Menu

V březnu chybělo na jihu Čech 83 % zahraničních turistů 

14. 05. 2020

Jihočeské hotely a penziony přišly v březnu 2020 v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 83 % zahraničních hostů. Vychází to z dat Českého statistického úřadu. Největší ztráty zahraničních hostů za celý první kvartál letošního roku v procentuálním vyjádření zaznamenaly kraje jihočeský (-40,17 %), jihomoravský (-30,81 %), středočeský (-28,1 %) a Praha (-29,94 %). 


Lednový mírný nárůst počtu turistů v Jihočeském kraji zastavilo zrušení letů z Asie. Jihočeský kraj pocítil třicetiprocentní ztrátu zahraniční, zvláště pak asijské klientely jako první, a to již v únoru 2020. Uzavření hranic v březnu 2020 ztrátu dále prohloubilo. 

„Čísla za první kvartál ukazují, na co se musíme zaměřit v podzimních měsících.  Výpadek zahraničních klientů bude mít velký dopad na celkovou návštěvnost, kterou v jižních Čechách jen obtížně nahradí domácí turisté,“ řekl ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Jaromír Polášek a dodal: „České léto nemá šanci zachránit cestovní ruch v té podobě, v jaké jsme zvyklí.“  

„Pro turistické destinace, které svou nabídkou oslovují především zahraniční klientelu, bude zvláště po hlavní letní sezóně klíčové otevření hranic. Naše pozornost nyní směřuje především k turistům z Polska a Německa v případě jižních Čech ještě z Rakouska. Ti by chybějící asijskou klientelu mohli nahradit jako první,“ uvedl Jan Herget ředitel agentury CzechTourism. 
Připravila Ivana Vejvodová.

www.czechtourism.cz

 

 



Archiv
for kids