Menu

Ve znamení 100. narozenin pana Spejbla

15. 08. 2019

V rámci nadcházející divadelní sezóny 2019/2020 si Divadlo Spejbla a Hurvínka připomene především neuvěřitelných sto let od chvíle, kdy se na scéně poprvé objevil pan Spejbl. Při té příležitosti chystá oblíbená loutková scéna řadu nových projektů, které budou pokračovat i v sezóně 2020/ 2021. Pro nestárnoucího pana Spejbla bude připraveno reediční i novinkové CD, dokument České televize z cyklu Neobyčejné životy nebo výstava SPEJBL 100 ve Ville Pellé. Kromě toho divadlo připraví také dvě zbrusu nové premiéry a uspořádá Dny otevřených dveří. 

Novinky v rámci oslav 100. narozenin pana Spejbla 
První vstup pana Spejbla na divadelní prkna nebyl přesně zaznamenán. Uvádí se, že práce na samotné loutce probíhaly v průběhu roku 1919, zatímco první vystoupení se uskutečnilo na podzim roku 1920. Divadlo Spejbla a Hurvínka proto bude slavit po celý rok. Hned na začátku roku 2020 spustí Klub Hurvajz, který divákům kromě jiného nabídne také pohled do zákulisí jejich oblíbeného divadla. Za oponu nejznámější české loutkové scény se všichni fanoušci Spejbla a Hurvínka dostanou také díky prvnímu Dni otevřených dveří na jaře příštího roku. Návštěvníci budou mít díky bohatému programu možnost spatřit to, co běžnému divákovi zůstává během představení skryto. Oslavenci, panu Spejblovi, budou patřit také další tři nové projekty. Půjde o premiéru dokumentu České televize z cyklu Neobyčejné životy, který bude tentokrát celý věnovaný této proslulé loutkové postavičce. Dokument bude mít premiéru v první polovině příštího roku. 

Zhruba ve stejnou dobu chystá vydavatelství Supraphon reedici CD Ať žije Spejbl s těmi vůbec nejoblíbenějšími dialogy. Ve spolupráci se stejným vydavatelstvím vyjde v létě roku 2020 také zbrusu nové CD. Oslavy stoletého výročí pana Spejbla vyvrcholí 4. listopadu 2020 zahájením výstavy SPEJBL 100 ve Ville Pellé, která návštěvníkům přiblíží jeho stoletý život. Výstava bude pro všechny návštěvníky otevřena až do 31. ledna 2021.

Spolupráce s Nadačním fodnem pomoci Karla Janečka úspěšně pokračuje
Další novinkou Divadla Spejbla a Hurvínka pro příští rok bude projekt Zavěšené vstupenky, který divadlo zrealizuje díky spolupráci s Nadačním fondem pomoci Karla Janečka. Projekt umožní návštěvu divadla dětem ze sociálně slabých rodin.

Divadlo S+H v sezóně 2019/2020 představí i nový repertoár 
Divadlo, to jsou ale především divadelní představení. Nejinak je tomu také v případě Divadla Spejbla a Hurvínka. Mezi oblíbenými představeními, která v příští sezóně na repertoáru divadla zůstanou, budou také dvě novinky. V říjnu to bude premiéra nové hry pro děti „Past na Hurvínka“ a v červnu příštího roku premiéra zbrusu nového interaktivního projektu věnovaného těm opravdu nejmenším dětem ve věku 1-3 let. Představení autorsky i režijně připraví hostující režisérka Divadla Petra Bezruče Janka Ryšánek – Schmiedtová. Třicetiminutová interaktivní hra pro děti a jejich rodiče se bude jmenovat „Žeryčku, hop!“ a věnována bude dalšímu oslavenci, oblíbenému Žerykovi, který příští rok oslaví své 90. narozeniny. Od ledna 2020 potom budou probíhat zkoušky představení pro dospělé „Hotel Spejbl“, osvědčeného autorského týmu Kirschner, Král, Lstibůrek. Divadelní hra bude věnovaná panu Spejblovi a premiéru bude mít v polovině září 2020.
Připravila Darina Miklovičová, foto Jaroslav Hauer.

www.spejbl-hurvinek.cz
www.facebook.com/DivadloSH 
www.instagram.com/divadlosh
twitter.com/HurvinekSpejbl

 



Archiv
for kids