Menu

Velikonoční věnec jako symbol jara i ochrany obydlí a tradiční Valašský frgál

21. 03. 2023

Symbolika zeleného věnce upleteného z různých zelených rostlin na jaře jako tisu, buku, jedle, vrby a smrku zajišťovala ochranu proti čertům a démonům, způsobujících nemoci. Takové věnce se vyráběly dávno před Kelty i křesťany. Umísťovaly se na vrata nebo vchodové dveře či do severovýchodního koutu místnosti, ve kterém tradičně stával i domácí oltář. Do dnešního dne se podobné věnce s křížem zdobí barevnými vejci a zavěšují se nad stůl nebo v květnu na májky. Pletené věnce se pak přenášely i do kuchyní, protože právě v přípravě pokrmů se tradice dané krajiny odrážejí každodenně. Mlékárna Valašské Meziříčí Vám přináší recept na Velikonoční pletený skořicový věnec, který na stole nejenom krásně vypadá, ale i voní a skvěle chutná. Velikonoce jsou svátkem živým připomínajícím nejenom křesťanskou tradici, ale především oslavujícím jaro a nový život. Kynuté těsto symbolizuje hojnost a kruhový tvar ochranu a vítězství nad zimou. Valašský frgál pak nesmí na Moravě chybět ani při tradičních Velikonocích. Oblíbený je i v Čechách, jen tradice pečení tady není tak zažitá. Ale nejedná se o složitý pokrm. Naopak, uspokojíte hned několik koledníků najednou, kteří si navíc výborně pochutnají.

„Velikonoce a příprava na ně jsou všeobecně záležitostí celé rodiny, a to obzvláště na Moravě. Řada míst udržuje jak zvyky, tradiční kroje, tak pečení lokálních pochutin. Recepty se dědí z generace na generaci. Jeden takový tradiční velikonoční recept bychom rádi přiblížili a rozšířili mezi ty, kteří už ho neznají nebo nikdy v rodině nepřipravovali. Toto šíření tradičních hodnot je jednou z věcí, na kterých si Mlékárna Valašské Meziříčí zakládá,“ uvádí Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékárny Valašské Meziříčí. „Valašský frgál pak nesmí rozhodně chybět. Variovat se dá tak, že každý připraví náplň, kterou má rád. Pro Valašsko je typická hrušková náplň, ale připravit ji lze prakticky z čehokoli,“ dodává Zuzana Pavelková.

Skořicový pletenec   
Ingredience na těsto – 8 porcí:      

Čerstvé Mléko z Valašska 120 ml
Droždí 15 g
Třtinový cukr 1 lžíce
Pšeničná mouka celozrnná jemně mletá 150 g
Pšeničná mouka špaldová hladká 150 g
Sůl špetka
Máslo 30 g
Žloutek
      
Ingredience na náplň:     
Třtinový cukr 3 lžíce
Skořice mletá 2 lžičky
Máslo 50 g

Postup:
Z droždí, mléka a cukru vyrobíme kvásek. Vzešlý kvásek smícháme s ostatními surovinami určené na těsto -  obě mouky, špetku soli, 30 g másla a 1 žloutek. Zpracujeme v těsto a necháme ho kynout na teplém místě přibližně hodinu. Na náplň v misce smícháme 60 g rozpuštěného másla, 5 lžic třtinového cukru a skořici.

Vykynuté těsto opět lehce propracujeme a vyválíme v tenký plát ve tvaru čtverce. Ten potřeme po celé ploše náplní a zarolujeme. Srolované těsto z vrchu podélně rozřízneme. Takto nám vzniknou dva prameny. Prameny spleteme tak, aby byl řez na vnější straně. Vzniklý cop stočíme do kruhu a přitlačením spojíme oba konce k sobě. Hotový věnec přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Uvedené množství stačí na 8 porcí.

Doba přípravy:
Pečeme na 180 °C do zezlátnutí, cca 25-30 minut. Celková doba přípravy je 80 minut.

