Menu

7.- 8. 10. závod světové série Visma SKI Classic

04. 10. 2022

309325515_1228175444691679_6165046333387944500_n

Lipensku se podařil zajímavý sportovní majstrštyk, tato oblast se zapsala do mapy světa prestižních dálkových běhů na kolečkových lyžích. Již tento víkend se zde pojede závod světové série Visma SKI Classic. Je to stejná značka jako třeba legendární Jizerská 50. Závody tohoto letního seriálu se letos jely ve Švédsku, Finsku, Norsku, Rakousku, Itálii, Argentině a nyní na Lipensku. Na startu prvního ročníku budou kromě Čechů stát borci ze Slovenska, Rakouska, Německa, Maďarska, Polska, Švýcarska, ale i Dennis Moronge z Keňi.


Závod na kolečkových lyžích Energamo LipnoLopet se jede o tomto víkendu: 7.- 8. 10. 2022, a je vypsán pro lyžaře všech výkoností.

Délka nejdelšího závodu v hlavní kategorii je 55 kilometrů (je to zároveň nejdelší závod v Česku). Další dva okruhy měří 22 kilometrů a 9 kilometrů, chystá se i sprint na frymburském náměstí o délce jeden kilometr.

Závod je součástí mezinárodního Mistrovství Česka v dálkovém běhu na kolečkových lyžích. Jeho pořadatelem je eD system Silvini team, Atletiko Frymburk a Turistický spolek Lipenska.

Nad akcí převzal záštitu hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

„Podnik aspiruje na to, aby se vyrovnal nejvýznamnějším závodům na kolečkových lyžích v Evropě jako je například Alliansloppet ve Švédsku. ENERGAMO Lipnolopet je prvním českým dálkovým podnikem, který se stal součástí seriálu Ski Classics Challengers,“ řekl ředitel trati Luboš Krejza z Atletiko Frymburk.

„Jedná se o stejnou sérii závodů, kde jsou zařazeny nejznámější evropské zimní dálkové běhy, které každou zimu přenáší Česká televize, například Jizerská 50. Pro závodníky to znamená, že si nejlepší z nich mezi sebou rozdělí finanční dotaci ve výši 2.000 €.
Lákáme závodníky i diváky na parádní přírodu v okolí Lipna, skvělý terén
a nezvyklou energii nejvýznamnějšího závodu na kolečkových lyžích ve střední Evropě. Letos je to na Lipensku první ročník, ale garantujeme další čtyři ročníky. Již letos závod přilákal partnery, kdy jedním z nich je i Jihočeský kraj, nebo společnosti jako Energamo nebo MVP Solar a očekáváme, že v příštích letech se tato událost zapíše do diáře dalších stovek závodníků z Evropy, a že přiláká další zajímavé partnery,“ řekl Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska.

Na trati závodu se objeví čerstvý mistr republiky v této disciplíně Jan Šrail nebo náš bývalý reprezentant a olympionik Martin Jakš. Na startu prvního ročníku budou kromě Čechů stát borci ze Slovenska, Rakouska, Německa, Maďarska, Polska, Švýcarska, ale i Dennis Moronge z Keňi.

Na diváky i závodníky ale čeká pestrá mezinárodní účast, atraktivní prize money a prémie na trati, skvělý doprovodný program.

lipnolopet_scch_letaka4
Připravil Pavel Pechoušek.

www.silviniskirollclassics.com
www.skiclassics.com
Lipnolopet
www.sumava-lipno.eu
http://tslipenska.cz/
www.lipensko.cz
www.facebook.com/lipensko/



Archiv
for kids