Česká barmanská asociace v Kolumbii, nepřehlédnutelná reprezentace
04. 12. 2025
Bez postupu do finálových bojů, zato s nejprestižnějším možným oceněním v kapse se vrátila česká výprava z World Cocktail Championship v kolumbijské Cartageně. Světový koktejlový šampionát pořádaný Mezinárodní barmanskou asociací IBA se konal od 23. do 27. listopadu v třicetistupňových teplotách na pobřeží Karibského moře. Program už 72. ročníku však naprosto bezprecedentně narušilo nepříznivé počasí ve světě a řada zpožděných letů. Board IBA se proto rozhodl o jednodenním odkladu základních kol barmanského mistrovství světa. Pokud by se tak nestalo, zúčastnit šampionátu by se nestihli ani čeští reprezentanti cestující do Kolumbie po náhradní trase Brno-Vídeň-Amsterdam-Madrid-Bogota-Cartagena.
„Je neuvěřitelné, jak může námraza na několika světových letištích ovlivnit program šampionátu. Co si pamatuji, tak k něčemu takovému nikdy nedošlo. Bylo to ale správné rozhodnutí vedení IBA v duchu fair play a snaze umožnit účast všem nominovaným barmanům a barmankám,“ okomentoval nestandardní dění na World Cocktail Championship prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský.
V soutěži klasických barmanů Česko reprezentoval Patrik Škamla, šéfbarman karlovarského Becher’s Baru. Se svým drinkem Fire obsahujícím sedmiletý rum Havana, Campari, sirup Monin Granátové jablko, ostružinový likér Monin Crème de Mûre a kávu filtrovanou metodou Hario V60 se pokusil postoupit ze základní skupiny Coffee Cocktail, což se nakonec nepodařilo.
„S výkonem nejsem úplně spokojený, ale smyslem soutěží je také se něčemu přiučit. A tato zkušenost mi ukázala, na čem všem ještě můžu spolu s celým týmem pracovat. Drink byl chuťově velmi dobrý, a to mě těší. Věřím, že při další účasti bych dopadl výrazně lépe,“ domnívá se Patrik Škamla a doplňuje, že ho během šampionátu překvapilo, kolik lidí z komunity mu vyjadřovalo podporu. Ve flairové kategorii skončil na 12. místě z celkových 26 Tomáš Bielčík. Po skončení mistrovství u něj převládala spokojenost. „Postup do finále nevyšel, ale sestavu jsem předvedl poměrně hezkou a až na tři pády mi většina obtížnějších triků vyšla, drink také. Obdržel jsem i spoustu pozitivních komentářů,“ těší Tomáše Bielčíka.
Přestože nepostoupili do závěrečných bojů, odvedli oba borci podle Aleše Svojanovského skvělou práci a Českou barmanskou asociaci reprezentovali nepřehlédnutelně. „Navíc jsou opět účastníky finále Czech Bartenders League, respektive Czech Flair League, takže mají šanci se kvalifikovat na WCC 2026 v Macau. Na mistrovství světa jde především o zkušenosti se specifickým zaměřením na detaily organizace práce. Je potřeba to zažít, navnímat a pak se do absolutního detailu připravit,“ tvrdí prezident CBA a zároveň vyzývá všechny barmany a barmanky usilující o účast na světovém šampionátu, aby nejdříve investovali do cesty na něj v roli hostů a seznámili se s principy základního kola.
Hlavní hvězdou české výpravy se tak stal poradce pro mezinárodní aktivity CBA Miroslav Černík, který na galavečeru od boardu IBA obdržel vůbec nejprestižnější existující oborové uznání – cenu Angela Zoly za celoživotní přínos barmanství. Angelo Zola byl respektovanou italskou barmanskou osobností, zasloužil se o rozvoj zejména v oblasti oborového vzdělávání.
„Vnímám to jako nesmírné uznání. Celý zbytek profesního života jsem věnoval snaze o progres IBA, který se nemusí vždy dařit, ale je to práce permanentní a poctivá. Když na půdorysu asociace kolem sebe vidím jiné kapacity a persony těch nejvyšších kvalit, nenapadlo by mě, že se v jejich společnosti stanu zrovna já držitelem této ceny. Jsem na to opravdu hrdý,“ neskrýval český emeritní barman dojetí po převzetí zlaté plakety. Miroslav Černík pracoval v pražském hotelu InterContinental na pozici manažera nebo jako majordomus ve vile amerického velvyslance. Členem IBA a zároveň hodnotícím komisařem WCC je od roku 1992. V poslední dekádě stál za významnými inovacemi pravidel mistrovství světa, zavedením semifinálového kola a disciplíny Sensory Skills, ustanovením kodexu komisaře IBA, a především vytvořením vysoce ceněného systému vzdělávání a testování jakostních komisařů s tříletou certifikací IBA JUDGE. Letos zabralo školení jakostních komisařů WCC trojčlenným týmem CBA celý jeden den předcházející zahájení šampionátu. Program se skládal z teoretických panelů, smyslového testování, kalibrování hodnotitelů pro jednotlivé kategorie, rozborů příkladů hodnocení konkrétních koktejlů a znalostního testu.
První koktejlové mistrovství světa pořádané Mezinárodní barmanskou asociací IBA se uskutečnilo v roce 1955 v Amsterdamu. Každoročně se koná od roku 1997. V roce 2026 bude šampionát hostit asijské Macao. Připravil Michael Lapčík.
Myslíte si, že se v zimě v lázních nic neděje? Neplatí to pro Lázně Luhačovice, kde si můžete za zvýhodněné ceny užívat wellness a léčebné pobyty plné...