Související články
Radnice upřednostňuje zájmy obyvatel Prahy 2 před turistickými benefity
Turisté jsou v Praze 2 vítaní, a máme rozhodně co nabídnout. Absolutně si zde ale nepřejeme cestovatele, kteří narušují spokojené...
04. 09. 2019
28. 04. 2019
Pištín na Českobudějovicku, Vesnice Jihočeského kraje roku 2017 a jedna z devíti historických obcí Zbudovských Blat, bude v sobotu 4. května dějištěm letošního ročníku oblíbené venkovské kulinářské přehlídky „Vaříme, pečeme a smažíme z regionálních potravin“. Akce, doplněná pestrým kulturním programem, se uskuteční v pištínském sportovně rekreačním areálu od 13 do 23 hodin.
„Tato akce získala řadu příznivců už při svém zrodu. Její obliba rok od roku roste spolu s návštěvností a postupem času získala renomé, které již překročilo hranice jižních Čech. Díky podpoře evropského Programu rozvoje venkova, Celostátní sítě pro venkov, Místní akční skupiny Rozkvět, Jihočeského kraje, Jihočeské centrály cestovního ruchu i dalších institucí a organizací, máme možnost postupně zkvalitňovat nabídku přehlídky i doprovodného programu, v němž si něco svého najde každá věková kategorie návštěvníků,“ uvedl starosta Pištína Jaroslav Havel.
Pištínské Vaříme, pečeme a smažíme…, se tak stalo nedílnou součástí nejvýznamnějších regionálních akcí zaměřených na propagaci pěstitelů, producentů a zpracovatelů kvalitních tuzemských potravin. „Na úspěšném pořadatelství této přehlídky se společně podílejí všechny obecní organizace a spolky, což jí dává punc originality a lidové veselice připomínající místní tradice a zvyky,“ poznamenala Milada Vopálková, projektová manažerka Místní akční skupiny (MAS) Rozkvět.
Úspěšný kulturně-společenský projekt obce Pištín souběžně navazuje na tematicky podobně zaměřený, letos již sedmnáctý, ročník chelčicko-lhenických Slavností květů. Vedle tradičních tras bude pro účastníky cyklojízdy vyznačena doplňková trasa, která je zavede do Pištína. Že jde sice o menší, ale svým charakterem zcela originální o velmi úspěšnou akci, zaměřenou na již zmíněnou tematiku regionálních potravin a výrobků z nich, dokládá i počet návštěvníků, kterých je běžně dvakrát více, než stálých obyvatel obce.
„Součástí pestrého doprovodného programu budou vedle ochutnávek a prezentací potravin, informačního místa Celostátní sítě pro venkov či unijního Programu rozvoje venkova nebo projektu Chutná hezky. Jihočesky!, také různá zábavná stanoviště a hry pro děti,“ doplnil starosta. Chybět samozřejmě nebude hudba a tanec. Něco ze své činnosti předvedou například také rybáři, hasiči nebo záchranáři. Prezentovat se zde bude i potravinářská produkce obcí z dalších krajů České republiky.
Podle ředitele Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) Jaromíra Poláška má „pištínské vaření“ svůj nemalý význam také jako součást propagace jihočeského venkova z pohledu příjezdového cestovního ruchu, protože dokonale zapadá do strategie podpory turistiky v regionu. Přímo totiž naplňuje obsah dvou z pěti nosných témat projektu „Jižní Čechy pohodové“. Konkrétně „Jezte a pijte v jižních Čechách“ a „Pohodový venkov".
Pištín
s více než šesti sty stálými obyvateli leží zhruba v polovině hlavní silniční trasy z Českých Budějovic do Vodňan. Obec patří mezi devět historických vsí oblasti takzvaných Zbudovských Blat a společně se svými místními částmi, Češnovicemi, Pašicemi a Zalužicemi, je držitelem titulu Vesnice Jihočeského kraje roku 2017.
Připravil Petr Pokorný.
www.pistin.cz
www.masrozkvet.cz
Související články
Turisté jsou v Praze 2 vítaní, a máme rozhodně co nabídnout. Absolutně si zde ale nepřejeme cestovatele, kteří narušují spokojené...
04. 09. 2019
Nepřehlédněte
Českým drahám roste počet pasažérů. Za prvních devět měsíců letošního roku to bylo meziročně přes dva miliony. A nejen v dálkové dopravě, ale i v...
24. 10. 2017