Menu

Vypravte se na cestu okolo světa na křídlech motýla

24. 02. 2019

Exotičtí motýli se do skleníku Fata Morgana vrátí letos v pořadí už posedmnácté. Tentokrát se představí v možná překvapivé roli, a to coby cestovatelé. Dozvíte se, odkud a kam se motýli přesouvají, kolik kilometrů dokáže motýl uletět za jediný den, který druh uletí největší vzdálenost, a mnoho dalších zajímavostí. I tentokrát budete mít příležitost pozorovat líhnutí motýlů z kukel umístěných v expozici. Nenechte si ujít jedinečnou možnost sledovat jejich první vzlétnutí, ladný let i pestrobarevnou přehlídku motýlích křídel. Výstava proběhne ve skleníku Fata Morgana od 11. dubna do 26. května denně mimo pondělí od 9.00 do 19.00 hodin. V rámci ní bude probíhat prodej pokojových i venkovních rostlin.
Skleník Fata Morgana byl pro veřejnost slavnostně otevřen před patnácti lety. První výstavou, kterou zde návštěvníci mohli obdivovat, byla právě výstava motýlů. Od té doby se sem křehcí krasavci pravidelně vracejí a každoročně rozzáří oči a vykouzlí úsměv na tváři několika desítkám tisíc návštěvníků. „Tropičtí motýli ke skleníku Fata Morgana již neodmyslitelně patří a každoročně si jejich přehlídku nenechá ujít mnoho nadšených obdivovatelů křehké krásy. V loňském roce prošlo skleníkem během sedmi týdnů více než 54 tisíc návštěvníků,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.
Mezi nejznámější motýlí cestovatele patří bezesporu monarcha stěhovavý (Danaus plexippus). „Pro jeho výraznou barvu se mu přezdívá zlatý motýl. Známý je zejména pro každoroční pouť ze své domoviny v Kanadě na zimoviště v Kalifornii a Mexiku.
Tito motýli se přesouvají v obrovských, statisícových hejnech, ve kterých pak pokrývají stromy od jejich kmenů až po poslední list. Pozorovatel jen stěží rozezná, co je strom a co motýl,“ uvedla kurátorka výstavy motýlů Eva Smržová. Tento druh je jedním z několika desítek, které budou moci návštěvníci během výstavy obdivovat.
I tentokrát do trojské botanické zahrady dorazí kukly v několika zásilkách z motýlí farmy ve Velké Británii. V zahradě se pak kukly očistí, roztřídí podle druhu a speciálním lepidlem nalepí k tyčkám, aby se motýli mohli zdárně líhnout. Kukly si návštěvníci budou moci prohlédnout ve zvláštních vitrínách i na stojanech volně v expozici. V průběhu výstavy se ve skleníku vylíhne několik tisíc denních i nočních motýlů. Přijďte obdivovat ladný let a křehkou krásu tropických motýlů ve skleníku Fata Morgana.

Připravila Darina Miklovičová.


www.botanicka.cz

  



Archiv