Menu

Voda z Klikvové louky dříve poháněla brusírnu skla v Bedřichově

09. 11. 2021

Jedním z méně známých, ale přesto zajímavých míst kraje je Klikvová louka – částečně odtěžené rašeliniště, které je od roku 1992 přírodní rezervací. Nachází se v Jizerských horách, severně od Bedřichova, mezi jím a vodní nádrží Josefův důl.

„I když je přírodní rezervace veřejnosti nepřístupná, určitě je pro návštěvníky Jizerských hor, konkrétně Bedřichova a okolí, zajímavá informace, že je poblíž jejich pobytu unikátní přírodní lokalita, kterou je třeba chránit,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Ochrany požívá rozsáhlé vrchoviště se zlomkem podmáčené smrčiny a pestrými rostlinnými společenstvy, jakými jsou například porosty borovice či rašelinné louky, na nichž se hojně objevuje klikva bahenní. Žije tu  i několik druhů pavouků, kupříkladu slíďák lesní nebo rašelinný.

Na začátku 20. století se v místech dnešního chráněného území těžila 
rašelina. Vytěžená plocha byla v roce 1908 upravena na vodní nádrž a voda z ní sloužila k pohonu strojů v bedřichovské brusírně skla. Celá rezervace leží v nadmořské výšce 768 až 783 metrů a má rozlohu 13,23 hektarů.
Připravil Jan Mikulička.

www.liberecky-kraj.cz
www.facebook.com/libereckraj/
https://twitter.com/Libereckykraj/
www.instagram.com/libereckykraj/
www.instagram.com/libereckykraj/



Archiv