Menu

Advent a Vánoce v Klášterech Český Krumlov

30. 11. 2020

Klášterní areál se za dobu pěti let od své revitalizace stal významným místem pro kulturní a společenská setkávání i místem, kde se dospělí i děti různými formami dozvídají nové zajímavé informace. Kláštery celoročně nabízí množství aktivit, jak pro obyvatele města, tak i pro jeho návštěvníky.

Pro milovníky historie je zde především expozice klášterního umění, která kombinuje jedinečnou středověkou architekturu s uměleckými díly. Ti, kdo mají rádi aktivní formy poznávání (nejenom historie), najdou mnoho zajímavých činností i zábavy v našich řemeslných dílnách nebo interaktivní expozici, která dává možnost dětem i dospělým ozkoušet si na „vlastní ruce“ nejrůznější denní činnosti historických obyvatel kláštera.

Kláštery chtějí svým návštěvníkům nabídnout i nové zážitky, a proto chystají zcela novou expozici v rámci projektu „Umění pro děti“. Příběh před usnutím s hlasy rodičů, svět dobrodružství a fantazie, krásné ilustrace, to vše neodmyslitelně patří k dětství. Ilustrace příběhů dětských knih spolu se zajímavými doprovodnými programy rozšíří a zpestří i do budoucnosti stávající nabídku krumlovských klášterů. Prvním autorem, se kterým přichází svět dětské fantazie do klášterních zdí, je ilustrátor světového formátu a českokrumlovský patriot Jindra Čapek, a proto neváhejte, i vy vstupte spolu s námi do Světa fantazie Jindry Čapka. O termínu otevření nové expozice vás budeme včas a rádi informovat.

Všechny expozice budou (snad HAF, HAF) do konce roku otevřeny denně, mimo 24.12. U řemeslných dílen je nutné sledovat aktuální denní nabídku řemeslných dílen na našich webových stránkách.

Vedle stálé nabídky expozic a řemeslných dílen jsou již tradičně pro adventní čas připravené komentované prohlídky, a to každou adventní sobotu v denní i podvečerní době a dále pak každé dopoledne a podvečer od 27. do 30.12.. S výkladem průvodce si tak budete moci prohlédnout klášterní kostel, ambit mužské části kláštera a k němu připojené kaple. O podvečerních prohlídkách se prostory kláštera navíc rozzáří svitem svící a v čase vánočním pak v kostele bude k vidění klášterní Betlém s vyřezávanými figurkami z 19. století.

Tím, ale není všem komentovaným prohlídkám konec. Už jste slyšeli příběh o Margaretě, nebo o zamilované jeptišce? Tyto historky i mnoho dalšího o bývalých obyvatelích kláštera, o jejich životě, zdarech i nezdarech si můžete poslechnout každou adventní sobotu. Spolu s jednou z postav klášterní historie po splnění rozličných úkolů najdete možná i některá nečekaná rozluštění klášterních záhad. Děti si s sebou tentokrát mohou vzít i rodiče, ale jen tehdy pokud je rodiče nebudou zlobit.

Potřeba zvýšené ohleduplnosti k druhým přináší velká omezení i klášterního adventního programu. Co však je jisté, že i letos do klášterů přiletí andělé. Když náš nejvyšší dovolí, setkáme se s nimi v rajském dvoře kláštera Klarisek o druhé adventní sobotě u rozsvíceného vánočního stromu a Betléma, vyrobeného žáky a pedagogy SUPŠ Sv. Anežky České.  

Živý betlém sice letos nejspíš nebude, ale pečení koláčů a příprava koledy pro představení Živého betléma se pro zaměstnance klášterů stalo již neodmyslitelnou tradicí a neoficiálním začátkem Vánoc. I letos bychom rádi tuto hezkou tradici dodrželi. Pokud tedy PES nebude štěkat nebo vrčet, tak na středu 23.12. jsme přichystali předvánoční klášterní setkání. Od 15.00 do 18.00 Vás zveme na koledu i kus řeči. Určitě k tomu bude z kamen vonět vánoční čaj a punč a svařené víno.  

Na Štědrý den Kláštery utichnou. Od 25.12. až do Nového roku budou však brány Klášterů otevřeny.
Připravila Nikola Moricová.

www.klasteryck.cz



Archiv