Menu

V létě pojedou Češi k vodě a do hor, města potřebují pomoc 

21. 06. 2021

Strávit letošní letní dovolenou v České republice plánuje 76 % Čechů, do zahraničí se jich chystá vyrazit 41 %. Za dovolenou, která bude v průměru trvat třináct dní, plánují utratit zhruba 6840 korun na osobu. K nejčastějším odpočinkovým aktivitám bude patřit pěší turistika, cykloturistika v mnoha podobách a samozřejmě koupání. Nejvyhledávanějším typem ubytování jsou penziony (45 %), neplacené ubytování u známých či přátel (29 %) a kempy (24 %). Z regionů nejvíce přitahují návštěvníky Jihočeský a Jihomoravský kraj. Naopak nejméně lidí plánuje vyrazit do Prahy a do Pardubického kraje. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury CzechTourism.

„Je více než zřejmé, že domácí turisté zamíří o letních prázdninách k vodě nebo do přírody a zaplní tradiční turistické lokality. Chybět ale budou ve městech. Kromě lázeňských voucherů proto nyní připravujeme vouchery na podporu podnikatelů ve městech,“ uvedla Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj.

„Pozitivní zprávou pro podnikatele v cestovním ruchu je, že Češi o dovolených plánují utratit v průměru o 700 korun více, než uváděli vloni. Největší část rozpočtu (42 %) utratí za ubytování a stravování v restauracích (18 %), na kulturu mají připraveno tisíc korun na osobu. Stejně tak se prodloužila i průměrná délka plánovaného odpočinku z devíti na třináct dní,“ komentuje výsledky průzkumu agentury CzechTourism její ředitel Jan Herget.

Obsazenost pokojonocí v celé České republice na letošní léto je podle českého hotelového software Previo.cz aktuálně okolo 32 %, což je o 9 % vyšší, než byla loni ve stejnou dobu. K nejobsazenějším lokalitám patří podle Kotase Orlické Hory (58,1 %), Slovácko (55,4 %) a Šumava a Český Les (53,2 %). V těchto lokalitách jsou již nyní zaplněny tři čtvrtiny veškerých kapacit, které byly v posledních dvou letech celkově obsazeny. Dále Lednicko-Valticko a Podyjí (44,1 %), Vysočina (41,2 %) a Jižní Čechy (40,3 %). Nejmenší obsazenost vykazuje Ostravsko a Slezsko (18,6 %), Střední Morava (19,1 %) a Praha (22,8 %), ale také západočeské lázně (29,0 %) a překvapivě i Krkonoše (27,9 %), které na léto paradoxně nebývají (oproti jiným horským lokalitám) tak vyprodané. Tyto regiony skýtají nejlepší šanci získat ještě volné pokoje na atraktivní termíny.

„Za poslední měsíc (od 18. května do 17. června) se zvedla obsazenost pokojonocí v Previu napříč Českou republikou z 22 % na 32 %. Pokud bude toto tempo dále akcelerovat jako dosud, lze předpokládat, že do konce června již nebudou na horách a u jezer na letní prázdniny žádné volné týdenní pobyty a jen velmi málo víkendových. Celková obsazenost totiž vystoupá, stejně jako loni a předloni, maximálně někam k šedesáti procentům, protože zůstanou volné některé plonkové pondělky či úterky nebo někteří na pobyt prostě nedorazí z důvodu nemoci či storna,“ dodává Pavel Kotas.

Důležitou součástí letošní dovolené bude odpovědnost a ochota dodržovat hygienická opatření, která jsou pro obnovení služeb v cestovním ruchu nutná. „Tři čtvrtiny dotazovaných uvádí, že tato pravidla budou bez problémů dodržovat, aniž by to ovlivnilo jejich dovolenou nebo se přizpůsobí podmínkám tak, aby je opatření omezily co nejméně. Chceme i v této oblasti podpořit podnikatele, a kromě marketingové kampaně #světovéČesko nyní pracujeme s podnikateli na kampani „Otevřeno na pořád“, která by měla nenásilným způsobem motivovat návštěvníky k odpovědnému využívání služeb cestovního ruchu, “ doplnil Herget.
Připravila Ivana Vejvodová

www.czechtourism.cz
www.visitczechrepublic.com

 

 

 



Související články


Z domova

Kreslířský rekord s českou vlajkou a českými osobnostmi k státnímu svátku

Český den s českými vlajkami míru - Česká republika si 28. října připomíná 104. výročí své samostatnosti

24. 10. 2022

číst dál


Z domova

Semlerovu plzeňskou rezidenci od Adolfa Loose můžete před rekonstrukcí navštívit už jen do konce března

Světoznámý architekt Adolf Loos navrhl počátkem 20. století v Plzni několik bytových interiérů.

27. 02. 2018

číst dál


Archiv