Související články
Nové berlínské letiště otevřeno
31. října 2020 zahájilo svůj provoz letiště Berlín Brandenburg (BER) nesoucí název „Willy Brandt“.
02. 11. 2020
11. 12. 2018
Na Culinary World Cup se chystají nejen kuchaři a cukráři, ale také tradičně už řezbáři. Na soutěž odjelo šest zástupců CZECH-SLOVAK CARVING TEAMU. Hned první den dosáhl na dvě zlaté v kompozici a prvním semifinálovém LIVE kole Vojtěch Petržela. Jak se později ukázalo, získal největší počet bodů ze všech čtyř kol, ze kterých postupovali do finále jen držitelé stříbrné a zlaté medaile. Tím, že se sčítala obě kola, byla to výborná pozice. Nicméně přesné bodové rozdíly nikdo z finalistů neznal. Postupně v kompozicích přidali pro tým stříbro ostřílený slovenský řezbář Patrik Smaha s thajským stylem, jenž soutěžil po osmi letech a Vojtěch Mužikovský s drakem. Pěkná práce Radky Horké ve stylu 3D bohužel skončila s diplomem, byť si za originální motivy jistě bronz zasloužila. Své první zkušenosti z velké soutěže sbírali slovenští řezbáři Erik Šamaj a Slavomír Staňák. Druhý jmenovaný navíc soutěžil v live carvingu.
Ve finálovém kole live carvingu byli jak zástupci Evropy, Ameriky, tak samozřejmě nesměli chybět asijští řezbáři z Thajska, Thajwanu a Koreje. Komise téměř stejná jako na olympiádě preferovala jemný thajský styl, proto asi jen jeden řezbář volil kombinaci 3D motivu s thajským stylem. Další už jen jemné řezy na melounech, dýni nebo ovoci. A to nahrávalo právě do karet našemu mladému řezbáři. Již na olympiádě patřil k těm, co vyřezali velké množství výrobků, a letošní zadání použít pět surovin bylo výhodou. Ve finálovém kole opět získal největší počet bodů i přes drobnou ztrátu za nevyužití celé cukety. Celkově s přehledem vyhrál a z Lucemburska si tak díky Vojtovi Petrželovi veze český carving druhé prvenství z TOP světových klání po kompozicích v roce 2004 na olympiádě a zároveň je to první a historický úspěch v live carvingu. Věříme, že i na olympiádě v roce 2020 přidá další zlato v carvingu, kde jeho cílem bude rovněž úspěch juniorského národního týmu, jehož je členem.
Světová soutěž v Lucembursku znovu potvrdila, že se mnozí řezbáři začali orientovat na thajský styl /jemné řezání v tradičním asijském stylu/. 3D motivy musí být přesné, chyby komise neodpouští a výrobky často končí s bronzem nebo jen diplomem. Což byl i případ v live carvingu u Václava Mužikovského. Jeho pěkný výrobek v live řezání, byť ne úplně s přesnými proporcemi se propadl na diplom. V tom jsou velké soutěže velmi tvrdé. Zároveň se potvrdil fakt, že z Evropy soutěží nejvíce Italové, Češi, Slováci a Poláci, kde se konají národní soutěže. Další státy Evropy byly na ústupu. Potěšitelným faktem je velká účast zemí mimo Evropu, takže srovnání se světovou špičkou a kolébkou carvingu je. A že disciplíně pocházející z Asie dominuje Čech, potěší každého příznivce gastronomie.
Tým děkuje za podporu partnerům ČEROZFRUCHT s.r.o. a GASTROJOBS.CZ. Díky jejich podpoře českých soutěží mohou dobře trénovat na vrcholné akce a jet reprezentovat český a slovenský carving.
Připravil Luděk Procházka, Czech-Slovak Carving Team.
www.carving-studio.eu
Související články
31. října 2020 zahájilo svůj provoz letiště Berlín Brandenburg (BER) nesoucí název „Willy Brandt“.
02. 11. 2020
Nepřehlédněte