Menu

Vodní dům oslavil druhé narozeniny

26. 03. 2018

Hulice. Vodní dům je v provozu dva roky a za tu dobu se stal oblíbeným turistickým cílem. V polovině března oslavil své druhé narozeniny a vykročil do třetí turistické sezóny. A krok to byl pořádný, neboť v rámci oslav proběhly hned dvě akce pro veřejnost – Den vody a Večer s Andersenem.
To, že je Vodní dům oblíbenou a vyhledávanou turistickou atrakcí, potvrdilo vítězství v soutěži DestinaCZe 2017 o nejoblíbenější turistický cíl Česka v kategorii Kudy z nudy – zážitek pro celou rodinu. Za uplynulé dva roky navštívilo moderní expozici nedaleko vodní nádrže Švihov více než 50 tisíc návštěvníků.
Oslavy druhých narozenin ve Vodním domě proběhly v rámci Dne vody, který byl uspořádán ve spolupráci s partnerem Vodního domu, se státním podnikem Povodí Vltavy. Akce se zúčastnilo 50 návštěvníků, z nichž prvních dvacet předem přihlášených mělo možnost prohlédnout si veřejnosti běžně nepřístupnou hráz vodní nádrže Švihov. I když počasí bylo nevlídné a teploty se blížily téměř k nule, setkala se hodinová prohlídka s úspěchem a průvodkyně odpovídala na mnohé zvídavé dotazy. Po exkurzi již na účastníky čekali pracovníci laboratoří Povodní Vltavy. Nejprve jsme shlédli prezentaci o činnosti laboratoří, co všechno se vlastně může ve vodě sledovat, měřit a jak probíhá práce v terénu. Řeč byla také o povodních v roce 2013 a co udělala povodňová vlna s kvalitou vody právě v přehradě Švihov. Protože nejlepší je si všechno vyzkoušet v praxi, přesunuli se účastníci k expozičnímu jezírku, kde proběhla praktická ukázka pomůcek a přístrojů. Vzhledem k nepříznivému počasí byla připravena i výroba dřevěných vodních mlýnků, kterou využili především rodiče s malými dětmi.
Večer pak patřil Vodní dům pohádkovým postavám a především dětem. Konal se zde totiž Večer s Andersenem. Akce byla uspořádána ve spolupráci s nedalekým Včelím světem, kde začínala pohádková trasa za pokladem, na kterou se vydalo 27 dětí. Na startu proběhlo seznámení s panem Andersenem, děti dostaly hrací karty a splnily první dva úkoly. Aby získaly poklad, musely bez úhony dorazit až do Vodního domu, kde na ně čekalo překvapení v podobě vodníků, krásné víly a dalších úkolů. Pokud vše zvládly, čekala na ně velká odměna v tajemné skrýši. Tou byla obří odklápěcí škeble schovaná ve Vodním domě, která odvážlivcům vydala svůj poklad. A kdo vydržel až do noci, mohl si za odměnu pohladit a nakrmit hendikepovaného netopýra Lumíra, který je trvale ve Vodním domě ubytován.
Na třetí turistickou sezónu chystá Vodní dům opět mnoho novinek a akcí pro veřejnost. Podrobnosti naleznete na webu www.vodni-dum.cz, na nejbližší z nich zve vedoucí návštěvnického střediska, Kateřina Zemanová: „11. dubna zveme nejen rybáře na přednášku o bolenovi dravém a jeho výzkumu zde na přehradě Švihov. A v polovině května proběhne velmi oblíbená Muzejní noc ve Vodním domě, tentokráte za doprovodu cimbálové muziky Trnka.“
Připravila Kateřina Zemanová.

www.vodni-dum.cz
www.csop.cz



Archiv