Menu

23. ročník veletrhu Dovolená

22. 03. 2020

dovolen_2020_6_skupina

Dovolená je největším veletrhem cestovního ruchu v Moravskoslezském kraji. Přinášíme vyjádření z jeho 23. ročníku, který se uskutečnil na výstavišti Černá louka v Ostravě 28. a 29.  února 2020.


Veletrh Dovolená úspěšně směruje tam, kam chceme jít. tj. ukázat, že Moravskoslezský kraj je ideálním místem k trávení volného času. Součástí letošního ročníku je poprvé v historii tohoto veletrhu také slavnostní galavečer, na němž oficiálně děkujeme všem, kteří se zasluhují o zvyšující se výkonnost cestovního ruchu v našem kraji. Cestovní ruch se totiž stále více podílí na příjmech místních podnikatelů a provozovatelů atraktivit. Předběžné odhady ukazují že návštěvníci během svého pobytu v Moravskoslezském kraji utratili v roce 2019 okolo deseti miliard korun. Proto dnes večer vyjadřujeme uznání lidem a jejich projektům za činnost, kterou ve prospěch Moravskoslezského kraje vykonávají.

Jan Krkoška, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje
https://severnimorava.travel


Údolí řeky Desné je po staletí vstupní branou Hrubého Jeseníku. Návštěvník prochází nebo projíždí podhorským údolím čistou jesenickou krajinou.  Historie regionu je spjata s moravským rodem Žerotínů, který po tři sta let utvářel ráz našeho kraje. S vládou Žerotínů souvisí nejen hony na čarodějnice, ale i rozkvět kraje. Na veletrhu Dovolená prezentujeme obce Svazku obcí údolí Desné. Máme tady nabídku cyklotras, průvodce turistickými trasami, mapy, tipy na turistické zajímavosti.
Markéta Biková, Svazek obcí Údolí Desné
www.udoli-desne.cz

Kúpele Piešťany patria do medzinárodnej siete kúpeľov Ensana, ktorá má v svojom portfóliu kúpele  v Maďarsku, Českej republike i v Rumunsku.
Naše kúpele navštevuje najmä domáca klientela, ale samozrejme aj početná zahraničná klientela. Samoplatcom ponúkame dlhodobé 14 - 28 dňové pobyty, ale i krátkodobé, relaxačné, či wellness pobyty. Pobyty na kratšie obdobie hostia vyhľadávajú najmä za účelom relaxácie, načerpania sily a energie. V ponuke máme niekoľko veľmi zaujímavých cenovo atraktívnych ponúk. Jednou z nich je náš najobľúbenejší relaxačný pobyt - Zdravie v Piešťanoch. Momentálne pri pobyte na 4 noci je 1 noc zdarma. Početnú klientelu tvoria hostia, ktorí k nám prichádzajú na kúpeľnú liečbu hradenú zdravotnou poisťovňou. Zmluvy máme so všetkými slovenskými a s niektorými českými zdravotnými poisťovňami.  Liečba pozostáva najmä  z využitia sily našich prírodných liečivých zdrojov, ktorými sú termálna minerálna voda  a  sírne bahno. Unikátne piešťanské liečivé zdroje priaznivo pôsobia nielen na pohybový aparát, ale sú vhodné aj na posilnenie imunity a celkovej kondície zdravia. Na veľtrhu Dovolená náš stánok navštívilo veľa hostí. Zaujímali sa najmä o to ktoré diagnózy sa u nás liečia, aké zdroje a metódy pri liečbe využívame a aké máme špeciálne cenové ponuky. Milo ma prekvapilo, koľko hostí Kúpele Piešťany osobne pozná. Záujem o náš stánok je v Ostrave veľký.
Andrea Platková, marketingová manažérka Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany, a.s.
www.ensanahotels.com/sk 