Pravé Valašské frgály
Ingredience na těsto:
Hladká mouka 500 g
Moučkový cukr 85 g
sůl špetka
olej 50 ml
změklé máslo 125 g
žloutky 2
Čerstvé mléko z Mlékárny Valašské Meziříčí 250 ml
lžička bílého Smetanového jogurtu z Mlékárny Valašské Meziříčí 1   
Kostka droždí 1
cukr špetka
citronová kůra
rum a máslo na potření

Postup přípravy pravých Valašských frgálů
Nejprve smícháme trochu mouky, vlažného mléka, špetku cukru a rozdrobené droždí. Necháme vzejít kvásek. Ostatní ingredience smícháme dohromady a poté přidáme kvásek. Těsto smícháme a poté necháme na teplém místě přikryté utěrkou vykynout.  Rozdělíme ho na 4 stejné části a rukama vytvoříme kruh o průměru zhruba 30 cm. Na vrch dáme oblíbenou náplň a nahoru drobenku. Předehřejeme troubu na 180°C. Okraje, které by měly být široké zhruba 1 cm potřeme vajíčkem s trochou mléka. Takto připravené koláče necháme chvíli nakynout. Poté je pečeme v předehřáté troubě zhruba 30 minut do zhnědnutí okrajů. Po vytažení z trouby je ještě potřeme rozpuštěným máslem a rumem.

Příprava náplně do Valašských frgálů
Tvarohová náplň z Kysané smetany z Valašska s borůvkami
Suroviny:
600 g Kysané smetany z Valašska, 300 g Bílého jogurtu z Valašska, 4 polévkové lžíce citronové šťávy, 4 žloutky, 240 g moučkového cukru, 140 g vanilkového cukru, 50 g vanilkového pudinku, 150 g rozinek, 1 dl rumu, citronovou kůru, muškátový květ, 300 g borůvek na posypání.

Postup přípravy:
Smícháme kysanou smetanu s jogurtem a citronovou šťávou. Směs vložíme do gázy a necháme ji přes noc pořádně odkapat ve vaší ledničce. Následující den směs vyjmeme a smícháme s cukrem, žloutky, pudinkem, rozinkami, kůrou a muškátovým květem. Všechny suroviny v misce dobře promícháme. V případě potřeby naředíme smetanou, a nakonec posypeme borůvkami.

Povidlová náplň
Suroviny:
1,4 kg povidel, 1dl rumu, 200 g vanilkového cukru, 50 g strouhanky

Postup přípravy:
Povidla, rum a cukr si smícháme dohromady, a nakonec zahustíme strouhankou.

Maková náplň
Suroviny:
600 g mletého máku, 80 g povidel, 250 ml mléka, 40 g skořice, 50 g vanilkového cukru, 80 g másla, 180 g cukru krupice, 1 dl rumu, 100 g mouky

Postup přípravy:
Mléko svaříme s krupicovým cukrem a během vaření přidáme umletý mák a za stálého míchání krátce provaříme tak, aby se směs nepřipálila. Necháme vychladnout a mezitím připravíme z másla a trošky mouky jíšku. Po vychladnutí přidejme jíšku a ostatní suroviny a dobře promícháme.

Hrušková náplň
Suroviny:
900 g sušených hrušek, 500 g moučkového cukru, 1 dl rumu, 30 g skořice, 30 g badyánu, 50 g vanilkového cukru, 50 g strouhanky na zahuštění

Postup přípravy:
Hrušky pomeleme a všechny suroviny smícháme dohromady a dobře promícháme. Nepoužíváme čerstvé hrušky, protože obsahují příliš velké množství vody.
Připravila Kateřina Goroškov Řeháková.

www.mlekarna-valmez.cz

 



Nepřehlédněte


Mice

TRAVELFEST 2018

Regionální veletrh cestovního ruchu, který proběhne 13. – 14. dubna 2018 na Výstavišti v Českých Budějovicích společně s Gastrofestem JARO.

27. 02. 2018

číst dál


Rozhovory

Cestovní ruch funguje v symbióze

Cestovní ruch si jednoznačně zaslouží jednotné řízení s jasnou strukturou a systémem financování, říká předseda Fóra cestovního ruchu Viliam Sivek.

24. 07. 2019

číst dál


Archiv