Menu

Vyhlášení výsledků Gloria musaealis 2019

01. 09. 2020

6. října 2020 od 14 hodin budou ve Smetanově síni Obecního domu v Praze vyhlášeny ceny XVIII. ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis 2019.

Od 1. ledna 2019 do 28. února 2020 probíhal XVIII. ročník Národní soutěže muzeí Gloria musaealis, který společně vyhlásily Ministerstvo kultury, Asociace muzeí a galerií České republiky, z. s., a Český výbor ICOM, z. s. Do tohoto ročníku přihlásilo 60 muzeí a galerií působících na našem územ celkem 87 projektů. Nejpočetnější kategorií se stala Muzejní výstava roku 2019 (40 projektů), následovaná kategoriemi Muzejní publikace roku 2019 (30 projektů) a Muzejní počin roku 2019 (17 projektů). Podrobné informace o všech soutěžních projektech, vč. doprovodné dokumentace jsou k dispozici na webových stránkách soutěže na adrese www.gloriamusaealis.cz.

Národní soutěž muzeí Gloria musaealis má za cíl upozornit širokou veřejnost na špičkové výkony muzejních institucí i jednotlivých pracovníků v oboru muzejnictví při tvorbě výstav a nových expozic, prezentování sbírek v odborných publikacích či při záchraně a zpřístupňování objektů nebo lokalit našeho kulturního a přírodního dědictví.

Nejvyšším oceněním v každé kategorii je Cena Gloria musaealis. Jeden z projektů získává Cenu Českého výboru ICOM, udělovanou aktivitám významně přispívajícím k mezinárodní spolupráci, rozvoji edukační činnosti či zpřístupnění kulturního dědictví handicapovaným občanům. Jeden soutěžní projekt může získat Cenu čestného výboru soutěže. V něm jsou zastoupeny významné osobnosti našeho veřejného života a kultury. Čestný výbor tvoří mediální tvář soutěže a přebírá svoji záštitu nad každým jejím ročníkem.

Slavnostní předávání cen Gloria musaealis, které se tradičně koná u příležitosti Mezinárodního dne muzeí (18. května), bylo z důvodu pandemie covid-19 přesunuto na úterý 6. října 2020 od 14.00 hodin ve Smetanově síni Obecního domu v Praze. Akce se koná pod záštitou radní hl. m. Prahy pro oblast kultury, památkové péče, výstavnictví a cestovního ruchu Hany Třeštíkové. Partnery slavnostního vyhlášení jsou Obecní dům, a. s., Národní muzeum, Hlavní město Praha, Český rozhlas, AV Media, a. s., a Three Brothers Production. Hlavním mediálním partnerem ceremoniálu je Česká televize. Mediálními partnery akce jsou Český rozhlas Dvojka a internetový portál a časopis PROPAMÁTKY.

Podobně jako v předchozích letech se ceremoniál ponese v duchu divácky atraktivní koncepce, která zahrnuje ideu prezentovat pokaždé jiný typ muzejní instituce či události. Na scéně bude tentokrát připomenuto 30. výročí vzniku AMG jako největšího profesního svazu muzejních organizací a osob činných v oboru muzejnictví, který působí v České republice od roku 1990. Jubileum se stalo podkladem pro zpracování grafického layoutu XVIII. ročníku, který zároveň připomíná, že Národní soutěž muzeí Gloria musaealis v roce 2020 oslavila svoji plnoletost.

Ve spolupráci s agenturou CzechTourism byly připraveny soupisy všech oceněných projektů v Národní soutěži muzeí Gloria musaealis za období 2002–2019, které jsou k dispozici na webových stránkách http://www.gloriamusaealis.cz a na portálu Kudyznudy.cz, kde je k nalezení také prezentace soutěže v sekci Kultura – Muzea a galerie. Speciální logo upozorňuje návštěvníky na instituce, jež v uplynulých ročnících získaly ocenění. U každé se pak objevuje i seznam všech jejich cen za 18 let trvání soutěže.
Připravila Anna Komárková.

www.gloriamusaealis.cz
www.cz-museums.cz



Archiv