Menu

Závěr května v trojské botanické zahradě ve znamení květů

27. 05. 2018

Jaro je na konci května na svém vrcholu a botanická zahrada v srdci pražské městské části Troja hýří barvami. Od 29. května až do 10. června bude skleník Fata Morgana patřit okouzlujícím africkým fialkám a jim příbuzným druhům rostlin. Užijte si květinové jaro v Troji.
Nezvykle teplý máj uspíšil kvetení některých rostlin, v plném květu je nyní rozsáhlá sbírka kosatců, stále se můžete kochat krásou bylinných pivoněk, dále okouzlují sbírky skalniček, trvalek i okrasných trav. „Poslední květnové dny potěší zejména milovníky balkonových rostlin, kteří budou mít díky oblíbené burze možnost rozšířit si své sbírky pelargonií a zkrášlit si jimi svou terasu či balkon,“ říká Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy. Návštěvníci se mohou během víkendu těšit i na další program, připravena je floristická show, seminář o malování, malí i velcí se seznámí s kouzlem odborné botaniky a v neděli v podvečer rozezní Ornamentální zahradu Pražské dechové kvinteto.

Vydejte se za africkými fialkami do Fata Morgany
Africké fialky, kapské fialky, pavlínky, saintpaulky, všechny tyto názvy označují jedny z nejoblíbenějších hrnkových rostlin s vědeckým názvem Saintpaulia. Nejen jim je věnována výstava ve skleníku Fata Morgana, která startuje v úterý 29. května. „V přírodě bychom tyto drobné rostliny našli ve východní Tanzanii a jihovýchodní Keni. Většina z nich obývá deštné lesy v nadmořské výšce 800 až 2000 metrů. Jednotlivé druhy jsou endemity, nenalezneme je nikde jinde než na malém území jednotlivých, izolovaných pohoří. Proto jsou dnes značně ohrožené kácením lesů a další lidskou činností,“ říká Eva Smržová, kurátorka sbírky. Výstava afrických fialek vznikla ve spolupráci s klubem Saintpaulia, specializovanou základní organizací Českého zahrádkářského svazu. Na výstavě návštěvníci uvidí kromě rodů Saintpaulia a Streptocarpus i další rody čeledi podpětovitých. Prodej mladých rostlin a lístků vhodných k množení bude probíhat v hale skleníku, kde bude návštěvníkům k dispozici i poradenská služba. Výstava bude k vidění denně mimo pondělí od 9.00 do 18.00 hodin až do 10. června. 

Kalendář akcí do července 2018

Hudební toulky
6. 5. – 23. 9.
každou neděli od 17.00
Venkovní expozice
Klasická hudba pod širým nebem překvapí novými prožitky.

Malování s Lucií Crocro
9. 6., 14. 7., 11. 8.
soboty, 14.00–17.00
Ornamentální zahrada
Výtvarný seminář pro začátečníky i pokročilé.
Rezervace nutná na: crocrolucie@seznam.cz.

Muzejní noc
9. 6.
19.00–1.00
Fata Morgana, vinice sv. Kláry
V rámci programu Muzejní noci si můžete zdarma prohlédnout skleník Fata Morgana a posedět u sklenky dobrého vína ve viničním domku na vinici sv. Kláry. Upozornění: Ostatní části venkovní expozice jsou během pořádání akce pro veřejnost uzavřené.

Pražské vinice
9. – 10. 6.
Po celý víkend budou pro veřejnost probíhat prohlídky expozice výroby vína. V sobotu prohlídky začínají v 13.00, 15.00 a 17.00 hodin, v neděli v 13.00 a 15.00 hodin. Prohlídky je nutné předem rezervovat přes formulář na webu www.botanicka.cz.

Piknik v botanické – pochod Klubu českých turistů
10. 6.
Stráň, Ornamentální zahrada
Cílem každoročního pochodu, který vede přes celou Prahu, bude opět botanická zahrada. Návštěvníky čeká piknik, zábava a dobré jídlo.

Workshop Zahrada vůní
10. 6., 15. 7., 12. 8.
neděle, 13.00–17.00
Ornamentální zahrada
Seznamte se s rostlinnými vůněmi a vytvořte si svou osobní vonnou kompozici. Rezervace nutná: petra.hlavata@rafaella.cz.

Procházky zahradou s odborníkem
vybrané soboty, 14.00 a 16.00
Venkovní expozice
16. 6.  Eduard Chvosta – Kaktusy a sukulenty     AS
30. 6.  Iveta Bulánková – Denivky, kaly                AS
  7. 7.   Tomáš Vencálek – Hortenzie                    AS
21. 7.   Petr Hanzelka – Letní záhonové trvalky   AJ
(Pozn.: AS – sraz u pokladny z ul. K Pazderkám, AJ – sraz u pokladny v ul. Nádvorní)

Výstava afrických soch
19. 6. – 30. 9.
Venkovní expozice, Stráň, výstavní sál
Tvorba soch má v Africe dlouhou tradici. Nejtypičtější formou figurálního umění jsou masky a sochy, které jsou součástí rituálů, slouží k uctívání různých božstev či duchů zemřelých. Když před více než padesáti lety začali obyvatelé Rhodesie (dnes Zimbabwe) tvořit svá první díla, jistě nečekali, že jednou budou vystavována v galeriích od Tokia po New York a že odborníci po celém světě budou o nich i o výtvorech řady jejich mladších následovníků hovořit s uznáním. V současné době se sochařskému umění v Zimbabwe věnuje několik stovek autorů. Během výstavy se můžete těšit také na tematické víkendy.

Vonná stezka – rozárium
23. 6.
14.00–19.00
Areál Sever
Holdujete vůním a milujete krásné růže? Nenechte si ujít slavnostní otevření druhého zastavení Vonné stezky u našeho malého rozária. Čeká vás odhalení vonné skulptury a bohatý program pro celou rodinu zaměřený na růže.
Program akce:
14.00   Slavnostní odhalení vonné skulptury
14.30   Aranžování s růžemi – ukázka floristické práce (Michal Klapka)
15.00   Aromabar (Petra Hlavatá)
16.00   Růžové provázení
17.00   Aromabar (Petra Hlavatá)
Dále se můžete těšit na dílničku pro děti, speciální kvíz, pěstitelskou poradnu a mnoho dalšího.

Fotografický kurz s Topi Pigulou
30. 6.
Kurz pro fotoamatéry.
Objednání nutné na: www.fotofata.cz.

African food festival
14. – 15. 7.
10.00 – 20.00
Venkovní expozice, Stráň
Přijďte do botanické zahrady ochutnat africké speciality. Kromě výborného jídla se můžete těšit i na doprovodný program, který přiblíží kulturu afrického kontinentu.

Medový den
21. 7.
13.00 – 19.00
Venkovní expozice, Stráň, expozice Medonosných rostlin a včel
Ve spolupráci s Vyšehradskými včelaříky, kteří pečují o včely a úly v expozici Medonosných rostlin a včel, jsme pro vás připravili zajímavý program o rostlinách a včelách pro celou rodinu.

Připravila Darina Miklovičová.

www.botanicka.cz

 



Archiv