Menu

Velikonoční akce ve středních Čechách plné tradic

11. 04. 2022


K období Velikonoc patří kromě tradic a hodování také velikonoční trhy a ve středních Čechách i mnoho pořádaných akcí. Letošní nabídka velikonočních akcí plných ukázek tradičních zvyků, řemeslných výrobků a jarní atmosféry je bohatá. Skanzeny seznamují s tím, jak sváteční období prožívali naši předkové. Vyzkoušet si pletení pomlázky, zdobení vajíček i pečení jidášů mohou návštěvníci například v Hornickém domku, součásti Hornického muzea Příbram. Na mnoha místech se pořádají výstavy a tvořivé dílny. Ve velkém se Velikonoce budou slavit při akci Knížecí Velikonoce na Křivoklátě. Na trhy lze vyrazit například do Poděbrad.



S tím, jak slavili Velikonoce naši předkové, seznamuje Muzeum lidových staveb v Kouřimi při svých národopisných programech. Bílou sobotu doprovodí tradiční chození s Jidášem, Boží hod velikonoční tradiční koulení vajec. Ukázky zvyků a rukodělných činností přímo v autentickém prostřední chalup a dvorků připravil také skanzen ve Vysokém Chlumci, a to ve dnech 14.-17. dubna.

Za velikonoční náladou a inspirací lze vyrazit do Příbrami a poboček místního Hornického muzea. V Muzeu zlata Nový Knín proběhne 17. dubna prodejní výstava výrobků spojených s Velikonocemi, doplněná výstavou historických velikonočních dobových pohlednic. Již tradiční akce s názvem Velikonoce v hornickém domu se odehraje na Březových horách. Příchozí budou mít ve dnech 14.-17. dubna příležitost seznámit se s podobou velikonočních svátků v hornické domácnosti na počátku 20. století. Vše doprovodí vůně pečiva, lidové popěvky, tradiční výzdoba i um tvůrců lidových řemesel.

Ve velkém se bude slavit 15.-17. dubna na královském hradě Křivoklát, kde se odehrají Knížecí Velikonoce. Již tradičně jsou spojeny s pestrým programem pro celou rodinu a širokou nabídkou zboží na velikonočním jarmarku. Letošní novinkou bude vystoupení Dámy v sedle, opakované každý den.

Výběr velikonočních akcí ve středních Čechách je velmi pestrý. V Hulicích ve Včelím světě si zájemci mohou 15.-16. dubna namalovat kraslice včelím voskem. Tvořivý bude 15. duben také v Dobrovických muzeích, kde se uskuteční dílničky tradičního malování kraslic i netradičními technikami. V Huti František v Sázavě bude 16. dubna možné vyzkoušet si rytí a malování skleněných vajíček a mnoho dalšího, uskuteční se i velikonoční trh. Velké velikonoční trhy se odehrají od 15. do 17. dubna také na Jiřího náměstí v lázeňském městě Poděbrady.

Jarní rituály čekají 16.-17. dubna v Levandulovém údolí v Chodouni. O tradicích a zvycích se tam návštěvníci dozvědí na jarní stezce pro dospělé i děti. Na hradě Týnec nad Sázavou je velikonoční program připraven na 17. dubna. Velikonoce u Thurn Taxisů na velikonočně vyzdobeném zámku Loučeň v podobě speciálních velikonočních prohlídek se konají téměř po celý měsíc až do 24. dubna.

V době Velikonoc se ve středních Čechách odehraje také řada akcí, které sice se svátky přímo nesouvisejí, ale mohou být skvělým tipem k jarnímu výletu. „Na Kolínské řepařské drážce o Velikonocích opět vyjedou vlaky tažené parní lokomotivou. Na Hradě Okoř zase Velikonoce oslaví královským rytířským turnajem,“ dodává Jakub Kulhánek, vedoucí marketingu Středočeské centrály cestovního ruchu.  
Připravila Linda Dlouhá.

www.strednicechy.cz
www.centralbohemia.cz
www.facebook.com/…trednicechy/    

#VisitCentral­Bohemia



Archiv
for kids