Menu

Císařovna Sisi je zbožňovala

17. 03. 2018

Rakouská císařovna a uherská královna Alžběta (zvaná Sisi) byla známá množstvím manýrů a rozmarů – od neškodných až po ty zdraví ohrožující a etiketě se příčící. Snad nejneškodnější z jejích zálib byla vášeň pro fialkové bonbony. Tuto zvláštní dobrotu si mohou návštěvníci rakouské metropole dopřát i dnes. Stejně jako za monarchie je dostanou v dvorním cukrářství nedaleko vídeňského Hofburgu. Vyrábějí se opravdu z fialek, jsou to vlastně kandované fialkové květy a patří k nejžádanějšímu sortimentu cukrářství. Pro fialkové bonbony můžete cestovat až do Vídně, ale na počest císařovny Sisi si je už druhý rok můžete zakoupit i na recepci hotelu Alžbeta v Bardejovských lázních.
Hovoří Elena Romanová, personální a provozní ředitelka Bardejovských lázní, a. s.: „V hotelu Alžbeta nabízíme našim klientům různé suvenýry a jiné upomínkové předměty, kterými si chceme připomínat a našim hostům i takto zprostředkovat vzpomínku na císařovnu a královnu Sisi, která naše lázně navštívila a pobývala právě v prostorách tohoto hotelu. Z celé škály těchto předmětů vynikají fialkové bonbony, které Sisi milovala. Ty, co nabízíme my, samozřejmě nejsou ty originální z Demelovy cukrárny, ale také jsou vyrobeny z fialek. Nabízíme je ve dvou verzích, odlišuje je gramáž a balení. Fialkové bonbony v krabičce jsou součástí vybavení královského apartmánu. Každý lázeňský host, který má vztah k historii a hotel navštíví, si odtud něco odnáší, ať už v podobě suvenýru nebo zážitku z návštěvy muzejního apartmánu a ostatních prostor hotelu, které ne tak dávnou minulost a vzácného hosta našich lázní připomínají.“ Dodává, že i když se Bardejovské lázně nechaly inspirovat fialkovými bonbony ve Vídni, základem pro vzpomínky na Sisi je její reálný pobyt v Bardejovských lázních. Přijela sem jako pětaosmdesátiletá 1. července 1895 a setrvala zde do 22. července. „Na rozdíl od jiných turistických atrakcí, které používají jméno Sisi na přilákání turistů, aniž by měly nějaké reálné propojení na opravdovou císařovnu a královnu Alžbětu, Bardejovské lázně si připomínají její skutečný pobyt. Do Bardejova přicestovala vlakem po nově vybudované železniční trati a ubytovala se v hotelu Deák. V hotelu byl pro císařovnu vybudován speciální boční vchod a bydlela v pokoji s krásným výhledem na lázeňský areál, který má dnes číslo 218. V roce 2016 jsme hotel zrekonstruovali a vytvořili v něm na druhém nadzemním podlaží luxusní královský apartmán Sisi. Přísluší k němu i velká terasa. Každoročně si naše lázně připomínají Sisi tradičním Alžbětinským dnem,“ konstatuje E. Romanová. Dodává, že o pobyt v apartmánu je zájem, protože výhodné ceny zahrnují ubytování, stravování, procedury a bezplatný vstup do wellness centra v hotelu Ozón. Alžbeta je s Ozónem a balneocentrem propojena spojovací chodbou. Zvláště výhodné je to v zimě, kdy se hosté nemusí s mokrou hlavou pohybovat venku. O apartmán Sisi je velký zájem hlavně ze strany zahraničních klientů, bydleli tam klienti z Ukrajiny, Ruska, Běloruska, Dánska i Francie. Nejvíce vytížený je od července do října. „Královský apartmán Sisi má obývací část, ložnici, předsíňku, samostatné WC, samostatnou koupelnu a velkou terasu. Vybaven je masivním italským stylovým nábytkem. Momentálně je to naše top nabídka. Tomu odpovídá i nejvyšší cena ze všech našich kategorií pokojů. Naší ambicí je etablovat výjimečnost této nabídky a ne její masovost. Komfort zrekonstruovaného hotelu si užívají hosté v královském apartmánu stále za výhodné ceny. Jedno přenocování pro 2 soby se snídaní vyjde jen na 140 eur. Pobyt s procedurami a s plnou penzí je na osobu od 92 EUR/noc,“ uvádí E. Romanová.

V přízemí, vedle recepce, si hosté mohou prohlédnout i druhý, takzvaný muzeální apartmán Sisi, vyzdobený fotografiemi a obrazy Sisi. Muzeální apartmán neslouží k pobytu, ale je přístupný i veřejnosti, turistům a neubytovaným klientům. Vstupné je 1 EURO na osobu. Obyčejně ho navštíví pacienti během pobytu, výlety ze škol nebo skupiny turistů, které mají vlastní průvodce. Vybaven je masivním stylovým nábytkem podle vzoru apartmánů v Hofburgu. Je tady divan, stolek, lenoška a podnožka, židle, psací stolek, kosmetický stolek, nástěnné zrcadlo, kosmetický inventář a koutek s cvičebním nářadím. Ve vitrínách jsou repliky originálů – památníku Sisi, který je umístěn v parku před hotelem, velekněžského prstenu, skleněného poháru, z něhož Sisi pila minerální vodu během pobytu. Vstupní prostory jsou také vybaveny masivním stylovým nábytkem s replikami obrazů Franze Xavera-Winterhaltera – „Císař František Josef I. v slavnostní rakouské uniformě“ a „Sisi v bílých plesových šatech posetých hvězdami“. Na recepci si návštěvníci mohou koupit i různé suvenýry a upomínkové předměty. V „Sisi – shop“ jsou kromě fialkových bonbonů na prodej i pamětní mince, replika sochy – památníku, který je umístěn v parku, Swarovského šperky („hvězdy“), bižuterie, medailonky, replika poháru, ze kterého pila, čajové a kávové hrnky, vějířky a jiné drobné suvenýry, prospekt „Rakouská císařovna a uherská královna Elizabeth Bavorská – Sisi“ apod.
Připravil Štefan Kuča, foto  Marián Šoth.

www.kupele-bj.sk



Nepřehlédněte


Mice Rozhovory

Pražští Skålisté v Holiday Inn Prague Congress Centre****

Skål International je organizací, kterou jsem začal sledovat už v začátcích své profesní kariéry, říká Zdeněk Kovařík.

10. 09. 2019

číst dál


Mice Rozhovory

Prezentace Spojených arabských emirátů v Karlových Varech

Cílem nebylo představit Spojené arabské emiráty jenom turistům, ale také hlavně obyvatelům Karlových Varů, říká primátorka primátorka Karlových Varů Andrea...

28. 08. 2019

číst dál


Archiv
Česká chuťovka
ahr - volba