Menu

Zima v Českém ráji nabízí lyžování, bruslení i výpravu za teplem do jeskyní

04. 02. 2022

zima_esk_rj

I v zimě má návštěva Českého ráje své kouzlo. Už jen obyčejná procházka spící přírodou či skalními městy nadchne, neboť umožní užít si příjemného klidu v tomto ročním období, kdy je zde méně turistů. Mimoto se v Českém ráji nabízí spousta dalších možností k zábavě, sportování i relaxaci.

„Nabídka zajímavých zimních cílů je v Českém ráji opravdu velká. A to jak těch přírodních, tak také míst, která jsou spojena se zajímavou historií, tradicemi či skvělým řemeslem,“ řekla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Za návštěvu stojí město Semily, které se rozkládá na úpatí vrchu Kozákov při soutoku řeky Jizery s Oleškou na rozmezí Podhůří Krkonoš a Českého ráje. Za příznivých sněhových podmínek jsou právě na Semilsku udržovány běžecké tratě. Přímo z města zavede sedmnáctikilometrová trasa do údolí řeky Jizery a jejího přítoku Kamenice.

Nádherným místem v Českém ráji jsou i Podtrosecká údolí, táhnoucí se okolo dominanty Českého ráje, hradu Trosky. Na jejich dně se nachází soustava osmi rybníků. Ty se v zimě stávají skvělou alternativou pro všechny milovníky bruslení v přírodě.

Pro ty, kteří si chtějí odpočinout po zimních radovánkách, jsou v Českém ráji přístupné další turistické zajímavosti. Jsou to především muzea a galerie. Nabízí se možnost návštěvy Galerie Granát s ukázkami výroby šperků z českých granátů nebo exkurze do některé z kamenářských dílen. V Železném Brodu, městě se sklářskou tradicí, se nachází Městské muzeum se dvěma stálými expozicemi – sklářskou a národopisnou.

Český ráj se může pyšnit i jednou zajímavostí: místem, kde je v zimě příjemněji než v létě. Jsou jím Bozkovské dolomitové jeskyně. Jeskyně mají celoroční provoz a oproti letním frontám není třeba na vstup čekat. Otevřeno je totiž pouze od pondělí do pátku od 9 do 15 hodin.

Pro další tipy, které nevynechat v Libereckém kraji je dobré sledovat na sociálních sítích odkaz @regionliberec a webové stránky www.liberecky-kraj.cz.
Připravil Jan Mikulička.

www.cesky-raj.info
www.liberecky-kraj.cz
www.facebook.com/libereckraj/
https://twitter.com/Libereckykraj/
www.instagram.com/libereckykraj/
www.instagram.com/libereckykraj/



Archiv