Menu

Česká měna v pátek k euru zpevnila o tři haléře na 25,73 Kč/EUR

13. 02. 2021

Česká měna v pátek k euru zpevnila o tři haléře na 25,73 Kč/EUR, výraznější posílení po ranním zveřejnění lednové inflace neudržela. K dolaru koruna stagnovala na 21,23 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online. Pražská burza posílil, premiantem byly akcie České zbrojovky.

Ráno se koruna dostala až pod 25,70 Kč/EUR poté, co Český statistický úřad oznámil lednový meziroční růst spotřebitelských cen o 2,2 procenta, tedy vyšší, než očekávala Česká národní banka i analytici. Později ale česká měna část denních zisků umazala.

"Koruna dnes potenciál, který jí k posílení nabízel vývoj tržních úrokových sazeb a vyšší inflační data, nevyužila," podotkla ekonomka Komerční banky Jana Steckerová. Koruna tak má podle ní stále prostor posilovat, pokud ovšem situaci nezhatí zhoršení pandemické situace.

Tempo spotřebitelské inflace nebude centrální bankéře odrazovat od myšlenky, aby ve druhé polovině letošního roku uvažovali o zvyšování úrokových sazeb, uvedli analytici Next Finance. "Na trzích se to projeví tak, že koruna prozatím nebude moci zažít krátkodobé ozdravné oslabení," doplnili. V ročním výhledu předpokládají jen mírné posílení české měny vlivem pomalého ožívání české ekonomiky. 

Burzovní index PX v pátek zpevnil o 0,49 procenta na 1060,37 bodu. Dařilo se většině hlavních titulů. Nejvýrazněji si polepšily akcie společnosti Česká zbrojovka, která ve čtvrtek ohlásila podpis konečné dohody o převzetí amerického výrobce zbraní Colt. Vyplývá to z webových stránek burzy. Koruna dnes mírně zpevnila vůči euru a stagnovala k dolaru.

Z 11 hlavních titulů ovlivňujících hodnotu indexu PX dnes sedm uzavřelo obchodování se ziskem. Akcie telekomunikační firmy O2 Czech republic stagnovaly a zbylé tři emise skončily v červených číslech.

Nejvýraznější nárůst zaznamenaly akcie České zbrojovky (CZG). Jejich závěrečná cena 372 Kč byla o 3,33 procenta vyšší než při ranním otevření burzy. "Podstatné je, že CZG získá okamžitě přístup do tendrů amerických federálních složek (a tedy k zakázkám armády Spojených států)," vysvětluje důvody zájmu investorů analytik Komerční banky Bohumil Trampota.

Dařilo se rovněž akciím energetické společnosti ČEZ. Jejich cena stoupla o 1,13 procenta na 539 Kč. "Podporou byl další růst cen emisních povolenek a elektrické energie," uvedl makléř Fio banky Josef Dudek.

K růstu burzovního indexu přispěly i všechny tři bankovní tituly obchodované v Praze. Cenné papíry Erste posílily o 0,89 procenta, akcie Monety o 0,8 procenta a Komerční banky o 0,44 procenta.

Naopak mezi ztrátové emise se zařadily Kofola či Avast. Cenné papíry nápojářské společnosti Kofola zlevnily o 1,87 procenta na 263 korun za kus. Akcie technologické firmy Avast uzavřely s cenou 149 Kč, tedy o 0,33 procenta níže než při otevření burzy. 

Za celý uplynulý týden akcie nepatrně oslabily. Index PX klesl o 0,2 procenta na 1060,4 bodu. Vyplývá to z výsledků pražské burzy. Nejvíce posílily akcie České zbrojovky. Největší pokles postihl akcie Komerční banky. Předchozí týden akcie stouply o 4,5 procenta.

"Začátek týdne pozitivně ovlivnily zprávy na očekávání blízkého schválení balíku fiskální pomoci v USA. Dále to byly příznivé informace o tamním pandemickém vývoji. Výsledková sezona za poslední kvartál 2020 vyznívá pozitivně, většina firem překonala odhady. Americký trh měřený širokopásmovým indexem S&P500 tento týden zaznamenal nová historická maxima, konkrétně to bylo v pondělí a ve čtvrtek," komentoval vývoj na trhu analytik Komerční banky Bohumil Trampota.

Z jednotlivých společností za celý týden předvedla nejlepší výkon Česká zbrojovka s růstem 5,1 procenta na 372 Kč, a to díky oznámené akvizici. Firma kupuje legendární americkou společnost Colt. Celková cena se může vyšplhat až na 5,5 miliardy Kč. Následovala ji Kofola s růstem o 3,54 procenta na 263 Kč, která benefitovala z dobrých zveřejněných čísel za minulý rok. Ostatní akcie mírně posilovaly.

Pouze dvě společnosti ztratily, Komerční banka o tři procenta na 678 Kč a Erste Group o 1,33 procenta na 683 Kč.

V pondělí bude v USA státní svátek a tamní trhy budou zavřené. To ovlivní objemy obchodování ze začátku týdne. Trh bude mít na programu obdobné body zájmu jako v minulém týdnu. Tedy průběh pandemie, respektive vakcinace a výsledkovou sezonu. "Nadále zůstáváme opatrně pozitivní a domníváme se, že současné prostředí umožní udržet ještě nějakou dobu pozitivní náladu," dodal analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Kurz české měny:

  Předchozí závěr Pátek kolem 17:00
Kč/EUR 25,76 25,73
Kč/USD 21,23 21,23

Zdroj: ČTK



Archiv