Menu

Borůvkový koláč od Mlékárny Valašské Meziříčí

25. 08. 2024

Modrý zázrak z lesa – borůvky - lze sníst přímo na místě nebo si přebytky vychutnat na lahodném borůvkovém koláči. Borůvky totiž patří mezi nejzdravější ovoce. Skvěle si přitom pochutnáme, a navíc prospějeme i svému zdraví. Mlékárna Valašské Meziříčí přináší nejenom tip na letní pochoutku, sama rovněž vyrábí Smetanový jogurt z Valašska borůvka. Celkem patří do rodiny Smetanových jogurtů již třinácti příchutí, což svědčí o jejich oblibě. Antioxidanty v borůvkách obsažené zachycují volné radikály, tím zpomalují stárnutí mozkových buněk a předcházejí jejich degenerativním onemocněním. Jsou hlavně ve slupce. Borůvky obsahují také hodně železa a vitamínu C. Posilují imunitní systém, pomáhají regulovat vysoký krevní tlak. Podporují dobrý zrak. Borůvky pomáhají zregenerovat oční sítnici. Mohou pomoci jak proti průjmu, tak proti zácpě – v prvním případě je třeba konzumovat borůvky sušené a ve druhém čerstvé.

Borůvkové koláče
Příprava:
110 minut  + 30 – 40 minut pečení

Ingredience na těsto:
• 2 hrnky špaldové mouky
• 1 hrnek polohrubé mouky
•150 ml Smetanového jogurtu z Valašska borůvka
• 150 ml Čerstvého mléka z Valašska
• 30 g droždí
• 100 ml oleje
• 2 lžíce cukru
• 1 lžíce rumu
• špetka soli
• citronová kůra
• vejce na potření
 
Ingredience na náplň:
• povidla
• skořice
• cukr

Ingredience na tvarohovou směs:
• 250 g tvarohu v kostce
• 1 vejce
• 2 polévkové lžíce cukru
• borůvky
 
Ingredience na drobenku:
• 150 g polohrubé mouky
• 100 g moučkového cukru
• 100 g másla
• 1 vanilkový cukr
 
Nejprve vlažné mléko smícháme s cukrem
a droždím a necháme chvíli nakynout. V jiné míse smícháme obě mouky, jogurt, olej, citronovou kůru, rum, sůl a připravený kvásek. Tuto směs důkladně promícháme a necháme pod utěrkou kynout. Poté smícháme povidla se skořicí a cukrem. Drobenku připravíme smícháním másla, mouky a cukru. Vykynuté těsto rozdělíme na stejné části, naplníme povidly a pečlivě zabalíme. Položíme na plech vyložený pečícím papírem. Do každého kousku uděláme důlek, potřeme vejcem a naneseme tvarohovou směs, dozdobíme borůvkami a posypeme drobenkou. Ještě chvíli necháme na plechu kynout. Pečeme v troubě při 190 °C asi 30-40 minut podle typu trouby.

Smetanové jogurty z Valašska
Smetanové jogurty jsou specifické svou jemnou chutí a hustou konzistencí. Smetanové jogurty z Valašska vyrábí Mlékárna Valašské Meziříčí bílé s obsahem 10 % tuku nebo s příchutí broskve, jahody, oříšku, čokolády, višně, borůvky, jahody s vanilkou, višně s vanilkou, maliny s vanilkou, brusinka-ostružina s vanilkou, stracciatelly a také s příchutí Marlenka klasik a kakaové, které obsahují 8 % tuku. Jogurtová složka obsahuje pouze smetanu a živé jogurtové bakterie, což dodává jogurtu na kvalitě. Pestré složení dělá ze smetanových jogurtů ideální produkt pro přímou konzumaci i pro studenou i teplou kuchyni.  Jsou vyráběné z kvalitního českého mléka z Valašska a lze je zakoupit v celé síti obchodních řetězců i maloobchodních sítí v Česku.
Připravila Kateřina Goroškov.

www.mlekarna-valmez.cz

skinny brunette undressing strip unclothed desi bhabhi Perverted Stepdad Fucks Stepdaughter April Reid Wearing Mini Dress indian priya papa kitchen fuck in hindi


Nepřehlédněte


Doprava

Být respektovanou zemí střední Evropy

Českým drahám roste počet pasažérů. Za prvních devět měsíců letošního roku to bylo meziročně přes dva miliony. A nejen v dálkové dopravě, ale i v...

24. 10. 2017

číst dál


Doprava

Travel Service získal první Boeing 737 MAX

Letecká společnost Travel Service zařadila do své flotily první Boeing 737 MAX 8 a patří mezi první letecké společnosti na světě, které 737 MAX získaly.

02. 02. 2018

číst dál


Archiv
festival krumlov 34
laco deczi
klaster pivo