Menu

Zámek Doksy prochází opravami

09. 09. 2020

Opravami průběžně prochází zámek v Doksech. Také on je jednou z památek, na jejichž obnovu dlouhodobě přispívá Liberecký kraj. Za uplynulých pět let putovalo na údržbu a nejrůznější opravy 1.305.685 korun. Letos se opravovala části střechy východního křídla zámku včetně valbové stříšky u věže a schodišťové věže; krajský příspěvek činil 300 tisíc.

„Město udělalo pod vedení paní starosty Evy Burešové za pár let na zámku obrovský krok dopředu. Ze zdevastované památky, kde dříve sídlilo učiliště, se postupně stává skutečná zámecká perla. Nepochybuji, že město zámek kompletně opraví a dojde i na park, který jej obklopuje. Jsem ráda, že jsme mohli z dotačního fondu přispět na stávající etapu obnovy,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V rámci letošní obnovy se mimo jiné vyměnila střešní krytina a ty části krovu, které napadl dřevokazný hmyz a hniloba. Na střeše je nové oplechování včetně klempířských prvků, komíny dostaly novou omítku a doplnění jejich hlavic podle dobových fotografií.

Během uplynulých let došlo například k obnově jižního portálu zámku a záchraně havarijních částí krovu východního a západního křídla zámku, restaurací prošly severní vstupní portál a terasa východního křídla.

Zámek sloužil do roku 1945 jako rodinné sídlo mnichovohradišťské větve Valdštejnů. Po konfiskaci přešel do rukou státu a chvíli v něm působilo vojenské výzkumné středisko. Od roku 1962 zde sídlila střední odborná škola a učiliště. Sídlil v něm také internát. V roce 2012 byla škola zrušena a v roce 2015 se zámek stal vlastnictvím města Doksy.

Od roku 2019 je zámek veřejně přístupný a konají se tu pravidelné kulturní akce. Uvnitř se nacházejí městská knihovna, infocentrum a muzeum Čtyřlístku. Interaktivní prohlídkový okruh zde přiblíží historii majitelů dokeského panství.
Připravil Jan Mikulička.

www.kulturadoksy.cz

www.liberecky-kraj.cz



Archiv