Menu

Vánoce na lyžích budou!

21. 12. 2021

Období vánočních svátků je ideálním časem vyrazit na české hory a užít si výborných sněhových podmínek na sjezdovkách. Meteorologický výhled ukazuje, že sněhu na horách bude o Vánocích dostatek. Provozovatelé jsou na návštěvníky připraveni. Lyžaři si tak i díky nastoleným pravidlům plně zasportují po téměř dvou letech.

Již nyní je v provozu okolo 60 % lyžařských areálů v Česku a do vánočních svátků bude díky mrazu a sněžení otevřena většina středisek a připraveny další kilometry sjezdových tratí. Ubytovací kapacity hlásí ještě volná místa, pro zimní pobyt na našich horách je vše připraveno.   

Protiepidemická opatření jsou nastavena přehledně a v podstatě stejně jako v alpských střediscích. Lyžování i další zimní aktivity ve skiareálech aktuálně probíhají v režimu ON (očkování, prodělaná nemoc). Pro osoby, kteří tuto podmínku splňují, se prakticky nic oproti minulým letům nemění. Stačí jen, když se při nákupu skipasu prokáží potvrzením o bezinfekčnosti tak, jak jsou zvyklí z dalších služeb.

Výjimku z prokázání ON mají děti do dovršení 12 let věku. Děti od 12 do dovršení 18 let, rozočkované osoby a osoby s kontraindikací můžou doložit platný PCR test, který je hrazen pojišťovnou v množství pět testů měsíčně.

Pro nošení respirátorů platí jednoduché pravidlo – všude vevnitř je třeba mít zakrytá ústa a nos, naopak na vzduchu to potřeba není.

„Těší nás, že letošní lyžařská sezóna je již v plném proudu a české skiareály nám hlásí skvělé podmínky. Lyžování i další tradiční zimní sporty jsou zdravým pohybem na čerstvém vzduchu, proto jsme rádi, že letos můžeme s určitými opatřeními spustit vleky a lanovky naplno. Lyžaři si tak dopřejí upravených sjezdovek po téměř dvouleté pauze. Navíc očkovaní nebo ti, kteří nemoc již prodělali, můžou sportovat prakticky bez omezení. Rád bych apeloval na naše návštěvníky, aby se chovali odpovědně a mohli jsme si všichni užít provoz zimních středisek až do jara,“ říká Libor Knot, ředitel Asociace horských středisek. 

Opatření ve skiareálech přehledně

Nákup skipasu

Při nákupu skipasů musí každý návštěvník doložit potvrzení o bezinfekčnosti ON. Často se předkládá prodávající obsluze nebo se skenuje skrze speciální zařízení u pokladen.

Venkovní aktivity
Veškeré venkovní aktivity probíhají bez jakéhokoli opatření stejně, jak jsou návštěvníci zvyklí z minulých let.

Vnitřní prostory
Do veškerých vnitřních prostor, včetně uzavřených lanových drah, je vstup dovolen pouze s ochrannou dýchacích cest (nanorouška, respirátor).

jasna_pravidla
Připravila Iva Řeřichová.

www.ahscr.cz 



Archiv