Menu

Cykloturistika v Chorvatsku

23. 05. 2024

V Dalmácii, podél Makarské riviéry, se nachází další poutavá cyklistická trasa. Výjimečnost této cesty spočívá v její strategické poloze, která cyklistům poskytuje úchvatný výhled na Jadran na jedné straně a majestátní pohoří Biokovo na straně druhé. Trasa se navíc klikatí přes půvabná dalmatská města, jako jsou Makarska, Baška Voda a Tučepi,
a vybízí cyklisty k objevování místních zajímavostí, ochutnávání dalmatské kuchyně nebo
k odpočinku na sluncem zalitých plážích podél pobřeží.


Také vnitrozemí Chorvatska oplývá výjimečnými cyklistickými trasami. Cyklistické stezky podél řek Mury
a Drávy již léta lákají cyklisty
k vícedenním dobrodružstvím od pramene až po soutok obou řek. Tyto trasy spojují ústí Mury do Drávy v malebném městečku Legrad a soutok Drávy s Dunajem v poutní vesnici Aljmaš, která se nachází na samém východě země, a pokračují až do známého vinařského města Ilok a nabízejí cyklistům malebnou cestu rozmanitou krajinou a kulturními památkami.

Pro cyklisty, kteří chtějí projíždět rovinatými oblastmi Slavonie a Baranje, je ideální volbou Panonská cesta míru. Tato trasa, která se táhne 75 kilometrů z Osijeku přes chráněnou krajinnou oblast  Kopački rit, jeden z největších mokřadů v Evropě, a Batinu v Baranji do Somboru v sousední Vojvodině, slibuje klidnou cestu. Cyklotrasa nabízí vzácnou příležitost projet na kole jedinečným přírodním prostředím, chráněným pro svou pozoruhodnou biologickou rozmanitost. Kopački rit je známý bohatým výskytem ptáků, ryb a dalších živočichů, z nichž mnozí jsou vzácní nebo ohrožení. Cyklisté mohou tuto výjimečnou přírodní oázu prozkoumat v klidu, s mnoha příležitostmi k zastávkám na různých vyhlídkách a vyhlídkových plošinách, kde mohou pozorovat ptáky a volně žijící zvířata v jejich přirozeném prostředí.

Chorvatsko si získalo uznání jako centrum cykloturistiky díky zařazení do několika nadnárodních tras EuroVelo. Země se může pochlubit čtyřmi trasami EuroVelo (EV), z nichž každá nabízí jedinečné cyklistické zážitky. Mezi tyto trasy patří EV 13 - Cesta železné opony a EV 6 - Dunajská cyklostezka, které procházejí pevninskou částí Chorvatska, a dále EV 8 - Středomořská cesta a EV 9 - Baltsko-jadranská cyklostezka, které se v Chorvatsku vinou podél malebného jadranského pobřeží. Ať už cyklisté hledají historické památky, vzrušující trasy po nábřeží nebo pobřežní panoramata, rozmanité chorvatské trasy slibují nezapomenutelné dobrodružství pro jezdce všech úrovní.

Pokud se chystáte navštívit Chorvatsko na kole, doporučujeme vám přečíst si užitečné informace o cyklistice v Chorvatsku na webových stránkách: https://croatia.hr/cs-cz/outdoor-a-aktivni-dovolena/cyklistika/uzitecne-informace-pro-cyklisty-a-cykloturisty.
Připravil Luděk Hladiš.

https://croatia.hr/cs-CZ 



Archiv
Česká chuťovka
ahr - volba