Na veletrh Dovolená jezdíme pravidelně. Míváme tu stánek spolu s polským partnerským městem Prudnik. Návštěvníci veletrhu (kteří jsou převážně z Ostravy a okolí) expozici Krnova rádi navštěvují, protože to k nám mají blízko. Sednou na vlak, dojedou do Krnova a navštěvují naše památky, kavárny a restaurace.
Markéta Mintálová, Turistické informační centrum Krnov
www.infokrnov.cz


Hotel Brdy nabízí programy nejen pro seniorské skupiny, ale i pro individuální klienty. Provozujeme vlastní autobus, takže hosty dovezeme odkudkoliv až k nám. Krajina kolem Spáleného Poříčí je velice malebná a plná zajímavých cílů, ale většina hostů preferuje plnou penzi s polodenními výlety po okolí. Pro naše hosty zajišťujeme programy, večerní představení, jako například vystoupení dudáků, taneční večery s živou hudbou atp. Krom hotelu Brdy provozujeme penzion a restauraci Joachim Lewidt. Hosté od nás po příjezdu a přivítání dostanou materiály s informacemi, kde a co mohou navštívit a vidět. Tady v Ostravě jsme už poněkolikáté. Veletrh je dobře zorganizovaný a hojně navštěvovaný našimi cílovými skupinami. A jelikož hodně našich hostů je z Ostravy a okolí, do Ostravy jezdím opravdu velmi rád.
Michal Zeman, jednatel společnosti Hotel Brdy Company, provozující Hotel Brdy ve Spáleném Poříčí
www.hotelbrdy.cz

Veletrh se mi líbí. Jsem rád, že tady můžeme prezentovat naši oblast Krajinu břidlice. Jezerní důl je v České republice unikátní. Jedná se o zatopené staré důlní dílo. Vstup je 12 m pod zemí přes slednou štolu do 70 m dlouhých  komor. Hloubka vody v ní je od jednoho a půl do tří metrů. Po upuštění hladiny se dostaneme do komory po těžbě, kde je větší prostor. Celková plavby na lodičkách bude asi 100 m. Pro veřejnost bude Jezerní důl zpřístupněn nejdříve za dva roky.
Patrik Schramm, starosta Budišova nad Budišovkou
www.krajinabridlice.cz







Na veletrhu už jsme poněkolikáté. Prezentujeme tu turistické cíle, památky a atraktivity Kutné Hory. Letošní rok bude výjimečný bohatým programem k pětadvacátému výročí zapsání Kutné hory na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.
Romana Veverková, Informační centrum Kutná Hora
www.kutnahora.cz




Veletrhu Dovolená v Ostravě se účastníme tradičně už od svého založení. Pro nás je to pokaždé úspěšná účast. Zájem o střední Čechy je v Moravskoslezském kraji velký. Pro letošní rok máme připravenou novinku, kterou se prezentujeme, a to jsou Střední Čechy královské. A tudíž zde máme naše první takto zaměřené prospekty, které jdou rychle na odbyt.
Karolína Kratochvílová, projektová manažerka Středočeské centrály cestovního ruchu
www.centralbohemia.cz





S průběhem veletrhu jsme velmi spokojený. Účast je opravdu dobrá, a mne velmi těší velký zájem o nabídku Ostravy. Někdo by se mohl zeptat: „Proč se Ostrava prezentuje v Ostravě?,“ ale má to smysl. Zaměřujeme se tu na podrobnější nabídky města, na kulturní a sportovní akce a volnočasové aktivity, které tu prezentujeme nejen potenciálním turistům a jednodenním návštěvníkům Ostravy, ale i samotným Ostravanům, jako například komentované prohlídky. V letošním ročníku veletrhu Dovolená je to umocněno tím, že v rámci společného stánku vystavujeme s Letištěm Ostrava a polskou leteckou společností LOT, která brzy zahájí pravidelnou linku mezi Ostravou a Varšavou.
Jiří Šimon, ředitel infocenter a destinačního managementu OSTRAVAINFO!!!
www.ostravainfo.cz

