Menu

Výzva provozovatelů lyžařských areálů a střešních organizací cestovního ruchu a sportu

04. 01. 2021

Doposud navrhované kompenzace za uzavřené provozy lyžařských areálů jsou nedostatečné. Zejména připravovaný program Covid-uzavřené provozovny uplatňuje pro lyžařské areály zcela nepoužitelný princip výpočtu na jednoho zaměstnance, což u sezónních a vysokonákladových provozů skiareálů představuje kompenzace ve výši 5-10% adekvátních tržeb. To by nemělo pro záchranu oboru žádný efekt a je nutno o tom vést další jednání.

Pokud stát přiznává, že nemá dostatek prostředků na adekvátní kompenzace pro lyžařské areály, je nutno současně stanovit podmínky, za jakých může být provoz ve skiareálech zahájen.

Je třeba zastavit chaos, který panuje ve skiareálech v posledních dnech, kdy návštěvnost je enormně vysoká, ačkoliv jsou sjezdovky pro lyžařské účely uzavřeny. Chování návštěvníků je zdravotně rizikové, způsobují škody na majetku. Znovuotevření lyžařských areálů v nejbližším možném termínu – ideálně od 9.1.2021, by umožnilo provozovatelům vnést do skiareálů opět pravidla a pořádek.

Lyžařské areály při prosincovém provozu ukázaly, že jsou schopny nastavená pravidla dodržovat. Nepoužívejme metodu plošného zákazu a pojďme například důslednou kontrolou dodržování stanovených podmínek.

Při očekávaných nižších počtech návštěvníků v měsíci lednu se nebudou ani tvořit fronty, které jsou základní obavou hygieniků.

Pohyb na sjezdových lyžařských tratích je skutečně ojedinělá činnost, která probíhá na čerstvém vzduchu a současně v individuální formě. Při důsledném dodržování stanovených pravidel a opatření má spíše pozitivní účinky a nelze proto tuto činnost vnímat jako rizikovou.

V Rakousku se i přes lockdown lyžuje ve všech lyžařsky významných spolkových zemích. Bez hotelů a restaurací je lyžování fakticky jen pro místní, tedy podobně jako u nás.

Podobně je tomu ve Švýcarsku, kde aktuálně většina (19) hlavních lyžařských kantonů provoz lyžařských areálů umožňuje, a to včetně návštěvníků ze zahraničí.

V Itálii sice oddálili zahájení provozu lyžařských areálů ze 7.1. na 18.1.2021, ale tam je situace odlišná – nejen v objemu návštěvníků, či v podílu uzavřených lanovek, ale od 7.1. se otevírají například hotely.

Pokud se nepodaří urychleně otevřít lyžařské areály a nastavit adekvátní kompenzace, povede to ke krachu mnoha skiareálů. Ty jsou ovšem „motorem“ horských středisek, která zaměstnávají 45 tis. převážně místních obyvatel, což povede k závažným sociálně – ekonomickým problémům celých horských regionů. Připomínáme, že horská střediska přinášela do veřejných rozpočtů cca 12,6 mld. Kč ročně.

prezidentka Asociace horských středisek ČR Kateřina Neumannová
prezident Asociace lanové dopravy Jakub Juračka
předseda Unie horských povolání Ladislav Janků

S podporou organizací:
prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza
prezident České unie cestovního ruchu Viliam Sivek 
generální sekretář České unie sportu Jan Boháč
prezident Svazu lyžařů ČR Lukáš Heřmanský
Připravila Kristýna Válková.

www.ahscr.cz
www.aldr.cz
https://horska-unie.cz/
www.socr.cz
https://ceskauniecr.cz/
https://www.facebook.com/ceskauniecr.cz
www.cuscz.cz
www.czech-ski.com



Archiv