Menu

10 tipů, kde ve středních Čechách vyzkoušet tradice

05. 04. 2022

Ve středních Čechách se navazuje na nedocenitelnou hodnotu tradice. Mnohé tradiční podniky umožňují návštěvníkům vyzkoušet si řemeslo na vlastní kůži a získat jedinečný zážitek. Stává se tak mimo jiné při objevování tradice českého skla a broušení křišťálu, hrnčířství, knihtisku či výrobě svíček a mýdel a mnoha dalších řemesel. V Hamousově statku ve Zbečně je možné být svědky tradičního pečení chleba, do Kutné Hory se zase jezdí za čokoládou. Neopominutelná je tradice českého cvokařství, voroplavby i výroba piva.

Křehkou krásu českých sklářských výrobků lze ve středních Čechách zkoumat hned v několika sklárnách. K návštěvě zve např. sklárna Rückl v Nižboru. Při komentovaných prohlídkách se návštěvníci dozvědí vše od tradičních technik po jednotlivé fáze výroby skla. Zájemci si mohou sami vyzkoušet práci brusiče. V bývalé Huti František, technické památce s Centrem sklářského umění, je dnes vystavena největší sbírka moderního skla na světě a pořádají se sklářské kurzy.

Již neexistující cvokařské řemeslo je možné objevit v Rožmitále pod Třemšínem v celoročně otevřeném Cvokařském muzeum. Nikde jinde nemá obdoby. Řemeslníky všeho druhu návštěvníci mohou potkat také ve vesnici umění a řemesel Botanicus Ostrá poblíž Lysé nad Labem, kde si lze řemesla i vlastnoručně vyzkoušet.

Zážitek v podobě vytištění vlastní pohlednice na sto let starém stroji nabízí Knihtiskárna – Muzeum Kutná Hora. Všechny exponáty v muzeu si návštěvníci mohou zblízka prohlédnout a osahat. Se zážitky je spojena také návštěva svíčkárny, mýdlárny, pastelkárny a výrobny kosmetických přípravků Rodas v Šestajovicích. Zájemci si vyzkouší výrobu a zdobení svíček, mýdel, koupelové soli, voskových pastelek anebo perníků či belgické čokolády.

Vůně čerstvě upečeného křupavého chleba doprovází každou sobotu prohlídku Hamousova statku ve Zbečně. Selská usedlost s roubeným obytným domem, zděnými chlévy, stájemi se sýpkou, stodolou, černou kuchyní a výměnkem návštěvníky vrací do doby dávno minulé.

O věhlasu české čokolády se lze přesvědčit v kutnohorské čokoládovně spojené s muzeem, kde se pořádají i komentované degustace. Nejen s pivem v ruce je možné poznávat také tradici českého pivovarnictví. V Černokosteleckém zájezdním pivováru se postupně rozrůstá Národní muzeum pivovarnictví. Zážitkem je i komentovaná prohlídka parostrojního pivovaru v Lobči – technické památky, která před nedávnem vstala z popela a nyní návštěvníky seznamuje s příběhem půltisícileté tradice vaření piva na Kokořínsku.

sklrna_rckl_nibor

Na konci letošního roku se pravděpodobně zápisu do Seznamu nemateriálního kulturního dědictví UNESCO dočká tradiční voroplavba. „Tradice spojené s voroplavbou udržuje mimo jiné spolek Vltavan Davle. Provozuje malé muzeum, v létě pořádá zajímavé akce a organizuje dokonce projížďky na tradičním šífu. Zajímá-li vás vorařství, udělejte si do Davle výlet,“ radí Jakub Kulhánek, vedoucí marketingu Středočeské centrály cestovního ruchu. 
Připravila Linda Dlouhá.

www.strednicechy.cz
www.centralbohemia.cz
www.facebook.com/…trednicechy/    

#VisitCentral­Bohemia



Archiv
for kids