Menu

40 % zásahů Horské služby bylo v minulé zimní sezóně na záchranu dětí

01. 02. 2024

dsc_1447

Hory v zimě nabízí široké spektrum nejen sportovního vyžití. Na dovolenou v horách je ale vhodné přibalit si k teplému oblečení a lyžařskému vybavení i cestovní pojištění. Lékařská péče, a především pak zásah horské služby v zahraničí, totiž může vyjít velmi draze. Ve většině případů vyjíždí Horská služba k zásahům v lyžařských areálech. Nejčastěji kvůli úrazům horních a dolních končetin, časté bývají ale i otřesy mozku. To potvrzují i statistiky ERV Evropské pojišťovny. V zimní sezóně 2022-2023 byly 4 z 10 výjezdů Horské služby ČR na záchranu dítěte. Těch se přitom na sjezdovkách v porovnání s dospělými pohybuje mnohem méně.



Horské služby jezdí hlavně do ski areálů
Ve většině případů v zimním období vyjíždí Horská služba k zásahům v lyžařských areálech,“ uvedl Marek Fryš, tiskový mluvčí Horské služby ČR. Lyžaři jsou na sjezdovkách nejčastěji vystavováni úrazům dolních končetin. V jejich případě jde zejména o zlomeniny a poranění vazů v kotníku a v koleni. U snowboardistů se potom typicky jedná o úrazy v oblasti horní poloviny těla, a to zlomeniny paží, zápěstí a klíčních kostí. „Přestože většina lyžařů i snowboardistů v současnosti používá ochranné přílby, bývají častou komplikací otřesy mozku,“ doplnil Marek Fryš.

To ostatně potvrzují i data ERV Evropské pojišťovny, podle kterých helmu na sjezdovkách v současné době nosí již 98 % všech dětských lyžařů. Ne všichni dospělí jdou ale dětem příkladem. Při sportování si totiž helmu nasadí jen 7 z 10 lyžařů. „Právě úrazy hlavy a páteře přitom patří k těm nejzávažnějším a jsou často spojeny s trvalými následky. I přes to si chránič páteře obleče jen každý desátý dospělý a každé čtvrté dítě,“ říká Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny.

Podle Oľgy Krajčiové, tiskové mluvčí slovenské záchranné služby, jsou potom nejzávažnějšími zraněními pády horolezců a turistů, kteří se pohybují v exponovaných částech turistických chodníků a v horolezeckém terénu mimo ně. „K vážným poraněním dochází i na lyžařských tratích, hlavně při kolizích lyžařů či snowboardistů ve velké rychlosti nebo při nárazech do pevných překážek,“ říká Oľga Krajčiová.

Horská služba ČR sice za zimní sezónu 2022-2023 eviduje o 1 939 méně zásahů než v předchozí sezóně 2021-2022, přesto bylo 40 % z nich uskutečněno na záchranu osob do 18 let. Z celkového počtu 5 686 zásahů v zimních měsících jich právě 2 324 bylo na záchranu dětí.

Slovenská Horská služba potom uvedla, že v průběhu zimní sezóny 2022-2023 zasahovali záchranáři v 2 259 případech, z nichž čtvrtina byla právě na záchranu osob do 18 let.

Dětí je na sjezdovkách méně, jezdí se pro ně ale častěji
Úrazy spojené s lyžováním bývají často spojovány s přeceňováním sil. Hlavně u malých dětí je potřeba mezi výkony, jak na sjezdovkách, tak při turistice, dbát na dostatečný odpočinek. Ski areál Špindlerův Mlýn, který informace ERV Evropské pojišťovně poskytl, prodal v minulé zimní sezóně více skipasů pro dospělé než pro děti a seniory dohromady. 68 % z prodeje skipasů tvořili právě ski pasy pro dospělé, pro děti do 11 let to bylo 12 % a celkem 20 % tvořil prodej juniorských a seniorských skipasů. Z dat tedy vyplývá, že i přesto, že se na sjezdovkách pohybuje mnohem méně malých lyžařů, zásah horské služby je u nich potřeba častěji. Důvodem může být to, že jsou na lyžích děti jednoduše unavené, nebo ještě ne tak zkušené. Menší děti také často jezdí na svahu nepřiměřenou rychlostí k jejich zkušenostem, a proto je důležité mít je neustále pod dohledem.

Záchranka v kapse
Na území Česka, Rakouska, Slovenska a Maďarska funguje mobilní aplikace Záchranka. Aplikaci využijete v případě, kdy bude potřeba rychle kontaktovat zdravotnickou záchrannou službu nebo horskou službu. Uživatelé je jednoduše zavolají stiskem jediného tlačítka, čímž zároveň mohou předat souřadnice své aktuální polohy. V Itálii je například možné využít podobnou aplikaci GeoResQ a ve státech, kde je k dispozici tísňové volání na číslo 112, potom můžete použít aplikaci 112 Where Are U.

Při plánování zimní dovolené v horách je nutné myslet i na to, že převážná většina zdravotnických zařízení v zahraničí je soukromá a není možné v nich uplatnit EHIC kartu, tj. modrou kartičku pojištěnce. Ta navíc nepokrývá ani zásah horské služby, transport do nemocnice nebo transport zpět do Česka. Přitom například cena za převoz vrtulníkem v Rakousku vychází v průměru na více než 120 tisíc korun.

Do zahraničních hor jen s kvalitním pojištěním
Horalové by si před výjezdem do hor neměli zapomenout sjednat cestovní pojištění. A to i ti, kteří jsou členy klubu Alpenverein. „Členům sice klub zajistí úhradu nákladů na záchranu, repatriaci a ošetření vzniklé v zahraničí, i tak ale všem sportovcům doporučujeme sjednat si kvalitní cestovní pojištění, které navíc pokryje i v případě škody vzniklé už cestou na hory,“ říká Vlastimil Divoký. Obecnou radou při nastavování skladby pojištění je potom myslet zejména na dostatečné limity léčebných výloh, pojištění odpovědnosti a kvalitní asistenční službu, se kterou budete v případě potřeby komunikovat. Právě asistence totiž hraje klíčovou roli v řešení vzniklých problémů. I když pro první pomoc využijete záchrannou službu, následně je důležité kontaktovat asistenční službu pojišťovny, která se postará o koordinaci celého případu.
Připravila Karolina Lužná.

www.ervpojistovna.cz
https://hzs.sk

www.horskasluzba.cz



Archiv