Menu

Žáci znojemské Přímky se v gastronomické konkurenci neztratí

31. 10. 2020

dl__team

Kurz moderní studené kuchyně zaujal nejen žáky, ale i pedagogy Středního odborného učiliště a Střední odborné školy SČMSD, Znojmo, s.r.o. Favoritem byl salát s kozím sýrem, karamelové oříšky a marinovaný pórek.


Pojem „studená kuchyně“ dříve znamenal výrobu obložených chlebíčků, aspiků, kanapek neboli jednohubek či sýrových rolád. V dnešní době, kdy gastronomie hýbe celým světem, se nabídka rozšířila, a my tak máme možnost ochutnávat různé druhy pokrmů z moderní studené kuchyně. Trendy je třeba sledovat. V naší škole s nimi jdeme ruku v ruce. A právě říjen 2020 byl ve znamení kurzu studené kuchyně. Ve spolupráci s Mgr. Věrou Kuchařovou, učitelkou odborných předmětů SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s.r.o., ho v prostorách školy uspořádalo gastronomické vzdělávací středisko NcM pod vedením šéfkuchařů Michala Polčáka a Martina Zbudila.

Kurz byl určen pro vyučující odborných předmětů a odborného výcviku a pro žáky oboru Hotelnictví a turismus. Byl rozdělen do tří dnů, každý den byl naplněn různými trendy moderní studené kuchyně.  Žáci měli možnost připravovat předkrmy jak zeleninové, tak i rybí či masové pod vedením šéfkuchařů s mnohaletou praxí nejen u nás, ale i v zahraničí.


Pro vaši představu, vážení čtenáři, menu sestávalo z této nabídky předkrmů:
SALÁT S KOZÍM SÝREM KARAMELOVÉ OŘÍŠKY A MARINOVANÝ POREK;
TERINKA Z GRILOVÁNÉ ZELENINY;
BRANDÁDA Z BÍLE TRESKY BAZALKOVÁ MAJONÉZA PEČENÉ CHERRY RAJČE;
GRAVLAX Z NORSKÉHO LOSOSA CITRONOVÝ KONFIT,CREME FRAICHE S KOPREM;
KRÁLIČÍ RILLETTES,ŘEDKVIČKOVÝ SALÁTEK A KONFITOVANÝ ŽLOUTEK, ŘEŘICHA;
KACHNÍ PAŠTIKA S HROZNOVÝM CHUTNEY;
PANNA COTTA Z KOZÍHO SÝRU A POMERANČE S KARAMELOVÝMI OŘÍŠKY.

„Favoritem byl salát s kozím sýrem, karamelové oříšky a marinovaný pórek. Právě příprava karamelových ořechů byla pro žáky, dle jejich slov, opravdovou bombou. A když pak své výtvory sdíleli na sociálních sítích a odezvou byla záplava pozitivních reakcí od všech příznivců z oboru gastra, to byli teprve pyšní! Během kurzu jsem žáky pozorovala v jejich činnostech a nebyla to jen taková strojová příprava dle zadaných pokynu šéfkuchaře. Bylo naopak vidět, jak přemýšleli nad tím, kde tuto přípravu pokrmů mohou ještě využít a tím ukázat, co se naučili.  Hned se také dohodli na uspořádání tematického večera pro veřejnost, pedagogy a rodiče. Pokud nám to covidová situace dovolí, tak se můžete těšit na únor. Téma bude Valentýn! V rámci své učební praxe ho pod dohledem pedagogů připraví žáci 3. ročníku,“
prozradila Mgr. Věra Kuchařová.

O tom, jak moc se odborný kurz žákům líbil, potvrzuje i níže uvedený email, který žákyně maturitního ročníku adresovala organizátorce z NcM střediska:
„Vážená paní Ochmanová, touto cestou bych Vám za celou naši skupinu chtěla ještě jednou velice poděkovat. Kurz byl opravdu skvělý a odnesli jsme si z něj mnoho užitečných rad i informací. Všichni, včetně p. učitelek, jsme velmi rádi, že jsme se ho mohli zúčastnit. NcM vzdělávací středisko má prostě úroveň, kterou udržuje, a my jsme z ní ohromeni."
Silvie Sovová,  HT4.A

„Takovéto kurzy jsou velkým přínosem nejen pro žáky, ale i pro pedagogy. Všichni získávají nové znalosti a dovednosti, zdokonalují se v kompetencích. A pokud se budeme v nových gastronomických trendech rozvíjet, a teď mám na mysli nejen přípravu pokrmů, ale i baristiku, barmanství či sommelierství, tak se naše škola, i město Znojmo v nelehké gastronomické konkurenci neztratí,“ doplnila Mgr. Kuchařová.
Připravil Libor Hanzal.

www.sousoszn.cz

 



Související články


Gastro

V Peci připravují Gastronomické dny

• 12. Gastronomické dny v hotelu Horizont 8. - 10.12. 2017 • Komentované pětichodové degustační menu snoubené s vybranými víny •...

12. 11. 2017

číst dál


Gastro Mice

Mikulov přitahuje návštěvníky i v dešti, během Pálavského vinobraní jej navštívilo čtyřicet tři tisíc lidí

Uplynulé tři dny patřily v Mikulově Pálavskému vinobraní. Na celkem šesti hudebních scénách vystoupily desítky umělců. Deštivé...

09. 09. 2019

číst dál


Nepřehlédněte


Rozhovory Mice

Takový byl ITEP 2019

Pojďte se s námi za tím letošním ohlédnout spolu s hejtmanem Plzeňského kraje Ing. Josefem Bernardem, jeho náměstkyní pro oblast školství a cestovního ruchu Mgr....

03. 10. 2019

číst dál


Z domova

Příjmy Česka z cestovního ruchu jsou větší, než z telekomunikačních služeb

Příjmy z příjezdového cestovního ruchu dosáhly v prvním pololetí 82 miliard korun a meziročně tak vzrostly o 2,8 procenta.

17. 09. 2019

číst dál


Czech Specials
Side VSH