Menu

Vltava nabízí svým návštěvníkům unikátní cestu historií

29. 08. 2019

Vltava dodnes nabízí svým návštěvníkům unikátní cestu historií. Bohaté české dějiny omývané vltavskou vodou zanechaly na březích nejdelší české řeky své nesmazatelné stopy v podobě úchvatných historických památek, které lemují celý její tok v nebývalém rozsahu a hustotě.



Turistický a rekreační potenciál řeky je obrovský. Vltava ovšem není jen o vodě a vodních sportech, ale také aktivitách v celém jejím širokém okolí pro pěší, cyklisty či fyzicky méně aktivní výletníky.

„Na Vltavě a okolo ní můžete příjemně trávit volný čas po celý rok. Navíc každý její úsek je něčím charakteristický. Každý má své unikátní kouzlo. U řeky lze stejně dobře lenošit, sportovat, opájet se adrenalinem, jako se kochat historií a architekturou, či se jen nechat unášet na vlnách romantických představ o životě na hradech a zámcích nebo klášterech,“ uvedl Jaromír Polášek, ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR), která je hlavním garantem společného nadregionálního projektu Jihočeského a Středočeského kraje „Vltava, řeka plná zážitků“.

A nabídka památek okolo Vltavy je opravdu nesmírně bohatá. Pro ilustraci jen stručný výčet těch nejvýznamnějších objektů u řeky řazených po proudu od pramenů po Mělník. Prvním je Vítkův hrádek, nejvýše položený hrad v ČR nad Lipenskou přehradou. Následují: Klášter ve Vyšším Brodě, hrad Rožmberk, zámek Český Krumlov, klášter Zlatá Koruna, keltské oppidum u Třísova, zřícenina hradu Dívčí Kámen, zámek Hluboká nad Vltavou a nedaleký barokní zámek Ohrada, zřícenina Karlův Hrádek, zámek Mitrowitz u soutoku Vltavy s Lužnicí, královský hrad Zvíkov a zámek Orlík.

Dál ve středních Čechách pak například zřícenina hradu Vrškamýk, v Praze zámek Zbraslav, Vyšehrad, Pražský hrad, Strahovský klášter, zámek Troja, středočeský Levý Hradec, zámky Nelahozeves, Veltrusy a Mělník. Na to ani 14 dní dovolené nestačí

„Podrobný přehled památek na všech šesti úsecích řeky od šumavské Kvildy po Mělník, včetně základních informací a map, lze jednoduše nalézt na webových stránkách: www.vltava-reka.cz,“ doplnila manažerka projektu „Vltava, řeka plná zážitků“ a vedoucí oddělení domácího cestovního ruchu JCCR Andrea Maxová a poznamenala, že nový elektronický průvodce po řece a jejím okolím je jedním z prvních výsledků již zmíněného společného projektu Jihočeského a Středočeského kraje.

„Webové stránky www.vltava-reka.cz jsou souhrnným on-line průvodcem, který neomylně provede turisty po celém toku naší nejdelší řeky, a to i s přihlédnutím k jejich konkrétním zájmům a zaměření. Návštěvník zde získá nejen vyčerpávající informace k místu, lokalitě či objektu, včetně kontaktů, otevíracích dob, fotografií, map a podobně, ale také inspiraci k objevování méně známých zajímavostí,“ zdůraznila Maxová. Na horní liště titulní strany u takzvané lupy pod odkazem „i“ lze nalézt také kontakty na 65 informačních center podél celého říčního toku.

Na přehledně a jednoduše uspořádané hlavní stránce nalezne návštěvník prostřednictvím úvodních odkazů například základní informace o řece, geografické i historické. Nechybí zde ani záznam koncertu či dokument o také již zmiňované symfonické básni Bedřicha Smetany Vltava z cyklu Má vlast. Další odkazy na hlavní stránce představí jednotlivé úseky řeky a turistické cíle. Nabídnou tipy na výlety, kalendář akcí pořádaných okolo řeky a plánovač výletů. Tipy na výlety je možné hledat i podle kategorie aktivit, tedy na řece plavidlem, kolem řeky na kole a pěšky.

Nejdelší řeka České republiky měří 430 kilometrů. Cílem nadregionálního projektu Jihočeského a Středočeského kraje „Vltava, řeka plná zážitků“, jehož garantem je JCCR a jejím realizačním partnerem Středočeská centrála cestovního ruchu (SCCR), je prezentovat Vltavu doma i v zahraničí jako jeden ucelený turistický cíl od Šumavy až po Mělník, přilákat k řece nové domácí i zahraniční návštěvníky a podpořit rozvoj turistické infrastruktury po celém jejím toku.
Připravila Jana Píchová.

www.vltava-reka.cz
www.festivalvltavy.cz
www.vltava-river.com  
@rekavltavaCZ
#rekavltava


                                                        
     
  



Archiv