Menu

Výhledy i odpočinek, to je rozhledna Rašovka na Ještědském hřebeni

20. 05. 2021

Rozhledna Rašovka, jejíž věž je vysoká 22,5 metru, se od roku 2006 tyčí na Ještědském hřebeni na okraji stejnojmenné osady. Návštěvníci se tu mohou osvěžit v bezbariérové restauraci V Trnčí. 

rasovka

Na místo se lze dostat několika způsoby. Pěšky po Ještědském hřebeni směrem od Ještědu k Javorníku, na kole po silnici, která vede z Šimonovic do Proseče pod Ještědem a hřeben překlenuje, nebo autem přímo na Rašovku.

První
soukromá zděná rozhledna v novodobé historii České republiky rozhodně upoutá. Za pěkného počasí se lze kochat výhledem na Jizerské hory, Krkonoše, Český ráj či Máchův kraj.

V době, kdy se majitel rozhodl pro stavbu rozhledny, nebyl takový počin obvyklý. Dnes je toto místo velmi oblíbeným výletním místem pro Liberečany i pro vzdálenější návštěvníky,“  uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Krásné místo s výhledem na všechny strany bylo od roku 1850 zastávkou, kde kočí přepřahali koně a handlíři a formani mohli v dřevěném domě, který zde tehdy stával, přenocovat. V roce 1898 zakoupili dům Hynek a Františka Lankovi a téhož roku otevřeli výletní hostinec, který si rychle získal oblibu nejenom kvůli vyhlášeným zabijačkovým specialitám.

Protože hostinec brzy přestal svou kapacitou dostačovat, rozhodli se majitelé postavit sál, kde se konaly vesnické tancovačky, besedy i přednášky. V roce 1950 se přistavělo místo na porážky prasat a stáje pro tažné koně.

Roku 1962 celý objekt vyhořel. Až po více než čtyřiceti letech přišel majitel spáleniště s nápadem vrátit na původní místo restauraci. V roce 2006 byla tedy u příležitosti Svatoantonínské pouti otevřena nová bezbariérová restaurace i s rozhlednou.
Připravil Jan Mikulička.

www.liberecky-kraj.cz
www.facebook.com/libereckraj/
https://twitter.com/Libereckykraj/
www.instagram.com/libereckykraj/



Archiv
for kids