Menu

Advent ve středních Čechách 1

03. 12. 2020

Kdysi býval adventní čas hlavně o zklidnění a rozjímání. Dnes advent lidé pochopitelně prožívají jinak, pro všechny toto období ale zůstává výjimečným. Tím spíš, když si sváteční atmosféru konečně užijí na romantických místech našeho kraje na vlastní kůži. I kulturní zařízení připravila pro své návštěvníky zajímavý program a Středočeská centrála cestovního ruchu přináší první tipy, které stojí za zhlédnutí.

Mělnické muzeum láká do vánočních expozic
Své brány otevře od čtvrtka 3. 12. Regionální muzeum Mělník, které si pro návštěvníky připravilo „Vánoce v muzeu“, jak jste je ještě neviděli. Atmosférou nejkrásnějších svátků v roce se rozzáří stálé expozice, a tak se návštěvníci můžou těšit na historické vánoční stromky a dekorace, vzpomínky na dárky a cukroví z dávných let i perličky o proměnách vánočních tradic
                                                                                                         v průběhu české historie.

V malém sále muzea je prodloužena výstava „Václav Levý - doba, život, dílo“ a v kavárně prezentace fotografií z archeologických výzkumů „Archeologie všude kolem nás“. Vstupní prostory muzea obohatí prezentace novoročenek a vánočních přání, která léty doputovaly do muzejní poštovní schránky. Inspiraci pro adventní pečení a vánoční dobroty najdete na výstavě Z prababiččina vánočního receptáře v atriu. Každý den zde čeká 10 vánočních receptů. Otevřena je i muzejní kavárna, která láká na voňavý svařák.

Do 31. 12. 2020 je prodloužena exteriérová výstava velkoformátových fotografií Střední Čechy - krajina sv. Ludmily v parku u kostela sv. Ludmily v Mělníku. Výstava „Advent v proměnách času“ se přesouvá i s interaktivním projektem pro školy na příští rok. Bohužel vzhledem k pandemické krizi bylo muzeum nuceno zrušit tradiční hojně navštěvovaný Předvánoční řemeslný jarmark, ale i místo něj se chystá malé překvapení… Nadále můžete také sledovat online cyklus o českých lidových svátcích a tradicích…např. videonávod na zdravou mikulášskou nadílku našich předků. Více najdete na www.muzeum-melnik.cz.

Virtuální výstava Adventní a vánoční zvyky na Kladensku a Slánsku
Muzeum nabízí návštěvníkům od první adventní neděle 29. 11. virtuální výstavu Adventní a vánoční zvyky na Kladensku a Slánsku. Ta ukazuje, jak naši předkové slavili a my slavíme vánoční svátky a jaké lidové zvyky jsou s nimi spojeny. Texty jsou doprovázeny fotografiemi sbírkových předmětů z muzejní sbírky Sládečkova vlastivědného muzea v Kladně, dobovými pohlednicemi a dalšími fotografiemi především z nedávné minulosti, například z vánočních trhů nebo z mikulášských obchůzek. A protože jsou svátky, kdy si nadělujeme dárky, v muzeu otevřou výstavu Svět kostiček, která představuje jeden z oblíbených dárků - nejrůznější stavebnice LEGO. Součástí výstavy jsou i herní koutky pro děti. Výstavní prostory jsou kvůli zajištění zdraví návštěvníků pravidelně dezinfikovány ozónovými generátory. Výstavu najdete na http://www.omk.cz/ a na Facebooku /Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně.

Zapojte se do ankety Kraj mého srdce
Ke konci roku se můžete zapojit do ankety Kraj mého srdce. Jaká místa jste navštívili a jaká z nich vás nejvíce nadchla? Připojte se do ankety, která probíhá od 1. listopadu 2020 do 31. ledna 2021 online na portálu www.kampocesku.cz a získejte tak možnost vyhrát hodnotné ceny.
Připravila Linda Dlouhá.

www.muzeum-melnik.cz
www.omk.cz
www.centralbohemia.cz
#VisitCentralBohemia
www.facebook.com/centralbohemia/



Archiv