Menu

Benešov navštívili hosté z partnerské francouzské obce Sainte-Agnès

07. 12. 2019

Návštěvu posázavských i pražských památek či benešovských škol, české vánoční tradice i malou exkurzi do světa gastronomie zvládla během čtyřdenního pobytu v České republice delegace z francouzské Sainte-Agnès. Pětadvacítka hostů sem přijela na pozvání partnerského města Benešov, které pro ně ve spolupráci se společností Posázaví o.p.s. připravilo bohatý program.



„Francouzští přátelé přijeli na návštěvu v předvánočním období, proto jsme se jim snažili ukázat tradice a zvyky, které se u nás k této roční době vztahují. Ke spolupráci jsme si přizvali posázavské podnikatele,“ řekla ředitelka Posázaví o.p.s. Bohunka Zemanová. Hosté z Francie se zúčastnili slavnostního rozsvícení vánočního stromu na Masarykově náměstí v Benešově, navštívili Prahu, zámky Konopiště a Jemniště, benešovské Muzeum umění a designu či Pivovar Ferdinand. Zájem o rozšíření spolupráce škol je zavedl do benešovské Základní školy Karlov a Základní umělecké školy. Ochutnali pečenou kachnu s bramborovými šiškami a zelím i tradiční české štědrovečerní menu – rybí polévku, smaženého kapra s bramborovým salátem a vánočku. Měli příležitost nakoupit si skleněné vánoční ozdoby a šperky, zvěřinové klobásy a paštiky a další suvenýry.



„Sedíme ve Frankfurtu na setmělém letišti a čekáme na spoj do Nice, za okny se hromadí hustá mlha, která oddaluje náš odlet. Všichni jsme ale naplněni nádhernými pocity, vzpomínkami a zážitky, v uších nám zní sladká hudba předvánočního koncertu v benešovské umělecké škole a za zavřenými víčky se nám promítají střípky vzpomínek – Konopiště, Jemniště, vánoční Praha, rozsvícení vánočního stromku na benešovském náměstí, setkání v Muzeu umění a designu, prosluněné třídy karlovské základní školy a hudební školy… Vzájemná pomoc a spolupráce, porozumění, to vše s použitím jednoho a společného ‚jazyka‘ – přátelství. Děkujeme všem, kteří z našeho zájezdu udělali jeden z nejkrásnějších vánočních dárků,“ napsala během zpáteční cesty do Francie Lucie Nazon.



Sainte-Agnès se pyšní titulem nejvýše položené obce na pobřeží Evropy. Partnerství s ní schválili benešovští zastupitelé v roce 2012. Od té doby se toto „přátelství s vůní citrusů a levandule“ s větší či menší intenzitou rozvíjí dál, a to i díky Posázaví o.p.s. „V roce 2016 jsme pomáhali organizovat návštěvu Benešovských v Sainte-Agnès. Byli jsme ve Francii například na slavnostech citronů i levandule, jejichž pěstování je pro tuto oblast typické. Pomohli jsme Sdružení přátel Sainte-Agnès vydat v češtině propagační brožurku o jejich obci,“ uvedla Bohunka Zemanová. V rámci spolupráce navštívili Francii také žáci ZUŠ Benešov.



Francouzská strana má zájem propojit základní školu ze Sainte-Agnès s benešovskou Základní školou Karlov. Účastnit by se toho měli také studenti francouzštiny benešovského gymnázia. Jednalo by se nejprve o korespondenční výměnu informací o každé škole a městě, ve kterém se nachází, a to formou dopisů, malovaných obrázků nebo fotografií.
Připravila Jaroslava Tůmová.



Archiv