Menu

Znovuzrozený Selský Dvůr

31. 07. 2017

 gk0b1248_1Zakladatel, majitel a generální ředitel řetězce hotelů a restaurantů Sivek Hotels, provozovatel renomované cateringové divize, kongresové a incomingové agentury pan Viliam Sivek se výrazně zapsal do moderních dějin českého cestovního ruchu. Během dvaadvaceti let vytvořil největší hotelový řetězec v Česku, který se stal zárukou kvality, stability a důvěryhodnosti. Je držitelem ocenění jako např. Manažer odvětví, TOP 100, Manažer roku České republiky, Osobnost cestovního ruchu České republiky, Mimořádné ceny NFHR ČR za vytváření dobré pověsti hotelového průmyslu, Hoteliér roku a dalších. Jako první podnikatel ve své oblasti byl v prosinci 2010 uveden do Síně slávy profesního časopisu Travel Trade Gazette. Je předsedou Asociace cestovních kanceláří České republiky, předsedou Komise obchodu a služeb cestovního ruchu, členem akademických rad Vysoké školy obchodní v Praze a Vysoké školy hotelové v Praze. V letech 2006 až 2011 byl předsedou představenstva a prezidentem hokejového klubu HC Sparta. Pod jeho vedením Sparta dvakrát vybojovala mistrovský titul v nejvyšší hokejové soutěži v Česku. Kromě ledního hokeje k jeho koníčkům patří létání a jachting. Spolu s manželkou Kateřinou Sivekovou Křižákovou byli iniciátory, a jsou zřizovateli a hlavními mecenáši Psychoterapeutického centra „Modré dveře“. To poskytuje odbornou péči lidem, již se ocitli v těžké životní situaci přesahující jejich adaptační schopnosti či dlouhodobě bojují s problémy, které se dotýkají jejich duševního zdraví, a osobám s duševním onemocněním nebo mentálním hendikepem.

sivek

Ve čtyřhvězdičkovém hotelu Selský Dvůr v Praze 10 – Hostivaři se 18. září 2013 konala kulinářská show k jeho slavnostnímu znovuotevření po náročné rekonstrukci poté, co jej v červnu 2013 poškodila velká voda. Generální ředitel hotelového řetězce Sivek Hotels pan Viliam Sivek je zahájil slovy:

Několik dnů si lámu hlavu, co bych při znovuzrození Selského dvora měl říci. Znám přísloví: „Kdo nikdy nevkročí do vody, nenaučí se plavat.“ Plavat, to tedy umím. Přesvědčil jsem se o tom i při povodni v roce 2002, kdy byl zničen majetek v hotelech Kampa, Wiliam a Selský Dvůr. Při letošním tsunami – jinak se povodeň, která nás 2. června 2013 bez varování zasáhla, nazvat nedá – jsem jako podnikatel měl namále. Byla neděle, doba snídaní, čas určený přípravě na nedělní den. V hotelu bylo 51 hostů, a mezi nimi děti. Během pár vteřin měli všichni vodu po ramena. Následoval chaos, křik, úprk... Zaplaťbůh, že jsme všichni živí! Neštěstí je za námi, a nechci teď hovořit o způsobených škodách. Chci však poděkovat kolektivu pracovníků Sivek Hotels, kteří bezprostředně po povodni ve dne v noci pomáhali při odstraňování škod. Poděkovat musím i firmám, jež se podílely na opravách Selského dvora, s malou poznámkou: zde máme hotovo, ale v komplexu budov sídla firmy, které leží naproti Selskému dvoru, jsme v podstatě nezačali. Chci poděkovat pojišťovně Uniqa za počáteční pomoc při zaslání zálohy na částečné pokrytí oprav. Děkuji pracovníkům památkové péče za operativní přístup, bez kterého bychom dnes byli stále na začátku, neboť Selský Dvůr je státem chráněná památka. A patří se poděkovat i vedení a pracovníkům Obvodního úřadu pro Prahu 15 za jejich pomoc, které si velmi vážím. Děkuji i vám, kteří jste mi na dálku drželi palce a říkali: „Sívo, neutop se!“

Pro mě a pro celou moji rodinu bylo financování oprav a náprav obrovských škod velmi těžké. Bylo o to náročnější, že jsme se s manželkou před dvěma lety rozhodli značnou část rodinných úspor věnovat lidem s duševním onemocněním. Pod názvem „Modré dveře“ jsme zřídili terapeutické centrum, které se stalo šancí pro ty, již jsou kvůli svému postižení nebo nepříznivé životní situaci u konce sil. V regionu Praha-východ jsme jediní poskytovatelé pomoci pro lidi v krizi a osoby s duševním onemocněním či mentálním hendikepem. Pomoc pro klienty „Modrých dveří“ je v drtivé většině případů bezplatná.

