Menu

V Praze se rozsvítil digitální betlém

29. 11. 2020

Česká společnost AVT Group vytvořila betlém 21. století. Je vyroben ze dřeva, které ožívá za pomoci moderní audiovizuální techniky. Motivem vánoční atrakce pro veřejnost, která bude zdarma k vidění dle aktuálních vládních nařízení až do ledna, se stala koleda Nesem vám noviny". Slavnostně se digitální betlém rozsvítil před sídlem společnosti v Praze Voděrádkách tuto sobotu v 16 hodin a zahájil tak adventní čas.

„Nápad na digitální betlém vznikl tak trochu díky mému dětství. Jako malý kluk jsem se chodil každé Vánoce spolu s rodiči dívat na betlém. Ne, že by se mi to nelíbilo, ale přišlo mi to strašně statické, vyřezané postavy stojící na slámě, bez pohybu. A proto jsme se rozhodli využít naše zkušenosti a zdigitalizovat to. V naší dílně tak vznikl betlém 4.0., který se hýbe, hýří barvami a je nadupaný taky zvukově," říká Petr Vlček, ředitel společnosti AVT Group, která tento unikátní betlém vytvořila. Autory projektu jsou malíř Pavel Příkaský a animátor Ondřej Rakušan.

Příběh betléma vychází z vánoční koledy
Nesem vám noviny". Jednotlivé postavy ožívají za pomoci moderních audiovizuálních technologií a speciálního softwaru. Dřevo se zbarví a obraz se rozpohybuje. Vidět můžeme plápolající oheň, zářící svatozář nebo padající vločky. Digitální projekce je ve dvou módech - denní a noční. Po celou dobu je doprovázena hudbou.

Ještě před slavnostním představením veřejnosti bylo betlému požehnáno. Rozsvícený ho návštěvníci mohou vidět každý den od 16:00 do 21:00. Prohlídky probíhají zdarma dle aktuálních podmínek spojených s vládními nařízeními a to až do svátku Tří králů připadající na 6. ledna 2021.


Dřevu vdechly život technologie
AVT Group je plná zkušených lidí z oboru audiovizuálních technologií, a proto mohla nápad Petra a Dity Vlčkových za relativně krátkou dobu zrealizovat. Nejdříve se do tvorby betléma zapojil CNC stroj, který za 75 hodin vyfrézoval jednotlivé dřevěné plaňky. Na stavbu jich bylo použito celkem 50 kusů širokých 10 centimetrů. Vznikla tak plocha pět metrů široká a necelé dva metry vysoká. Na finalizaci výrobku se podíleli nejen stroje, ale také řemeslníci. Dřevo bylo nezbytné dobrousit a dlátkem jemně doupravit některé detaily. Modelování a přípravy zabraly celkem jeden a půl měsíce.

Na projektu spolupracovali s odborníky z oblasti videomappingu, kteří vytvořili například videomapping na kostel sv. Ludmily na Náměstí Míru. Autorem návrhu a modelace, která vznikla technikou ZBrush, je malíř nastupující generace Pavel Příkaský. Ondřej Rakušan se věnoval animaci, 3D modelingu a projekci. Technickou podporu zajistil architekt Miroslav Kukrál.

relief


Základní informace

Připravila Kateřina Tůmová.

www.avtg.cz/reference/digitalni-betlem/



Archiv