Menu

Významná výročí Klubu českých turistů

15. 04. 2019

02--obalka-1Letos v lednu tomu bylo 130 let, kdy KČT vydal první číslo klubového ČASOPISU TURISTŮ. Obdobím jeho největšího rozkvětu a prestiže byla léta 1897–1924, kdy byl jeho redaktorem PhDr. Jiří Stanislav Guth-Jarkovský – člen KČT, známý propagátor sportu, člen Mezinárodního olympijského výboru a zakladatel Českého olympijského výboru. Pokračovatelem ČASOPISU TURISTŮ je časopis TURISTA, který je stále vydávaný Klubem českých turistů a je jedním z nejstarších periodik v České republice. K připomenutí významného jubilea časopisu připravil KČT kromě celoroční mediální prezentace také setkání čtenářů časopisu TURISTA na chatě Čeřínek na Vysočině 1. - 2. června 2019 a slavnostní setkání s činovníky KČT, dopisovateli a podporovateli časopisu v Senátu PČR dne 11. června 2019.

p4130035xxSto třicáté narozeniny oslaví letos také turistům i většině veřejnosti známá červená, modrá, zelená a žlutá turistická značka. Dne 11. května 1889 totiž označovací družstvo KČT vyznačilo první pěší turistickou trasu KČT podél Svatojánských proudů do Štěchovic. Ve stejném roce vyznačil KČT ještě např. trasu z Berouna na Karlštejn. A právě na této trase se dne 22. června 2019 uskuteční turistické setkání ve Svatém Janu pod Skalou. Zájemci se do cíle mohou vydat „po červené“ z Berouna nebo z Karlštejna. Projdou se tak po části jedné z nejstarších a dodnes využívaných turistických tras KČT. Ve Svatém Janu pod Skalou bude připravena propagace historie i současnosti značení turistických tras, možnost namalovat si svou turistickou značku, vyplnit značkařský kvíz a také zúčastnit se Svatojánské pouti, která se v obci koná právě v tuto dobu.

Připomenutí obou zmíněných výročí bude součástí výstavy k 130 letům činnosti KČT, kterou pro KČT ve výstavním sále v Národním památníku na Vítkově připravuje Národní muzeum. Výstava bude otevřena od června do srpna 2019 a již nyní srdečně zveme všechny turisty a příznivce Klubu českých turistů k její návštěvě.
Vratislav Chvátal, předseda KČT

 



Archiv
for kids