Menu

Veselé loučení s obžerstvím

22. 01. 2020

Nelekejte se, jde o loučení veskrze veselé, chutné - a jen dočasné. Svátkem všech jedlíků je masopust a býval rozlučkou s nedělní husou a ostatními vydatnými pečínkami před čtyřicetidenní postní pauzou. Na tento čas se právě o masopustu lidé řádně připravují. Krojovanými průvody masek, bujarým veselením... a zhusta také zabíjačkou. Zřejmě proto, aby tělo překonalo dlouhý a nijak radostný čas odříkání. Píchl se pašík, všichni si dopřáli pořádnou porci zabíjačkových dobrot. Maso potom hospodář uložil na čas, kdy půst pominul.




Takhle to bývalo v minulosti. Dnes se tu a tam koná veselý průvod, možná se někde vyskytne i ta zabíjačka. Ovšem ty pravé, v oněch časech, ty byly! Čuníkovi nechybělo moc do dvou centů, masa byla kupa, navíc i dvě vědra sádla, na kterém se do příští zabíjačky všechno v kuchyni připravovalo. Takže vlastně spojení příjemného s užitečným. Veselí při ostatcích, taneční zábava – mnohdy s rušným průběhem. V pohanských dobách také vzývání božstev úrody a plodnosti. A vedle toho již řečené zajištění kuchyně populárními surovinami. Zdaleka ne tak nezdravými, jak se nám občas pokoušejí namluvit všichni ti zastánci zdravé výživy.

Masopust, především pak samotný půst, vzaly v dnešních časech víceméně zasvé. Tradice polevila, nicméně mnohé zůstalo. Stále jde o veselé až bláznivé oslavy se svátkem hodování. Lidé si užívají zábavy a masných lahůdek. I když se přísný církevní půst už nijak valně nedrží, řádně se nakrmit patří k věci. Jako medvěd před zimou se lidé - především na Tučný čtvrtek - zásobují kaloriemi, jakkoli už je nečeká postní čas kdovíjak  přísný či ponurý. A kdyby se v něm přece jen tu a tam postili, po čtyřiceti dnech se vracejí k jelitům, sulcu, pečeni se zelím a knedlíkem, či na sádle smaženým řízkům. A znovu až do příštího fašanku rádi zapomínají na vařenou krupici, brambory či čočku.

Samotná slavnost masopustu se však probouzí k novému životu. Ať v místech, kde se tradice udržuje nepřetržitě, tak i v oblastech jeho nedávného vzkříšení. Okázalé a veselé, jinde skromnější průvody obcházejí ves. Hraje kapela, maskovaní tanečníci bývají pohoštěni v každém domě skleničkou pálenky.

Zvlášť podařené a veselé jsou dodnes na Hlinecku. Dokonce tak, že je organizace UNESCO zapsala na Listinu světového přírodního a kulturního dědictví.

Možná už máte svou vesnici, kam se po léta jezdíte pobavit, užít si zabíjačky a nabít baterky pro někdy chmurný konec zimy. Pro vás však, kdo máte chuť prožít si možná nevázané masopustní veselí poprvé, nabízím pár tipů s termíny těch nejvyhlášenějších míst.

Termíny obchůzek zapsaných na seznamu UNESCO (rok 2020):
Veselý Kopec: 1. 2.  (masky ze Studnic) od 10 h do 15.30 h
Hamry: 8. 2. od 7,30 h
Hlinsko - Blatno: 16. 2. od 7 h
Studnice: 22. 2. od 9 h
Vortová: 22. 2. od 8 h

Rozloučení s masopustem:
Hlinsko - areál Betléma: 25. 2. od 9 do 16,30 h (celodenní masopustní veselí, masky z Blatna) 
Připravil: Milan Ballík.

www.czechspecials.cz



Archiv