Menu

Vydejte se v sedle kola krajinou malebných vesniček a pískovcových skal

16. 07. 2021

Ze Skalky u Doks přes osadu Hvězda do Horních Heřmánek, stezkou do Dřevčic a dále do Lhoty a zpět do Skalky tzv. Husí cestou – to je ve zkratce tip na nenáročný dvacetikilometrový cyklovýlet.

„Na kole se tentokrát vydáváme na samou hranici Libereckého kraje. Když už budete tak blízko, nezapomeňte v tomto krásném kraji navštívit také unikátní technickou památku, historickou sušárnu chmele v Dubé,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Cyklovýlet začíná v obci Skalka u Doks a provede zájemce krajinou pískovcových skal typických pro Máchův kraj a malebnými vískami. V osadě Hvězda dýchne na návštěvníky příjemná atmosféra při pohledu na hrázděná stavení umocněná projížďkou chráněnou lipovou alejí a pohledem na nejvyšší vrchol Kokořínska Vlhošt.

Další zajímavou zastávkou je vesnická památková rezervace Lhota, kde se dochovaly krásné roubené i zděné stavby lidové architektury. Zmínky o obci pocházejí z přelomu 14. a 15. století a sklepy a skalní obydlí vytesané do pískovcových skal se zachovaly současnosti.

Do Skalky u Doks se lze vrátit po tzv. Husí cestě. V minulosti kupecká stezka spojující Úštěk a Dubou je zachycená na mapě již z roku 1764. Jde po ní projít z Dřevčic do Skalky po žluté a červené turistické značce. Trampové na jejím začátku vysadili alej 59 ovocných stromů a čtyř dubů. Od roku 2017 se pyšní oceněním Alej roku. Cesta místy vede po původní stezce vytesané v pískovci a nabízí krásné výhledy na Bezděz. Turisty provede okolo Martinských stěn a skalního útvaru Husa. Martinské stěny tvoří pískovcová plošina až 300 metrů dlouhá a ukončená příkrou hranou skal. Chráněné území je domovem vzácných druhů bezobratlých živočichů, porostů lišejníků a vřesovišti. Kousek od Martinské stěny je pomník připomínající místo, kde v roce 1921 tragicky zahynul Jára Cimrman. Podrobný popis trasy je na www.mapy.cz/s/motutunosu
Připravil Filip Trdla.
 
www.liberecky-kraj.cz
www.facebook.com/libereckraj/
https://twitter.com/Libereckykraj/
www.instagram.com/libereckykraj/

 

 



Nepřehlédněte


Mice Gastro Z domova

Pálavské vinobraní 2018

Tradiční festival vín, gastronomie a kultury s prestižní vinařskou soutěží a exkluzivním uměleckým programem se pořádá každoročně o druhém zářijovém víkendu.

03. 04. 2018

číst dál


Z domova

V Bechyni je rozhodně nejlíp

Na Bechyni jsem stále vzpomínal, protože se mi tady líbilo, žila tu moje maminka a příbuzenstvo. Jezdit zpátky jsem ale mohl teprve poté, co jsem získal švýcarské...

04. 08. 2017

číst dál


Archiv