Menu

Zámek vlastnil i Albrecht z Valdštejna

20. 10. 2020

Zrekonstruovaným zámkem ve svém centru se může pyšnit Lomnice nad Popelkou. Honosná stavba je přirozenou dominantou a zároveň kulturním středobodem města – sídlí v ní nejen městská knihovna, ale také městské kulturní a informační středisko.

„Lomnický zámek se stal pro místní obyvatele centrem setkávání, místem, kam chodí za koncerty, výstavami, ale i informacemi. Město v něm zachovalo život a lidem skvěle slouží,“ říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Původně stávala v centru Lomnice středověká tvrz. Nejstarším jejím známým držitelem byl v roce 1353 Hynek z Valdštejna. V letech 1566 až1567 byla stará tvrz přestavěna na renesanční zámek Václavem z Valdštejna a po pobělohorských konfiskacích se dostalo šlechtické sídlo do rukou Albrechta z Valdštejna.

Dnešní trojkřídlý patrový zámek byl vybudován v roce 1737. Vnikl přebudováním severovýchodním části starší budovy. Celý zámek je podsklepený. Pod jihovýchodním křídlem je dochována trojice valeně klenutých sklepů. Ty jsou děleny masivními zdmi, pravděpodobně ještě středověkého původu.

V průběhu 19. století zámek přestal sloužit jako sídlo vrchnosti. Od roku 1850 v něm byl okresní soud s trestnicí a po roce 1919 našel využití jako společenský dům. V letech 1957-1958 prošly interiéry adaptací pro účely domova důchodců. V letech 2009 až 2010 prošel zámek rekonstrukcí, v říjnu 2010 byl slavnostně znovuotevřen.
Připravil Jan Mikulička.

www.liberecky-kraj.cz 

 

 



Archiv