gk0b1237

Modrá je barva naděje, a dveře symbolizují vstup do něčeho nového. A tak v kouzelném domě najdete výtvarný a hrnčířský ateliér, korálkovou nebo košíkářskou dílnu a místnost pro pohybové a hudební aktivity. Je tam i kuchyň, kde se klienti učí vařit i hospodařit. Často slyšíme: „Tak co budeme dnes vařit? Kolik máte korun na den? Stokorunu? Pojďme, nakoupíme, uvaříme a sníme u společného stolu...“ Klientům Modrých dveří slouží i užitková zahrádka. Chceme pomoci destigmatizaci těchto osob, proto je v centru přístupné od rána do večera využívané dětské hřiště s kouzelnou zahradou, kde se často konají koncerty, výstavy a další společenské akce. V rekonstruované stodole pravidelně vaří děti od 3 do 12 let pod dohledem šéfkuchaře společnosti Sivek Hotels. Nedílnou součástí je i terénní kavárna, kde se klienti učí základním pracovním úkonům a někdy poprvé v životě, byť v dospělém věku, mají možnost si vydělat peníze. V „Modrých dveřích“ pracuje devět specialistů: terapeutů, klinických psychologů a sociálních pracovnic. Mohl bych o našem počínání hovořit dlouho. Pro moji rodinu je to srdeční záležitost. Sám za sebe, jako podnikatel, mám dobrý pocit, že peníze, které vyděláme, pomáhají potřebnějším. To jsou zároveň důvody, proč jsme připravili ukázku našeho druhým rokem realizovaného projektu „Modré dveře“. Důvody, proč jsem o neštěstí, které nás potkalo při záplavách, mluvil tak krátce. Povodeň je za námi. „Modré dveře“ a s nimi práce na odstraňování lidského neštěstí před námi.

Rád bych poděkoval i partnerům, kteří se podílejí na slavnostním znovuzahájení provozu Selského dvora. Jsou to: cukrárna La Fantasta – fantastické zmrzliny a dorty; Bidvest – dodavatel kvalitních mas a uzenářských výrobků; Makro – dodavatel nejen čerstvých ryb; Maso Provazník – dodavatel českého masa; Anna Marciano – dodavatel květin a dekorací; Bohemia Sekt – dodavatel kvalitních českých a moravských vín; Dallmayr – dodavatel exkluzivní kávy a čajů; CocaCola – dodavatel nealkoholických nápojů; Hostivařská pekárna – dodavatel čerstvého pečiva a koláčů; OZ Brázda – dodavatel ovoce a zeleniny; Renata Pavlíková – masáže a kosmetika; a konečně společnost CFH Group v čele s předsedou představenstva Ing. Františkem Hlaváčem, který vám dnes večer v rámci prohlídky hotelu umožní otestovat si matrace Magniflex s certifikátem zdravého spánku.

gk0b1115

Po zahájení kulinářské show jsem se pana Viliama Siveka zeptal: Kdo může za to, že bylo z Hostivařské přehrady do Botiče bez jakéhokoliv varování puštěno najednou tolik vody?

Nevím. V emocích, které byly obrovské, jsem v České televizi, a tuším, že i jinde, prohlásil, že to tak nenechám, že podám žalobu na neznámého pachatele. Po odvysílání se u mě v kanceláři shromáždilo na sedmdesát obyvatel Hostivaře s tím, že se chtějí přidat ke společné žalobě. Volali a psali mi odborníci, proč k tomu došlo, každý s jiným názorem. Selský Dvůr jsme ale potřebovali rychle uvést do provozu. Šestadvacet hotelových zaměstnanců a hotel, který nevydělává – to je cesta ke dnu. Pod vodu, ze které se už nemusíš vynořit. A tak jsem likvidoval škody, budoval a dostával se do mimořádně vypjatých situací s heslem: „musíš to dodělat, musíš to dodělat,“ až jsem tu svoji zlobu ze sebe vytěsnil. A když vidím, jaké jsou neshody mezi právem a spravedlností, rozhodl jsem se, že žalobu nebudu podávat. Nemám už věk na to, abych se deset patnáct dvacet let soudil.

gk0b1141

Rekonstrukce hotelu se vydařila. Zdá se, že mu ta „zálivka“ prospěla. Jako v pohádce o mrtvé vodě, která přinesla zmar, a živé vodě – heroickém nasazení, všech, kdo jste se podíleli na nápravě škod.

Jeden vysoce postavený funkcionář města, když viděl tu spoušť po opadnutí vody, prohlásil: „Alespoň budete mít nový hotel.“ Ano, máme nový krásný hotel se starým názvem „Selský Dvůr.“ Patří ke koloritu památkově chráněné Hostivaře, a všichni, kdo ho viděli, ho řadí mezi špičku čtyřhvězdičkových hotelů v naši zemi. Snažili jsme se myslet na všechno. Velkou pozornost jsme například věnovali i zdravému spánku hostů. Máme tu matrace Magniflex od společnosti s nejvyšší možnou zdravotní certifikací v rámci Evropské unie, polštářové menu, nejmodernější hotelové televize s více než sto šedesáti programy. Je zde wellness, kongresový sál, salonek, příjemná zahrádka s letní kuchyní, restaurace. Najdete tady vše, co by v příštích deseti letech moderní hotel naší kategorie zkrátka neměl postrádat.

 



Archiv