Svatopluk Horváth, známý jako Sváťa, není jen loutkoherec, ale také sběratel loutek a jejich velký obdivovatel.
Za dobu svého působení nashromáždil více než dvě stě dřevěných marionet. Pro letošní předvánoční období chystá spolu s děčínským zámkem jejich speciální výstavu, která potěší velké i malé návštěvníky. Většina vystavených loutek pochází od loutkáře Františka Pešána z Mnichova Hradiště ve spolupráci s řezbářem Jiřím Havelkou z Českého Dubu. Dalšími autory jsou například Jan Kaiser z Prahy a Karel Husák z Litoměřic. Nejstarší a nejvzácnější loutka je čert, který má již přes 110 let. Výstavy pro rodiny s dětmi patří k dobrým tradicím děčínského zámku. Výstava marionet bude zahájena vernisáží 17. listopadu a potrvá do 24. února. Vedle části své sbírky, kterou letos vystaví na zámku v Děčíně, přichystal Sváťa i dvě divadelní loutková představení. Na vernisáži výstavy dne 17. listopadu zahraje pohádku Míša Kulička. V prosinci se pak děti mohou těšit na pohádku, Jak kočička s pejskem slavili Vánoce. Ve svém repertoáru má Sváťovo dividlo přes dvacet klasických pohádek, například O Koblížkovi, Máša a tři medvědi, Červená karkulka, O Budulínkovi, Perníková chaloupka, Tři malá prasátka, Neposlušná kůzlátka, Míša Kulička nebo Povídání o Pejskovi a Kočičce.
„Spolupráci se Sváťovým dividlem jsme navázali v letošním roce, kdy divadlo oslaví své dvacáté narozeniny,“ uvádí ing. Iveta Krupičková, ředitelka zámku v Děčíně. „Spolupráci jsme se rozhodli ještě více rozšířit a pro nadšence jsme spolu se Sváťovým dividlem připravili výstavu loutek, kde návštěvníci uvidí převážnou část jeho sbírky,“ dodává Iveta Krupičková.
Sváťovo dividlo hraje dětem pohádky od roku 1998. Domácí scénu má divadlo v Litoměřicích, ale když je potřeba, cestuje za dětmi téměř po celé republice, hlavně v Ústeckém a Libereckém kraji a v Praze. V březnu roku 2012 v Litoměřicích otevřelo Galerii marionet v gotické věži zvané Hvězdárna. Loutky z litoměřické expozice ve Hvězdárně, která bývá v zimních měsících uzavřena, poprvé vycestovaly na výstavu v Piešťanech v Domu umenia v roce 2016 v rámci festivalu Piešťanské randezvous. Od té doby putují téměř po celé České republice.
Připravila Kateřina Goroškov.

www.zamekdecin.cz

   



Archiv
for kids