Na veletrhu Dovolená prezentujeme možnosti církevní turistiky. To, co se skrývá pod pojmem církevní turistika, je mj. zpřístupňování církevních památek tak, aby byly mimo bohoslužby otevřeny i pro ty, kteří sice nejsou věřící, ale rádi navštěvují kostely. Druhou oblastí je ubytování v našich objektech. Máme historické fary, ve kterých je ubytování hodně atraktivní. Veletrh je pro nás vítanou příležitostí dát o těchto možnostech vědět.
Miroslav Přikryl, projektový manažer Biskupství ostravsko-opavského
www.doo.cz







Systém opevnění Šance na česko – slovenské a částečně na česko – polské hranici vznikl původně v 16. století na obranu proti turecké expanzi. Mosty u Jablunkova se rozhodly, že jedinečné památky využijí ke zvýšení návštěvnosti svého území. 16. května tak u nás bude otevřeno návštěvnické centrum a interaktivní mini muzeum. V jeho expozicích budou mimo jiné modely dobového vojenského tábora. Hraví návštěvníci si budou moci vyzkoušet různé situace, které se v opevnění kdysi odehrávaly, a to i vystřelit si z děla.
Petr Kolčárek, marketingový manažer Návštěvnického centra opevnění Šance, Mosty u Jablunkova
www.gotic.cz

Na veletrhu vystavujeme v rámci projektu TECHNOTRASA Moravskoslezského kraje. Osoblažská úzkokolejka vede z Třemešné do Osoblahy a my zde prezentujeme novinky letní sezóny, kdy vyjedeme s parní lokomotivou. Na letošní sezónu chystáme například oblíbené tematické vlaky jako je Gastrovlak na Gastrofestival do Osoblahy nebo Strašidelný vlak do strašidelného zámku ve Slezských Rudolticích. Sezónu budeme zahajovat 8. května Jízdou jarním Osoblažskem na kterou srdečně všechny zveme. Zveme ať už na náš parní vlak, který se skládá z otevřených i uzavřených vozů, Pivního vagonu s občerstvením nebo Cyklovagonu ale také zveme na samotné Osoblažsko. Na krásné zámky ve Slezských Rudolticích, v Linhartovech nebo na návštěvu unikátního Židovského hřbitova v Osoblaze.
David Chovančík, Osoblažská úzkokolejka
www.osoblzsko.com

Nejúžasnější dovolená je v jižních Čechách. O tom není pochyb. Máme ideální polohu. Máme hory, řeky, potoky, rybníky a jezera. Spoustu míst pro relaxaci a sportovní aktivity. Když někdo přijede na náš jižní cípek – Vyšebrodsko a Lipensko, užije si super dovolenou a rád se k nám vrací. Za jeden pobyt rozhodně všechny aktivity nestihne. Tady v Ostravě jsme poprvé. Chceme vyzkoušet, jako to tu funguje. A je to docela prima. Příjemné prostředí. Lidé jsou zvědaví, což je velký bonus. Známka toho, že mají zájem na Lipensko přijet nebo aspoň o naší destinaci zjistit bližší informace.
Lipenský vodník
www.lipno.info





Hodnotit veletrh je především věcí vystavovatelů a návštěvníků. Z jejich reakcí ale lze vyčíst, že se podařilo úspěšně začlenit pár nových prvků, kdy jsme pro ně připravili kvalitní doprovodný program obsahující mj. zajímavé přednášky. Máme tu pestrou paletu vystavovatelů. Na své si tu přijdou jak ti nejmenší, tak turisté v produktivním a postproduktivním věku. Já osobně jsem s tím, jak se to kolegům povedlo zorganizovat, spokojen. Navíc mne potěšilo daleko větší množství návštěvníků, než u předchozích ročníků veletrhu.
Jan Šumbera, jednatel, Černá louka
 www.cerna-louka.cz




Archiv