Menu

Výlet přiblíží krkonošská zvířata a poučí, jak zacházet s odpadky

31. 03. 2022

Nejvyšší pohoří Česka a zároveň jediné, které má vysokohorský ráz – to jsou Krkonoše. K vidění tu je nejen výjimečná příroda se strmými ledovcovými kary, rozlehlými horskými loukami, rašeliništi, skalnatými hřebeny, ale také krajina roubenek a typických horských bud. Krkonoše jsou hory s rozmanitou škálou sportovního vyžití. Stovky běžeckých tras spolu propojují celé hory, stejně jako hustá síť pěších a cyklotras. Vyhlášené jsou také krkonošské lyžařské areály, kde si lyžování užijí zkušení i ti nejmenší lyžaři.

Zajímavým tipem na výlet je putování, které začíná v autobusu, který jede ze Špindlerova Mlýna až ke Špindlerově boudě. Pak už se jde pěšky po hřebenové Cestě česko-polského přátelství a zároveň naučné stezce profesora Franty, která je věnována spoluzakladateli Krkonošského národního parku.

Cesta dovede až na rozcestí pod Petrovu boudu, kde začíná naučná stezka Krkonošská zvířátka, která byla v roce 2019 doplněna ještě o stezku Atlas odpadkoušů. Na kilometr dlouhé stezce se děti nejen dozví zajímavé perličky ze života krkonošských zvířat, ale také se s nimi díky dřevěným sochám v životní velikosti potkají. Zároveň se hravou formou poučí, jak zacházet s odpadky.

„Právě odpad je v posledních letech, kdy hory zažívají skutečně velký nápor turistů, velký problém. Každý by měl mít za samozřejmost, že když si něco do hor donesu, pak si také zbytky vezmu s sebou. A když se to člověk naučí jako dítě, nese si to s sebou celý život,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Od Moravské boudy pokračuje trasa pořád z kopce po žluté, okolo kapličky v Sedmidolí a vodopádů na Červeném potoce až na rozcestí Dívčí lávky, odkud modrá značka dovede až do centra Špindlerova Mlýna, k mostu přes Labe. K autobusovému nádraží, kde výlet začal, už je to odtamtud už jen kousek. 
Připravil Jan Mikulička.

www.krkonose.eu
www.facebook.com/Krkonose.eu
www.liberecky-kraj.cz
www.facebook.com/libereckraj/
https://twitter.com/Libereckykraj/
www.instagram.com/libereckykraj/



Archiv