Menu

Čerstvé jarní odlehčení s kefírem a špenátovými palačinkami

21. 02. 2023

Lidstvo se od nepaměti řídilo přírodními zákonitostmi. Ctilo cykly v přírodě, ze kterých pochází i řada pověr. Například sbírání bylin za úplňku byla věnována veliká pozornost. Následovalo období velkého odklonu od podobných pohanských zvyklostí, ale moderní člověk se opět k některým osvědčeným tradicím navrací. Dnes ve stejném postavení Měsíce tento zvyk používáme, když pokládáme specifické kameny do křišťálových džbánů s vodou a věříme v její ozdravnou sílu. Většina z nás, ale jde zlatou střední cestou a využívá takových metod našich předků, jako jsou půsty nebo alespoň se jim přibližujeme. Sami jsme se v poslední době přesvědčili, že mocnou chemii je dobré podpořit. A to například minimálně používáním takových surovin, které v danou dobu v dané zemi dozrávají nebo z ní pochází. Dále odlehčeným jídelníčkem v určitém období roku a zařazením některých potravin do něho, a to takových, které mají od nepaměti blahodárný vliv na náš organismus. Lidé dávali prvním jarním zeleným bylinám veliký význam. Jaro je všeobecně bráno jako zrození nového života.  Římané dokonce slavili až do roku 46 před naším letopočtem příchod nového roku 1. března, tedy v měsíci zasvěcenému bohu Martovi, vládci astrologického znamení Berana. Tak významný a přelomový tento měsíc pro ně byl. Nechte se i vy inspirovat tradičními výrobky naší země například v podobě čerstvých mléčných výrobků Mlékárny Valašské Meziříčí a zkombinujte dary přírody s lahodným Acidofilním mlékem nebo jogurtem či Kysanou smetanou z Valašska přidanou do jarních palačinek. Není nic osvěžujícího než čerstvé kysané mléčné výrobky Mlékárny Valašské Meziříčí s čerstvými bylinkami, zeleninou nebo ovocem.

„Popeleční středou začíná podle křesťanské tradice čtyřicetidenní období postu před Velikonocemi. Postní období je časem přípravy na tyto největší křesťanské svátky. Člověk by se měl zdržet jídla a to především masa a alkoholu, součástí půstu jsou také často almužny a dobré skutky. Měli bychom být pozornější a citlivější k ostatním lidem v okolí,“ uvádí Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékárny Valašské Meziříčí. „To, že v určitém období vynecháme tučné nebo maso vůbec, je pro náš organismus prokazatelně prospěšné. Prospíváme tak nejenom našemu tělu, které si může tímto trochu ulevit, ale i mysli. Vše samozřejmě vždy souvisí s příjmem a výdejem daného člověka, psychickou zátěží každého z nás. Pokud si však můžeme dovolit poněkud zpomalit a nabrat sílu pro nadcházející období, přináší Mlékárna Valašské Meziříčí několik tipů na velice snadné a chutné osvěžení,“ dodává Zuzana Pavelková.

Zdravé a detoxikační zelené smoothie
Pokud patříte mezi lidi, kteří potřebují nebo by rádi zařadili jarní detox, tak určitě musíte vyzkoušet tento recept na chutné, zdravé a detoxikační zelené smoothie.

Doba přípravy: maximálně 15-20 minut
Ingredience na 2 porce:
1 banán
2 čajové lžičky chia semínek
4 čajové lžičky ovesných vloček
1 Nízkotučné kefírové mléko z Valašska
2 hrsti špenátu
5-10 mandlí
5-10 kešu ořechů

Postup:
Všechny uvedené ingredience smícháme dohromady a dáme je do mixéru. Mixujeme zhruba půl minuty nebo dokud se nám všechna směs nesjednotí. Můžeme ozdobit nakrájeným banánem a posypat chia semínky. Jedná se o opravdu jednoduchý a zdravý recept, který zachutná všem.

Jarní palačinky s brynzou
Doba přípravy: 30 minut
Ingredience na těsto:  
500 ml Čerstvé mléko z Valašska
1 Bílý jogurt z Valašska bifido            
100 g hladká špaldová mouka                
150 g polohrubá mouka                       
2 vejce                                                    
hrst baby špenátu

Ingredience na náplň:
1 Kysaná smetana z Valašska       
2 lžíce Brynzy                                            

Postup:
Mléko, jogurt, mouku a vajíčka smícháme dohromady a ušleháme v jemné těsto.  Poté přidáme špenát a celou směs rozmixujeme v mixéru. Palačinky smažíme na troše másla. Dále v misce smícháme brynzu a kysanou smetanu (kdo má rád může přidat nasekanou petrželku nebo pažitku) a touto směsí poté potřeme palačinky a zarolujeme nebo poskládáme.
Připravila Kateřina Goroškov Řeháková.

www.mlekarna-valmez.cz



Archiv